Denna artikeln är skriven av Lisa Bengtzohn på LiBe Design. Läs mer på www.libedesign.se
Att designa en trädgård med fokus på ätbart
Ibland får jag frågan om jag kan designa en trädgård med så mycket ätbart jag bara kan få in. Det är en rolig utmaning som också ligger i tiden med närproducerat, delvis självförsörjande samt inte minst att de ätbara växterna gynnar våra vilda insekter.
Den stora trädgården
Många som bor på landet har tillgång till en riktigt stor trädgård. Kanske har man också lador och andra uthus man kan använda sig av i den rumsskapande designen. För visst vill vi ha in en struktur och design även om trädgården är stor och vi önskar odla mycket ätbart. Trädgården ska ju fortfarande vara härlig att vistas i med plats för lek, umgänge och sittplatser av olika slag.
I den stora trädgården kan man unna sig en rejäl fruktlund med äppelträd, päronträd, körsbärsträd och plommonträd. På landet, om det inte är nära till grannar, behöver man tänka på pollinering av träden, vilket man inte brukar behöva ta hänsyn till i villaträdgården inne i stan, där närheten till grannar gör att träden brukar pollineras ändå. Placera gärna fruktträdgården i en äng, då nyttodjuren som trivs i ängen hjälper till att hålla efter skadedjuren. Ängen slås sedan i juli/augusti, då det är dags att börja skörda, så man lätt kommer åt frukten.
I utkanten av ängen, om man har en lite vildare del, finns också plats för vildrosor, välj gärna sorter som ger fina nypon, exempelvis stenros (Rosa canina) eller nyponros (Rosa dumalis). Inget går upp mot nyponsoppa på egna nypon! Hasselbuskar passar också fint i en lite vildare del.
Bärbuskar är både tacksamma, lättodlade och ger mycket tillbaka. I den större trädgården finns plats för hela kvarter med alla möjliga sorters bärbuskar såsom vinbär, krusbär, hallon, amerikanska blåbär, havtorn, bärhäggmispel och blåbärstry.
I en stor trädgård finns gott om plats för ett större trädgårdsland istället för ett gäng odlingslådor. Dock har man ofta problem med vilt och kan behöva hägna in odlingsrummet. Jag brukar rita in kastanjestaket för detta ändamål då de kan beställas så höga som 175-180 cm och smälter in fint i den lantliga miljön.
Kryddträdgården kan vara en större avdelning med gångar av stegstenar på en solig plats i trädgården, gärna relativt nära huset för enkel skörd till middagen.
Här finns också plats för ett eller flera växthus där man kan odla mer värmekrävande grödor som tomat, gurka, paprika, aubergin och physalis.
I en stor trädgård får man plats med riktigt stora träd såsom valnöt, som kan bli uppåt 30 meter högt. I ett woodland eller under fläderbuskarnas skugga passar ramslök som marktäckare. Den kommer igång tidigt på säsongen och bladen kan användas till pesto.
Den vanliga villaträdgården
Oftast vill man fortfarande ha en estetiskt tilltalande trädgård med plats för umgänge och lek, samtidigt som man vill få in mycket ätbart. Då kan man rita upp trädgården som vilken designad trädgård som helst, men de träd som ritas in är fruktträd. Förutom de klassiska fruktträden kan man prova mullbär. Sorten ’Mulle’ är härdig till zon 4. Persika ’Frost’ är härdig till zon 3, placeras varmt och skyddat. Har man en högre zon kan man placera persikoträdet i ett växthus.
Man behöver fortfarande få en struktur och en form i sin trädgård. I ytterkanterna blir det fint med lite större buskar som ramar in och skapar tak till trädgården samtidigt som vi kan använda blommor, bär och nötter. Till detta passar fläder, häggmispel, syren, körsbärskornell och den rödbladiga hasseln som inte blir riktigt lika stor som den vanliga, Corylus maxima ’Purpurea’. Av syrenens blommor går det att göra saft, precis som fläder. Stammar man upp buskarna blir de inte lika breda utan bidrar istället med ett härligt tak.
En pergola över sittplatsen skapar en tydlig rumskänsla och ett grönt tak som ger svalkande skugga under varma dagar. Här passar fint att låta en eller flera vinrankor klättra. Vinrankor blir också fina att spaljera mot en södervägg, särskilt vissa sorter som annars kanske inte hinner mogna, såsom ’Himrod’, som med fördel kan placeras i växthuset.
Den lilla trädgården
I en mindre trädgård där ytan är begränsad behöver man tänka till. Tänk gärna bort gräsmattan helt i en liten trädgård till förmån för annat.
För att ändå få plats med flera fruktträd kan man välja att spaljera och skapa rum genom fruktspaljéer istället för häckar. Man kan spaljera mot husväggen eller bygga upp fristående fruktspaljéer. Även många bärbuskar kan spaljeras för att ta mindre plats. Fruktträd kan också formas i bågar och skapa vackra tunnlar. Körsbärsträd går att få i riktigt små storlekar, det finns ett buskkörsbär ’Berit’ som bara blir 1,5 – 2 meter högt och passar fint till den lilla trädgården.
Spaljéer med ätbara klätterväxter såsom björnbär, björnbärshallon eller minikiwi delar av mellan trädgårdsrummen eller intill sittplatsen. Bocktörne (gojibär) spaljeras med fördel mot en vägg eller spaljé. Som marktäckare under träd och buskar passar smultron utmärkt och vill man ha något annorlunda passar allåkerbär, som även får fina höstfärger i rött! Vill man hellre ha smultron som kantväxt utan att den revar sig, välj då månadssmultron som inte revar, exempelvis sorten ’Rügen’. Blåbärsbuskar som får fin höstfärg kan användas istället för rena prydnadsbuskar. Aronia är en fin buske som får bär som kan användas till sylt, marmelad och saft. Rosenkvitten fungerar fint som marktäckare och får frukter som kan användas till marmelad eller gelé.
I den lilla trädgården kan man ändå ofta få plats med ett väggmonterat, smalare växthus, som kanske bara bygger ut 80 cm från väggen, för att ändå kunna odla värmekrävande växter.
På en solig sittplats kan man ha krukor med örtkryddor.
Avslutningsvis kan man använda många fruktträd, bärbuskar och ätbara perenner när man designar en trädgård. Rabarber kan användas i perennplanteringen där dess stora blad täcker marken väl, funkians unga skott är vårprimörer i japan och kan ätas råa eller tillagade, dagliljans blomknoppar kan användas i sallader, grytor och soppor. Gräslök kan användas som kantväxt eller i grusplanteringar, åbrodd kan användas som en låg, klippt häck, kanske kring kryddlandet? Sedan tillkommer alla fantastiska kryddväxter som även kan användas i en solig perennrabatt!
Lisa Bengtzohn – LiBe Design
Fakta
Jag heter Lisa Bengtzohn och jobbar som trädgårdsdesigner i det egna företaget LiBe Design, med utgångspunkt i Linköping.
Jag designar främst privatträdgårdar men erbjuder även mina tjänster till företag och bostadsrättsföreningar. Jag brinner särskilt för biologisk mångfald och får gärna in det i min design.
Hemsida: www.libedesign.se
Intagram: @libedesign
E-mail: lisa@libedesign.se
Telefon: 0768-325171