Jul på Kew Gardens

Foto: ACAMA AB

När vi går igenom entrén till Kew Garden i London vid halv sex tiden är det redan beckmörkt ute. Utifrån är det omöjligt att  skapa sig en bild av vad som väntar bakom murarna.
Det första vi möts av, efter att vi gått in en bit, är ”Julgranarnas kör” (Choir of Christmas trees). Julbelysningen som pryder granarna följer i takt med den lugnande julmusik som strömmar ut högtalarna. De större granarnas belysning stämmer in i de mörka stämmorna medan de mindre granarna stämmer in i de ljusa stämmorna.
Något som gör Christmas at Kew till en mycket unik julupplevelse är att de just kombinerat den färgglada belysningen med julmusik. Det ger en magisk och förtrollande känsla till besöket.

När vi går vidare kommer vi fram till en stor öppen yta. Denna är täckt av hundratals runda lampor uppsatta på pinnar, blinkandes i alla möjliga färger. Känslan av att vara omringad av alla dessa lampor och färger i nattmörkret är obeskrivlig.

Längre fram hittar vi en av de främsta upplevelserna under besöket, ”Eldträdgården” (Fire garden). En mängd facklor omringar de belysta juldekorationerna längs vägen. Det var inte bara beundransvärt vackert att titta på, det gav också besökarna en släng av värme mitt i den isiga kylan. Eldträdgården är inspirerad av textraden “Five golden rings” från den välkända amerikanska jullåten “Twelve days of Christmas”. 

Nästa grej på kartan är en jättestor hjärtformad diskokula, som får träden runtomkring att glittra som ett hav i solsken. Allt i takt till den engelska versionen av ”O Helga natt”.
Sen är vi framme vid “Tunneln av ljus” som i år består av mer än 60.000 lampor för att kunna genomföra detta vackra animerade ljusspelet, återigen i takt till julmusik. När man går igenom tunneln känns det nästan som man är på väg in i ett magiskt land. På andra sidan tunneln möts vi av diamantformade, färgglada lampor uppsatta i ett stort träd på höger sida om vägen och mittemot ett flertal buskar dekorerade med hundratals små körsbärsblomsformade lampor.

Vi får veta att vi kommit halvvägs av en anställd som står och huttrar i kylan intill en ”rastplats”. Här finns karuseller och lektorn för barn, toaletter, butiker och små bodar där det säljs rostade kastanjer, glögg, varma donuts mm.

I början av den andra halvan möts vi av fler träd dekorerade med olika typer av julbelysning, bl.a. stora snöflingor, julgranskulor mm. Vi går också förbi en gräsbeklädd yta täckt med stora vita blomliknande lampor, påminner lite om näckrosor.

Snart möts vi av en jättestor surrande ”bikupa”, detta ska vara en av de större mer imponerande sakerna att se på rundan enligt Kew garden själva. Många av besökarna samlades kring kupan och köade för att kunna gå in under den och titta upp i den. Dock var det främst barnen som fann den väldigt roande.

Vidare på vägen får vi syn på en rad ovanligt stora ljusstakar! Dessa vackra skapelser går under namnet ”Candle magic” och är designade av designern Cristina Ottonello.
Med stakarnas olika former och skiftandet av färger så lyckas hon verkligen skapa en magisk känsla, besökarna runt omkring oss tystnar en stund medan de beundrar de vackra skapelserna.

Sen blir det plötsligt lite mer liv när vi träder in i Jultomtens nordpols-by, detta består av en scen där en kreativ teaterpjäs har satts upp för alla barn bland besökarna. Där skådespelarna interagerar med publiken under framträdandet och barnen får en chans att träffa tomten och hans nissar.

Efter det korta besöket i jultomtens by kommer vi till rundans höjdpunkt och slut.
Ett av de stora växthusen, som tillhör trädgårdarna, bjuder på en spektakulär och obeskrivligt vacker ljusshow i sprakande färger. Reflektionen i dammen framför växthuset ger dubbel effekt. Besöket kunde inte fått ett bättre slut. 

Maria Malmberg, Delägare Acama AB

Fakta

Kew Garden (Royal botanic gardens, Kew) är en botanisk trädgård som omfattar ca 150 hektar belägna i Kew, Richmond i sydvästra Stor-London, (och Wakehurst Place, cirka 230 hektar i Sussex). 
Sedan 2003 är den upptagen på Unescos världsarvslista. Trädgården har ca 2 miljoner besökare per år och omkring 700 arbetare.

Detta är femte gången som man håller i Christmas at Kew.