IT spaning: Robotar i utemiljö – möjlighet eller hot?

IT spaning Robotar
Bild: Carl Liwerstrohle

Elon Musk: “Robots will take your jobs, government will have to pay your wage”

Robotar eller inte kanske är en filosofisk fråga men jag kommer inte att ta upp det här utan fokusera på affärsnyttan. Oavsett vad man tycker om det så är det åt det här hållet samhället går. Låt oss ta robotgräsklippare för hemmabruk som ett exempel. Här är en undersökning från Robonyheter från 2016 och redan då stod robotgräsklippare för 56 % av marknaden. Enligt prognosen från MarketsandMarkets kommer marknaden, både privata och kommersiella, för robotgräsklippare ha en genomsnittlig årlig tillväxttakt på 13,1 %.

Genom en ovetenskaplig undersökning bestående av att se sig runt på gräsmattorna i ett villaområde kan man dra slutsatsen att marknadsandelen inte minskat. Istället för att bli störd ordentligt fast mer sällan av en bensingräsklippare hör man nu ett mer eller mindre konstant lågt surr av robotarna som åker runt. Jag föredrar nog det senare eftersom min tidigare granne hade en förkärlek för att klippa gräset väldigt sent på kvällen.

Men vänta, en robotgräsklippare, det liknar inte de futuristiska Hollywood robotarna á la Terminator som kommer att ta över jorden. Vad är relationen? För att förstå och kunna förutse framtiden behöver man veta vad robotar är och syftet med dem. Enligt Wikipedia så är en robot en teknisk anordning som utför fysiska uppgifter. Genom att se hur robotar har automatiserat t ex produktion av bilar så får man en föraning om vad som kan hända i andra branscher.

På ett event som Tesla höll i augusti presenterades att de kommer att ta fram en humanoid robot som kommer kunna utföra arbete som är farligt, repetitivt eller tråkigt. Antagligen behövs det inte en humanoid robot för att automatisera farliga arbeten inom grönytebranschen. Ett exempel är arboristens arbete. Ett universitet i Tyskland håller på att ta fram en robot för beskärning.

Med tanke på hur Tesla har lyckats hittills med att ha två bilar på top 10 registrerade bilar i Sverige under september och med tanke på att Elon Musk verkar lyckas med nästan vad han än får för sig att göra (PayPal, SpaceX, Tesla) så kan man gissa att den roboten de får ut kommer att skaka om olika branscher. Det som jag tyckte var mest tankeväckande från eventet var när Elon sa att man kan säga att Tesla redan är världens största robottilverkare med tanke på att bilarna är robotar på hjul.

Genom att kombinera Artificiell Intelligens (AI) med robotar kommer robotarna att ta över fler och fler arbeten. AI är en stor komponent i Teslas självnavigerande bilar. Jag kommer att återkomma till artificiell intelligens i en senare artikel men bara för att förstå skillnaden på Hollywood och verkligheten så är vi bara i början av utvecklingen. Vi är två generationer av AI bort från Hollywood robotarna.

Hur relaterar det här till grönytebranschen då? I en artikel i Robots & Automation tar de upp en anordning man kan sätta på sina befintliga gräsklippningsmaskiner som med hjälp av AI kan styra befintlig flotta av gräsklippsmaskiner. Enligt uppgift från företaget själva är de helt överväldigade av beställningar och jag kan förstå det. Tänk att kunna automatisera befintlig flotta.

Alternativet till att uppgradera befintliga maskiner är att köpa in anpassade robotar, t e x de från Husqvarna eller den här från Graze, här beskriven i en artikel från The robot report. Hur länge dröjer det innan ogräsbekämpande robotar blir lönsamma att använda i parkavtal? Används i lantbruk nu men det krävs antagligen mindre anpassningar för att få den att fungera i en park men att få den att fysiskt ta bort ogräset är nog en bit bort.

Så, tillbaka till det affärsmässiga perspektivet. Kanske mer en strategisk fråga: acceptera att utvecklingen går framåt och ligga i framkanten eller köra på som vanligt. Sverige är enligt en undersökning från International Federation of Robotics som mäter antalet industrirobotar relativt till arbetsstyrkan redan på 5:e plats i världen gällande robotiseringsgrad. Ser man sig runt i samhället så finns det även där många robotar, som nämnda Teslan och alla drönare som flyger runt. En robot behöver inte vara människolik.

Elon Musks inledande citat då. Jag tror att han har rätt. “Robotiseringen” kommer att komma stegvis och det ger dig valet att undersöka hur ditt företag ska ställa om och hur du som person kanske behöver kompetensutveckla.

Vänta, det går inte att ta bra beslut utan att veta mer precist. Gå gärna till willrobotstakemyjob.com och sök på landscaping. Enligt den siten är det 86% risk för att arbetet Landscaping and Groundskeeping Workers blir automatiserat. Landscaping architect däremot har 3% risk.

Till sist något roligt, en video från Boston Dynamics, ett av de företagen som ligger främst, som visar en parkour övning. Imponerande, men min favorit är hunden Spot. Titta gärna 1:30 in i videon när Spot planterar en växt.

Carl Liwerstrohle – Speed Up AB

IT spaningen ingår i en serie artiklar skrivna av Carl Liwerstrohle, grundare av Speed Up AB, www.speedup.se. Ett IT företag med mobila och webblösningar för utemiljöbranschen. Syftet med artiklarna är att se vilken ny teknik som finns och hur man skulle kunna applicera den på utemiljöbranschen. Artiklarna är i krönikeformat och kan därigenom vara färgade av min personliga åsikt.