Trendspaning i grönytebranschen 2015

Foto: Claes-Anders Malmberg

Nu är våren här och med den drar 2015 års grönytesäsong igång. Vad är det då som händer på marknaden?

Ja på maskinsidan är det mest slående faktiskt batteriredskapens snabba segertåg i det handhållna segmentet. Nu går det fort hos alla tillverkare och vi behöver lära oss att ställa nya frågor vid maskinanskaffningen. Samma batteri går ju att använda till flera olika redskap och en viktig ekonomisk fråga är hur länge batteriet håller utan att förlora i kapacitet. Och när bullret är borta, är då också vibrationerna borta eller kanske inte? Men batteriredskapen är här för att stanna. Fördelarna är stora och det är värt investeringskostnaden för dom förbättringar som åstadkoms i arbetsmiljön.

På de tunga entreprenadmaskinernas område händer det också spännande saker. Fjärrstyrda robotgrävare kan i framtiden spara in mycket grävarbete vid lednings- och rördragningar. Fjärrstyrda robotklippare är redan etablerade i släntklippning och på många villagräsmattor så kanske får vi snart se fler arbetsmoment utförda av arbetsrobotar inom gräv- och schaktområdet också.

Att lasta, lossa och transportera personal, maskiner och material är en av de verkligt stora utmaningarna i grönytebranschen sedan länge. Ställtiderna är stora och lönsamheten sjunker med stigande ställtider, så är det förstås. Logistiskt tänkande och att hitta bra mobila lösningar är helt avgörande för många entreprenörer och intraprenörer. Ändå är det inte det första vi tänker på. Istället är vi ofta fokuserade på att klippa gräset fortare eller lägga på ett kol när löven ska räfsas. Det gör att kroppen sliter ont och vi sliter ut en människa i taget. Ett uthålligt arbetsliv som möjliggör för både 50+:are och 60+:are att fortsätta sitt förvärvsarbete i grönytebranschen är en angelägen fråga att sätta fokus på. Även i markanläggningar är det kroppsliga slitaget mycket stort och en erfaren trädgårdsanläggare får ofta förslitningsskador redan i början av 40års åldern. Så kan vi inte fortsätta.

Den digitala tillvaron har också kommit för att stanna och idag är vi väldigt beroende av våra telefoner på arbetet. Alltför mycket. På arbetsledningskurserna brukar jag säga att du kan betala en anställd 10 kr till i timmen om personen bara använder telefonen privat på obetalda raster. Den uppkopplade tillgängligheten är en produktionsstörare av stora mått och hur skaffar vi oss digitala skygglappar så att vi fokuserar på arbetsutförandet och inte på kompisarnas status på Facebook?  Kan vi få ett digitalt alarm som tjuter högt när medarbetarna använder tjänstemobilerna privat på arbetstiden?  Eller bara att det blir svart på skärmen i en minut? För smartphonerna har inte direkt ökat produktiviteten i branschen de senaste två-tre åren…

Lönsamheten i branschen måste nämligen gå upp. Vi får inte stirra oss blinda bara på volymen. Att springa fortare i hamsterhjulet är ingen lösningen. Yrkesarbetet måste bli bättre betalt och arbetsgivare som betalar bra löner måste få ut en högre produktivitet. Låga löner hindrar återrekryteringen av unga människor. Varför ska dom utbilda sig inom grönytebranschen om lönen är låg och kroppen tar stryk redan vid 40? Vi behöver också få bättre lösningar och arbetskombinationer för att skapa både arbetsuppgifter och lönsamhet året om, inte bara under trädgårdssäsongen. Och den ska ju precis börja för 2015

Claes-Anders Malmberg, VD Acama AB