Eko-odling i världsnaturarvet Western Ghats

Foton och videor: ACAMA AB

Vi åker norrut i delstaten Karnataka för att, efter fem timmar på de skumpiga vägarna från Nagarholes vildmarkspark, komma till ett av två områden i Indien där man odlar kaffe. Chikmagalur, i Western Ghats bergen, som står på UNESCOs världsarvslista sedan 2012 och är äldre än själva Himalaya, där är det ideala förhållanden för att driva kaffeplantager. De flesta plantagerna är mycket stora men vi åker till en familjeägd plantage på 11 hektar. Här möter vi förmannen Mr. Kuna som berättar att dom har fler än 22.000 kaffeplantor och en gång om året kan skörda 300 säckar på 50kg var av kaffebönor.

Kaffebuskarna

För en säck får man ungefär 10.000 rupies fast priset har sjunkit lite. I år räknar han med att skörden är värd 4 miljoner rupies, eller 550.000 SEK. För att öka inkomsterna odlas också svartpeppar som klänger uppför stammarna på 2500 av de 6000 silverekarna. Skörden ger runt 200kg peppar på ett år och är ett värdefullt tillskott till plantagens produktion. Silverekarna finns där för att ge skugga till kaffebuskarna på bergssluttningarna och pepparn växer tacksamt på stammarna.

Svartpeppar

Ändå är plantagelivet tufft på många sätt och fler sidoinkomster behövs. Därför finns också apelsin- och citronträd. Apelsiner skördar dom 2 gånger om året och ett apelsinträd ger 2500 apelsiner per skörd. De odlas utan kemikalier eller växtmedel, organiskt och naturligt. De har även ett Homestay, med Bed and Breakfast. Gästerna är indier inom och utom delstaten som vill ha ett prisvärt boende över en weekend. Utländska gäster har man inte och utan guide hade det varit svårt att konversera då förmannens engelskakunskaper är mycket begränsade.

Chikmagalur är en väldigt utbredd landsortsstad med endast en större huvudgata. Ändå bor det i kommunen närmare 150.000 invånare och staden växer snabbt tack vare kaffeindustrin och den växande ekoturismen runt kaffet. Till skillnad från i Nagarholes berömda vildmarkspark lyser internationella gäster med sin frånvaro här i Chikmagalur och priserna är väsentligt lägre än på andra ställen i Karnataka. Här finns också många kryddodlingar med vit- och svartpeppar, nejlikor, kardemumma och många andra indiska kryddor och det är när vi köper lite kryddor och småpresenter med hem som man märker att här får man verkligen valuta för pengarna.

Kaffeb-nor

Den utbredda landsortsstaden klarar inte riktigt av den växande befolkningen, vare sig när det gäller vägar eller avloppssystem och annat. Kommunen är ändå välmående och räknar med att investera kraftigt i ny infrastruktur de kommande åren om bara ekoturismen fortsätter och drar köpkraft till området. Högst på listan står vatten- och avloppsförnyelse och kampen för bättre avfallshantering.

Mr-Kanu

Områdets största turisttillströmning får man under de monsunregnsrika månaderna juni, juli och augusti när de trädklädda bergen svalkar och ger välbehövlig skugga och regnet gör att bergen sveps in i enorma dimridåer som ger en magisk upplevelse sägs det. Även i början av mars 2019 när detta skrivs är morgnarna uppe på bergssidorna magiska. Ett lätt sommarregn kommer framåt kvällen och då är det härligt att sitta i skydd under tak och bara lyssna till naturens skådespel. Syrsorna spelar och regndropparna porlar mot taket. Storstadens hektiska liv och dåliga luftkvalitet är här ersatta av lugnet och den syrerika, mycket rena bergsluften. Människorna i Western Ghats bergen har ofta små inkomster men lever i en grön och frodig miljö.

Claes-Anders Malmberg, VD Acama AB