Säkert handhavande av maskiner, fordon och redskap

Säkert handhavande
KarepaStock/Shutterstock.com

Livesänd webbkurs i säkert handhavande:
Datum: 4 juni 2024
Kursen livesänds via Zoom från kl. 08.30 – 12.00
Mer information finns längst ner på sidan.

Fysiska kurser i säkert handhavande
(OBS! Endast för kyrkogårdsförvaltningar)
Landskrona den 15 maj (FULLSATT)
Pris för fysisk kursdag är: 2400kr för 1 person, 2200kr/pers för 2-3 personer och 2000kr/pers för 4 eller fler. Avgiften är exklusive moms.
Inkluderat i avgiften är lärarledd heldagskurs, praktisk demonstration, för-och eftermiddagsfika, lunch samt digitalt kursmaterial.
Kursen hålls mellan kl 08.00-ca 15.15. Teori på förmiddagen och praktisk demonstration på eftermiddagen.
Avbokning senast 2 veckor innan kursen går.

Vi har släppt “Säkert handhavande” som kapitelindelad inspelad webbkurs för er som vill gå kursen i egen takt och kunna gå tillbaka och se om de segment som är viktigast för just dig.

Klicka här för att gå till sidan för den inspelade kursen.

Arbetet i våra utemiljöer är farligare än man tror. Att vara parkarbetare, gatuarbetare, kyrkogårdsarbetare eller fastighetsskötare innebär bl. a att utsättas för en mängd vardagsrisker i samband med användning av arbetsutrustning. 50% av arbetsuppgifterna utförs med någon typ av fordon som servicebil, traktor, grävmaskin, lastmaskin, truck eller liknande. Runt 75% av arbetet sker också med någon typ av maskin, allt ifrån grästrimmer, lövblås, åkgräsklippare, jordfräs, skylift, vibroplatta, hetvattentvätt, häcksax, motorsåg, snöslunga eller motsvarande. Och mycket arbete sker också i närheten av andra människor eller på eller invid väg.

Därför är det också särskilt viktigt att alla känner till de olika riskerna och använder rätt arbetsteknik, rätt skyddsutrustning och inte minst låter bli att slarva. ”Jag skulle bara”, är något som ofta hörs efter tillbud eller olyckor har inträffat.

Frågeställningar

  • Hur gör vi riskerna i arbetet kända och förstådda?
  • Hur gör vi instruktionerna använda och åtgärderna förstådda?
  • Vilken skyddsutrustning krävs för olika maskinella och manuella arbeten?

     Målgrupp:

  • Park- och kyrkogårdsarbetare, fastighetsskötare, kyrkvaktmästare, arbetsledare och chefer som arbetar med maskinella och manuella utemiljöarbeten.

Utmaningar och kort om kursen

Många gånger är vi dåliga på att prata om riskerna innan det händer en olycka på arbetsplatsen. Alla har fullt upp med arbetet och tillbud, när det är oj istället för aj, är ofta sånt man inte alls vill prata om. När man gjort ett handhavandefel och känner att det är ens eget fel, då är det särskilt tyst. Man brukar säga att det går 20 tillbud på en olycka men att många av tillbuden aldrig blir inrapporterade just p g a ”skämmigheten” att prata om något som man uppfattar som obetänksamhet.

Sedan 1/7 2007 har arbetsgivaren varit tvungen att riskbedöma alla arbeten som sker med någon typ av arbetsutrustning (AFS 2006:4). Om man har mer än tio anställda ska alla riskbedömningar vara skriftliga. Och arbetsgivaren är skyldig att vidta alla nödvändiga åtgärder för att förebygga olyckor och ohälsa. Både för anställda, inhyrda och andra som befinner sig inom arbetsområdet.

Program
Livesänd webbkurs innehåller hela teoridelen som på fysisk kurs genomförs på förmiddagen. Praktiskt pass genomförs på eftermiddagen men alltså endast på fysiska kurser. Kursen erbjuds även som uppdragsutbildning. Se infogade bilder för innehåll.

Tider:
Livesänd webbkurs 08.30-12.00 med två korta pauser. Teoretiskt förmiddagspass med interaktiva frågor och svar samt digital kursdokumentation ingår i priset.

Fysisk kurs 08.30-15.30. På den fysiska kursen ingår lärarledd heldagskurs med teori på förmiddagen och praktiskt avsnitt på eftermiddagen, digital kursdokumentation samt fikan och lunch i priset.

Digitala intyg utfärdas efter genomgången kurs.

Kostnad:
Vid anmälan av:
1 person: 1800kr/pers
2-3 personer: 1500kr/pers
4 personer eller fler: 1200kr/pers

Avgiften är exklusive moms.
Inkluderat i priset är lärarledd livesänd halvdag och digital kursdokumentation.

Sista anmälningsdag är 1 vecka innan kursstart.

Praktisk information:
Kursen hålls via det digitala och kostnadsfria mötesverktyget ZOOM.
Du kan deltaga direkt via webbläsaren eller genom att ladda ner programmet.

En instruktion för programmet skickas ut i samband med kallelsen till kursen.

Webbkamera och mikrofon behövs inte då dessa ej kommer användas av deltagarna under kursen.

Digitalt kursmaterial skickas ut via dropbox tillsammans med digitalt kursintyg efter genomförd kurs.

Om du har några frågor så kan du maila direkt till Maria Malmberg på maria@acama.se

Avbokning:
Senast 2 veckor innan kursstart.
Vid avbokning senare än 2 veckor innan kursstart måste beställaren ersätta Acama AB med 100% av kurskostnaden.
Dock är det möjligt att byta ut deltagare fram till och med kursdagen.

Uppdragsutbildning:

Kursen går att beställa som en uppdragsutbildning. Både fysisk och livesänd. Kontakta oss via formuläret nedan för mer information.