Digital kyrkogårdsvandring i Västra Tunhem

Foton: Västra Tunhems Pastorat

Intresset för kyrkogårdsvandringar har funnits länge på Västra Tunhems kyrkogård som ligger strax nedanför Hunneberg, precis söder om Vänern.

Ulf Eklund, kyrkogårds- och fastighetschef i Västra Tunhems pastorat hade länge funderat påhur vi kunde få till en digital kyrkogårdsvandring med QR-koder.

– Det var när vi kom i kontakt med Maria Lindskog som har gedigna kunskaper om vår kyrka och kyrkogård som vi kände att vi ville dra i gång det här projektet, säger Ulf. Maria har arbetat med gravstensinventeringen och registrerat 3 562 gravstenar och 7 985 gravsatta i databasen. (https://grav.rotter.se/)

-Vi kom också i kontakt med en firma som kunde leverera stolpar med QR-koder på. Vi valde ut tolv stycken platser på kyrkogården och Maria bidrog med information till dessa gravar. Därefter lade vi in information på vår hemsida så att vi kunde skapa koderna, berättar Helen Wiik Andersson, assistent på kyrkogårdsförvaltningen.

– Vi gjorde också iordning en informationsbroschyr med karta över var de tolv stolparna sitter upp på kyrkogården. Maria Lindskog som också har arbetat som kyrkogårdsarbetare i sommar berättar att intresset för den digitala kyrkogårdsvandringen har enbart varit positiv.

Många har tyckt att det har varit roligt att gå runt i lugn och ro och läsa om olika intressanta gravar. – Det har ju varit en riktigt bra aktivitet nu i Corona-tider, säger Maria.

– Vi har ju märkt av ett stort intresse för kyrkan och kyrkogården och många släktforskar, och

det här är ett bra sätt att möta upp intresset för vår kulturhistoria, säger Helen.

20200721-193818

Så här gör man:

Om du har en nyare (smart) mobiltelefon kan det fungera att skanna av QR-koden direkt i kameran i mobilen. Prova att håll kameran direkt framför koden, kommer en sida upp med inforamtion då har du lyckats, då är det bara att fortsätta att skanna och gå vidare på vandringen. händer det ingenting kan du behöva ladda ner en app ”Skanna QR-koder”. Brukar finnas där man hämtar appar. t ex. Appstore, Galaxy store.

Helen Wiik Andersson, assistent på kyrkogårdsförvaltningen Västra Tunhem

Fakta

Fakta Västra Tunhems kyrkogård:

Antal gravar: 3 265 st

Antal gravsatta: 6 002 st

Antal gravsättningar om året: ca 130 -135 st

Första registrerade gravsättningen: 1789 Jonas Ryding.

Det har dock gjorts gravsättningar sedan 1000-talet.