Den 12 juli kom SVTs Gomorron Sverige till Örkelljunga kommun för att intervjua Claes-Anders Malmberg och Ingela Gudmundson om hur man minskar olycksriskerna i trädgårdsarbetet. SVTs reporter Cecilia Ahle och fotografen Maria Peterson hann med en lång intervju om 9 direktsända minuter i ett lummigt Örkelljunga där solens strålar just dessa minuter tittade fram mellan molnen. Stort tack också till Jörgen Bengtsson från gatukontoret som körde åkgräsklipparen och till Kristofer Johansson som ordnade så att vi fick vara där och spela in inslaget.
Efter den långa intervjun som sändes kl 08.45, blev det inspelning av ett kortare inslag för Sydnytts webb-TV med några korta och handfasta råd för säkert handhavande med åkgräsklippare, grästrimmer och motorgräsklippare. Varje år är det faktiskt fler än 4000 personer som måste uppsöka akutsjkvården för att de på ett eller annat sätt skadats av en trädgårdsmaskin.
Att köra tvärs med åkgräsklipparen i sluttningar ökar vältrisken jämfört med att köra upp och ned. En åkgräsklippare kan för det mesta klara 10-15 graders lutning men inte så mycket mer. Hur vet man då om det lutar för mycket? Läs maskinens bruksanvisning och kolla lutningen med ett digitalt vattenpass. En tumregel är att det lutar mer än 15 grader om du måste korta av dina steg när du går i sluttningen!
Med motorgräsklipparen är det förutom stensprutsrisken (som ju också kan inträffa med åkgräsklippare och grästrimmer) halkrisken, att man skjuter klipparen framför sig i slänten och ramlar med följd att man krampaktigt håller fast i handtaget och drar klipparen över sina egna fötter. Skyddsskor med stålhätta är det som gäller.
Det var väldigt roligt att TV uppmärksammade säkerhetsfrågorna. Claes-Anders är både själv och tillsammans med Ingela kursledare ett antal gånger varje år i säkert handhavande kurser och den enkla sanningen är att många olyckor kunde undvikits om det inte var för orden “Jag ska bara”. – Jag ska bara klippa där i slänten också för då slipper jag gå med trimmern efteråt, känns väl igen av de flesta.
Och så tror man att alla kan drabbas men inte att man själv ska råka ut för något. Går det bra att köra i slänten den ena veckan så varför skulle det inte fungera nästa vecka igen?
Faktum är också att män skadas mer än kvinnor i dessa olyckor. Särskilt risktagande är män i övre medelåldern med lång vana av arbetet. Kvinnorna är däremot mer utsatta för arbetssjukdomar och belastningsskador.
Se den korta intervjun här:
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/skane/varning-for-klipparen-sa-undviker-du-tradgardsskador
Claes-Anders Malmberg, VD Acama AB