Att själv kunna tänka rätt i kalkyleringen

kan_chana/Shutterstock.com

Många kurser har det blivit genom åren och några handfasta råd kring vanliga feltänk i kalkylering av markentreprenader har jag alltid upprepat trots att kursinnehållet ständigt förnyas.

  • Måttenheterna. Man omvandlar fel mellan volym och vikt. Hur många kubikmeter går det på ett ton? Och är materialet verkligen i torrt tillstånd när det mäts?
  • Ritningarna. Hur många har sett en hel uppsättning ritningar där allt stämmer till 100%? Inte många. Ritningar kan t.ex. vara fel därför att uppdateringar och ändringar aldrig blivit införda.
  • Bristande framförhållning. Mer än 90% av alla hyresmaskiner inom byggbranschen hyrs/ bokas samma dag eller dagen innan dem ska användas. Det är också vanligt att man t.ex. vid plattläggning har allt på plats utom gruset. Ringer man först på morgonen samma dag finns det oftast grus men ingen bil ledig.
  • Tidsoptimist. Man underskattar ofta den tid det tar att göra arbetet. Kanske har man inte heller gjort en riktig byggtidplan med alla arbetsmomenten utsatta i den ordning de ska utföras. Den maskinvane räknar inte sällan fel på handarbetstiden som krävs och den som mest handarbetar kan ha svårt att rätt beräkna upparbetningseffekten som maskininsatsen kan ge.
  • Att räkna fel på sin egen obetalda övertid är inte så farligt som att ha underentreprenörer som går på löpande räkning. Om du själv har ett fast pris mot kunden, kräv också detsamma från dina underentreprenörer.
  • Vanligast är att man underskattar tidsåtgången för handarbete eller ställtider. I gräsklippning är det sällan en extra maskinklippning som ”förstör kalkylen” utan putsen med trimmer eller renhållningen på gräsytan som man underskattade tidsåtgången på.
  • Och allra vanligaste felet – man har inte gjort någon riktig kalkyl utan bara räknat baklänges utifrån marknadspriset. Tar det för lång tid att kalkylera? Satsa på ett bra kalkylprogram och lägg in dina egna tidsvärden och a priser för snabbare åtkomst till din samlade “magkänsla”. Är det tråkigt att kalkylera? Nej, det behöver det alls inte vara. Faktum är att det är det viktigaste jag har att lära ut. Hur roligt och givande det är att kunna själv. Tänka rätt och kunna lita på den egna magkänslan. Och undvika de farliga fällorna!

Claes-Anders Malmberg, VD Acama AB