Jul på RHS Gardens

Foto: ACAMA AB

Efter det storartade besöket på Kew Gardens i London kunde vi inte få nog av julbelysta trädgårdsmiljöer! Av en vän fick vi tipset att besöka RHS Garden Wisley, i Woking utanför London. Vad vi inte visste när vi fick tipset var att RHS Garden är den andra mest besökta (med betald entré) trädgården i hela Storbritannien efter Kew Gardens!

När vi kom dit kunde vi utan tvekan förstå varför. Utanför entrén möts vi först av små bodar som doftar härligt av korv, ost och andra läckerheter. Folk trängs för att få komma fram och smaka, känna och dofta på alla delikatesser. Försäljningen är med andra ord i full gång. Köerna till entrén har ännu inte hunnit växta till sig så vi kommer in utan någon längre väntan.

På andra sidan entrén är bland det första vi ser ett gäng påskliljor, höga likt lyktstolpar och vackert lyser de upp i mörkret som redan börjat falla över trädgården. Bakom påskliljorna lyser träd och buskar upp med hjälp av färgglada spotlights. Spåret vi går på är markerat med ljusslingor på båda sidorna, vi följer sträckan och beundrar samtidigt träden runtomkring som skiftar i regnbågens alla färger.

På vänster sida om spåret ligger en damm med en korsande träbro. I dammen ligger stora, röda näckrosformade lampor. Vattnet i dammen är täckt av ett tunt lager is och de röda näckrosorna reflekterar vackert i den. Längre fram på sträckan kommer vi fram till ett stort växthus, som till skillnad från Kew Garden, är invändigt dekorerat och tillgängligt för besökare.

Inne i växthuset är ett område tillfälligt täckt med julväxter som julstjärnor (Euphorbia pulcherrima) i både rött och vitt och rosa novemberkaktus (Schlumbergera truncata). Mitt bland växterna står ett julpyntat ”pepparkakshus” i storlek större och en tillhörande pepparkaksgubbe. Bakom pepparkakshuset står en ståtlig julgran byggd av vita och röda julstjärnor. En av höjdpunkterna i både växthuset och trädgården!

Inte långt ifrån denna vackra julgran kan man se och höra ett mindre vattenfall porla ner för en ”klippa”, belyst av olikfärgade spotlights och omringat av växter. Förbi vattenfallet kommer en av de, enligt mig, vackraste vyerna under turen på RHS Gardens. En mäktig blick över växthusets torra klimatzon där palmer, träd och kaktusar som tornar upp sig mot växthusets glastak även dessa belysta i regnbågens alla färger.

Denna zon är uppbyggd för att efterlikna klimatet i världens öknar där det är varmt om dagen, kallt om natten, få regnfall och låg luftfuktighet. Här tar turen i växthuset slut så vi beger oss ut och vidare på spåret genom trädgården.

Efter att vi passerat ett antal färgglatt belysta träd och buskar ser vi ett upplyst litet lusthus omringat av höga blomliknande lampor. Här är det många som stannar och tar bilder både inne och utanför lusthuset, främst par som vill ta selfies med lusthuset i bakgrunden.

Lite längre fram möter vi ännu fler höga blomliknande lyktstolpar. Nedanför varje blomstolpe finns en knapp man kan trycka på som startar ett blinkande färgspel i blomman högst upp. Detta var mycket uppskattat bland de yngre besökarna. Men det lockade även fram barnet i många vuxna som inte kunde låta bli att trycka på knappen för att sedan beundra färgspelet ovanför.

Härnäst går vi över en träbro, belyst med hundratals små glittrande lampor, som leder oss över ännu en damm. På andra sidan väntar en gräsmatta täckt av lökliknande papperslampor.

Längre fram möts vi av ett mäktigt Coastal Redwood träd (Sequoia sempervirens) som är det högsta trädet i trädgården, det mäter 33 meter och kommer ursprungligen från Kalifornien där de kan bli över 100 meter högt.

Längre fram ser vi hur vägen slingrar sig runt ett antal vita blomliknande lyktstolpar som sträcker sig upp mot halvmånen som lyser vackert bland stjärnorna på himlen. Där efter är vi framme vid slutet av turen och här ser vi en kanal, kantad med höga röda blomliknande lyktstolpar och ljusslingor som ligger framför trädgårdens tillhörande laboratorium.

Att detta är den andra mest besökta trädgården i hela Storbritannien är inte svårt att förstå. Även om Kew Garden var större och turen aningen längre så var vi här positivt överraskade över att man bl.a. fick gå in i växthuset och se det i all dess julbelysning på kvällstid. Sammanfattningsvis kan vi säga att om du åker för att besöka Kew Garden är det väl värt den extra turen ut till Woking för att få se RHS Gardens också!

Så här innan jul vill jag också passa på att önska; från oss alla till er alla, en riktigt God Jul ! 

Maria Malmberg, Delägare Acama AB

Fakta

Wisley grundades den viktorianska affärsmannen och RHS medlemmen George Ferguson Wilson, som köpte denna mark på 243.000 m2 år 1878. Marken köptes upp år 1902 av Sir Thomas Hanbury (skaparen av den berömda trädgården La Mortola på den italienska rivieran) som gav marken vidare till RHS det kommande året.

RHS – Royal Horticultural Society är Storbritanniens främsta trädgårdsinriktade välgörenhets organisation. Deras syfte enlig de själva är ”Att uppmuntra och förbättra vetenskapen, konsten och trädgårdsodlingen i all dess utsträckning”.

RHS stödjer trädgårdsodling bl.a. genom olika mässor och utställningar så som t.ex. den välkända Chelsea Flower Show, Hampton Court Palace Flower Show m.fl.
De stödjer också upplärning av professionella respektive nybörjar trädgårdsmästare.

https://www.rhs.org.uk/gardens/wisley