En trädgård med utsikt

Foton: ACAMA AB

Varje gång jag besöker en trädgård så tänker jag alltid samma tanke ”tänk om jag kunde ha en trädgård som denna”. Samtidigt övertygar en röst mig om att det inte skulle vara möjligt för att det antingen är för mycket arbete, tar för lång tid eller att det skulle bli alldeles för dyrt. Känner du igen dig? Det är som att vi stoppar oss själva innan vi ens försökt. Men turligt nog finns det människor som struntar i den rösten och motbevisar den! 

Vi har träffat Rebecca Malmsköld och Staffan Eklund som med sin trädgård bevisar för oss alla att drömmen visst kan bli sann om man vill och vågar! Över tid och med tålamod, kärlek, planering och ett bra budget-tänk har de förvandlat platsen, som en gång var en mer eller mindre oanvänd yta, till den storslagna trädgård det är idag. 

De är båda utbildade trädgårdsmästare/trädgårdsdesigners, det var faktiskt via utbildningen som de fann varandra, och de har arbetat med det mesta inom trädgårdsbranschen. Sedan 2017 driver de bokförlaget Hortensis där de ger ut sina egna trädgårdsböcker. I dagsläget finns det 4 böcker till salu men fler är på gång.

bok

(Bild till vänster: De fyra hittills utgivna böckerna: “Blomsterskörd”, “En trädgård med utsikt”, Snittblommor från trädgården”, “Arts and crafts för din trädgård”. Bild till höger: Rebecca Malmsköld och Staffan Eklund)

Det är strax utanför Varberg, i norra Halland, som vi hittar deras gröna oas. Den får en nästan att tro att man hamnat i England eller Italien.

De påbörjade sin trädgård år 2008 och idag består den av tio inspirerande trädgårdsrum, alla med olika funktion. Bland trädgårdsrummen finns; Buxbomsterassen, Körsbärsträdgården, Blomstergården, Köksträdgården och Kryddterassen. 
Trädgården är helt ekologisk, inga bekämpningsmedel eller kemikalier används och dessutom kan de använda gödsel från grannens gårdsdjur!

Bild1

(Ovan: Buxbomssterassen. Till höger: det stora buxbomsklotet)

Bild2Bild3

(Ovan 4 bilder: Den svalkande körsbärsträdgården)

Inspirationen till trädgården har de hämtat i andra trädgårdar/villaträdgårdar. Mycket inspiration kommer från engelska trädgårdar men även från medelhavet och Italien. Det finns en harmonisk blandning av strikt och vilt bland växterna. Från formklippta buskar och träd till självsådda blommor (som gigantiska kungsljus och vackra stockrosor) i grusgångarna. För att citera paret – ”det som trivs här får växa”.  

Bild7

(Ovan bilder från kryddterassen. Fontänen har de byggt själva av två loppisfynd och Staffan har själv dragit vattnet igenom dem)

Bild8

(Ovan bild till vänster: Märk det vackra stengolvet av begagnad sten. Bild vänster: Den lilla krocketplanen)

Det mest arbetskrävande har varit själva skapandet och anläggandet av den ca 4000 m2 stora trädgården. Skötselarbetet är inte lika krävande vilket gör att de kan sköta trädgården helt själva, med lite hjälp från robotgräsklipparen. Det rum som kräver mest skötsel och tid är köksträdgården, bland annat för att det finns mycket öppen jord där som är tidskrävande att hålla fri från ogräs och andra växter (som frösår sig). I köksträdgården odlar de för lyxkonsumtion under sommaren men sparar inget

Bild9

(Ovan bild till vänster: Köksträdgården under uppbyggnad (bild lånad från boken “en trädgård med utsikt”. Bild till höger: Köksträdgården färdigställd.)

I blomsterträdgården de odlar flera olika sorters blommor som Rebecca sedan använder i bl.a. blomsterarrangemang. Med andra ord – en helt egen snittblomsträdgård.

Bild11

(Ovan bilder från Blomstergården)

För att hålla kostnaderna nere under anläggningen har de bland annat valt att använda sig av begagnat material som de antingen köpt eller fått. Sen har de valt att göra allt anläggningsarbete helt på egen hand. Allt från att bygga växthus och pergola, till att bygga stödmurar för terrasseringen och skapa ett komplett utekök.

Bild5
(Ovan bild till vänster: Pergola.)

Bild6
(Ovan bilder: Uteköket)

Bild10

(Ovan bilder: Växthuset)

Ni kan läsa mer om hur de burit sig åt och hur deras tankegång varit genom planering, anläggning och skötsel, i deras bok ”En trädgård med utsikt”, som kan köpas via både Bokus och Adlibris. 

En viktig nyckel vi fick med oss för att skapa sin egen drömträdgård hemma, är att lägga mycket tid på planering och lägga tid på att göra ett bra grundarbete – då kan efterarbetet bli mindre och göra trädgården lättskött. 

Rebecca och Staffan brukar endast öppna upp sin trädgård för besökare några få gånger om året, i samband med t.ex. Tusen Trädgårdar. Men de delar dagligen med sig av vackra trädgårdsbilder och trädgårdstips på instagram. Där har de varit aktiva sedan 2015 och har idag mer än 45.000 följare! Följ dem gärna via länken i faktarutan till höger för att kunna njuta och inspireras av en av landets vackraste trädgårdar.

Maria Malmberg, Delägare, Acama AB

Fakta

Rebecca Malmsköld och Staffan Eklund heter vi och är båda utbildade trädgårdsmästare/trädgårdsdesigners. Genom åren har vi hunnit arbeta med det mesta i trädgårdsbranschen – inte minst genom arbetet i den egna trädgården. Rebecca har också hållit kurser och föreläsningar inom ämnet trädgårdsdesign.
2017 startade vi Hortensis förlag med syfte att ge ut inspirerande och lärorika trädgårdsböcker.

Utsedd till ÅRETS UTERUM 2021 av Swedish Design Awards by RUM

Läs mer om böckerna på: www.hortensis.se

Följ dem på instagram:
Tradgardmedutsikt