Det Gröna Italien – Rosenträdgården i Rom

Foto: ACAMA AB

Rosenträdgården i Italiens vackra huvudstad Rom ligger uppdelad i två delar på en av Roms sju kullar, Aventinen. På andra sidan vägen kan du se både Circo Massimo och en annan av Roms sju kullar, Palatinen. Här har trädgården legat sedan 1931.
Den nedre delen av trädgården är utrustad med bra många fler bänkar än den övre delen och de flesta är fullsatta. En del sitter och läser, andra pratar med sina vänner eller familjemedlemmar, ett flertal turister går fram och fotograferar rosorna (eller tar selfies med sina selfiepinnar). Det är i alla fall mycket rörelse i trädgården när vi besöker den i under sommaren 2016. Rosorna står sig vid den här tiden fortfarande väldigt vackra, men man kan se att de flesta är på sin sluttamp då värmen bara stiger.

Den övre delen av trädgården sluttar mer, vilket ger oss en ännu bättre överblicksbild över alla rosor.
I sin helhet är båda delarna väldigt snyggt uppbyggda, det finns mycket luft mellan rossorterna och det är lätt att ta sig runt. Här finns det över 1100 olika sorters rosor, snyggt uppdelade, väl omhändertagna och lätthittade tack vare skyltningen. Även om skyltarna är lite slitna här och där så är de läsbara på både italienska och engelska. Rosorna är uppdelade gruppvis, till varje grupp finns en förklarande skylt där man kan läsa lite om just den gruppen rosor, dess historia och exempel på vilka sorter som tillhör den gruppen. Exempelvis, The Shrub Roses, som är en korsning av Gamla rosor och Moderna rosor. Dessa kallas ofta för ”Park-rosor” eller ”Landscaping roses”, här kan du bl.a. hitta Westernland och Lichtkonigin Lucia.

Trots att trädgården ligger precis bredvid en stor, rätt kraftigt trafikerad väg så ligger ett behagligt lugn över trädgården. Efter att man tagit sig runt och beundrat alla de olika rosorna så kan man slå sig ner på en bänk och bara njuta av de doftande rosorna, lugnet och utsikten som består både av de vackra rosorna och de stora ruinerna tillhörande Palatinen, på andra sidan om Circo Massimo. Något som trädgården får ett stort plus för är renhållningen, du kan inte se minsta lilla skräp så långt ögat når.

Bästa tiden att besöka den här vackra trädgården är mellan 21 april och 15 juni.

Inte långt ifrån rosenträdgården kan du hitta det som kallas ”Giardino Delle Arancie”, som betyder Apelsinträdgården. Trädgården består av, som du kanske redan gissat, ett gäng vackra apelsinträd. Men det är inte allt, i änden av denna vackra trädgård finner du en av Roms främsta utsiktsplatser. Som allra vackrast i solnedgång då solen sakta sänker sig bakom St. Peters Kyrkan.  Även den här trädgården är mycket bra renhållen, välskött, lätt att ta sig runt i och välbesökt. Men trots att det kommer relativt mycket folk här är det en lugn och skön stämning och främst är det italienarna själva som kommer hit. I alla fall de gånger jag besökt. En del turister hittar självklart hit, men inte så många som man skulle kunna tro.

Maria Malmberg, Delägare Acama AB

Fakta

Roms rosenträdgård har det bästa läget på en av Roms sju kullar, Aventinen. Här har den legat sedan den invigdes 1931. Det finns över 1100 olika sorters rosor i trädgården, många av dessa är gåvor från andra länder över hela världen.

Det är ett mycket populärt ställe att besöka såväl för italienarna själva som för turister.