I alla tider har vi människor haft ett behov av att samlas för att på olika sätt uppmärksamma livsomvälvande händelser. Vi på Urbio såg, tillsammans med Fabel arkitektur, ett behov av en dedikerad plats utomhus för ceremoni, ett rum som med enkla medel signalerar att något speciellt och högtidligt kan äga rum där. Vi ville samtidigt adressera den nödvändighet som alla projekt behöver förhålla sig till: att arbeta för en klimatanpassad värld med en stark biologisk mångfald.
I Sverige vittnar många om naturen som den plats där man känner sig hemma, trygg och närvarande – och kanske även där man kan förnimma en annan, större närvaro. Under pandemin blev också behovet av att kunna samlas utomhus väldigt påtagligt. Våra samhällens anordnade vistelseplatser befolkades plötsligt på ett nytt sätt, nästan oavsett väderlek. Människan som flockdjur framträdde med tydlighet.
Vi var också medvetna om att Svenska kyrkan har tillgång till betydligt fler ytor än dem som ryms i befintliga byggnader. I många församlingar finns stora ytor utomhus – eller bara ett mindre hörn – som inte används i någon större utsträckning men som skulle kunna vara en tillgång för både församling, närboende och andra levande arter. Så föddes tanken på “Ett heligt hörn”.
Ett heligt hörn är ett rum utomhus, där naturupplevelsen är närvarande genom element som talar till sinnena: vatten, varierande växtlighet och naturmaterial. Konceptet är flexibelt på många plan. Det tar avstamp i och vävs samman med kyrkogårdens ofta rätvinkliga struktur, men kan samtidigt landa i andra sammanhang utomhus. Idén bärs av enkelheten i samspelet mellan bänkrader, rumsskapande vertikala strukturer och ceremoniplatsens hörnsten. Konceptet kan också anpassas i skala utifrån platsens förutsättningar och behov; det lilla hörnet kan vara en plats för enskilda samtal eller ensam kontemplation, medan det större hörnet blir ett rum för grupper att samlas för ceremoni eller andra möten.
Ett heligt hörn ramas in av stående bågformade strukturer i trä som är ordnade rätvinkligt mot ceremoniplatsens inre hörn, mot vilket bänkraderna är vända. I det inre hörnet finns en fokuspunkt som kan ha altarets funktion – en hörnsten där föremål som passar den aktuella ceremonin kan placeras. Rummet kan terrasseras så att det inre hörnet befinner sig något lägre, eller högre, än omgivningen. Det stärker rumskänslan ytterligare, och ger utblickar och kontakt med landskapet. Vill man i stället stänga rummet mot omgivningen kan de bågformade strukturerna rama in platsen även i hörnet.
Materialen är få: trä, sten och vegetation. Formspråket håller ihop bänkar och stående strukturer. De kan vara bågformade som i konceptets skisser, eller varieras på ett sätt som passar den specifika platsen bäst. Växtmaterialet bidrar till platsens sinnlighet, med hög artrikedom som främjar livsmiljöer för pollinatörer, samtidigt som växtligheten kompletterar den grönstruktur som redan finns. Vatten omhändertas i planteringen som då fungerar som en regnbädd. Det kan även få en mer framträdande roll genom att synliggöras i öppna stråk eller bli ett inslag vid hörnstenen.
Med några enkla grepp och med avstamp i den befintliga platsen är “Ett heligt hörn” ett utmärkt sätt att utveckla sådana ytor som idag står oanvända eller som skulle kunna berikas med fler användningar och ekosystemtjänster – oavsett om ytan ligger i ett kyrkligt sammanhang eller ej. Genom att omvandla dem till vackra och välkomnande platser för ceremoni kan ett komplement till det traditionella kyrkorummet erbjudas, med en starkare naturkontakt där sinnlig upplevelse får vara en fond mot vilken något speciellt, och kanske heligt, kan äga rum.
Ett heligt hörn är ett samarbete mellan landskapsarkitektkontoret Urbio och Fabel arkitektur som tillsammans har lång erfarenhet av att utforma platser med omsorg om helhet och detalj, och tror på arkitekturens möjlighet att göra skillnad genom livsmiljöer där både människa och natur mår väl.
Lina Lo Gillefalk, Landskapsarkitekt, Urbio
Om Urbio:
Urbio är ett fristående landskapsarkitektkontor bestående av tiotalet landskapsarkitekter. Tillsammans arbetar vi för att skapa mer livfulla och lekfulla stadslandskap. Vår utgångspunkt är en landskapsarkitektur som för naturen närmare människan. Genom värdeskapande landskapsarkitektur verkar för att öka människors livskvalitet i städerna. Genom att integrera nya former av natur i urbana landskap vill vi främja hälsa och välbefinnande, utveckla naturpedagogiska värden och skapa klimatpositiva effekter.
Läs mer på:
fabelarkitektur.se
urbio.se