Odlingstrender 2024: Grönt på nya höjder

Odlingstrender 2024: Grönt på nya höjder
Da Antipina/Shutterstock.com

Svenska folket har verkligen fått upp ögonen för odlingens glädjeämnen. Från egna grönsaker på balkongen till storskaliga permakulturer, odlingsintresset bubblar och växer sig starkare för varje år. Vad blir trendigt att odla 2024? Vi blickar framåt och listar fem spännande tendenser att hålla koll på!

Trend 1: Vertikala odlingar tar fart

Utrymmesbrist? Inga problem! Vertikala odlingar maximerar skörden på minimal yta och tar odlingen till nya höjder. Väggar, spaljéer och hydroponiska system skapar gröna oaser i både hem och urbana miljöer.

Gold Picture/Shutterstock.com

Trend 2: Microgreens på menyn

Små, smakrika och sprängfyllda av näring – microgreens är kockarnas nya favorit. Dessa miniversioner av vanliga grönsaker odlas inomhus och skördas tidigt, vilket ger en intensiv smakupplevelse. Perfekt till sallader, smörgåsar och garnering.

Anastasiia Pokliatska/Shutterstock.com

Trend 3: Bär och frukt i fokus

Självförsörjning på söta godsaker lockar allt fler. Jordgubbar, hallon, blåbär och vinbär – bärbuskar och fruktträd ger både njutning och nytta i trädgården.

AstroStar/Shutterstock.com

Trend 4: Odla med omsorg för miljön

Hållbarhetstänket genomsyrar även odlingen. Kompostering, ekologiska fröer och binvänliga växter blir allt vanligare. Att odla i samklang med naturen ger både vackrare blommor och godare grönsaker.

korokkento/Shutterstock.com

Trend 5: Smaken av exotiska kulturer

Nyfikenheten på nya smaker ökar. Thailändsk basilika, afrikanska blåklint och peruanska tomater – exotiska sorter ger en spännande variation i odlingen och på tallriken.

Kolpakova Svetlana/Shutterstock.com

Sammanfattning:

Odlingsåret 2024 präglas av innovation, nytänkande och smakupplevelser. Vertikala odlingar maximerar skörden på liten yta, microgreens ger en vitaminboost till maten, och bär och frukt ger söt självhushållning. Hållbarhet och exotiska smaker ligger också i framkant. Oavsett om du har en stor trädgård eller en liten balkong, finns det något för alla att odla och njuta av under 2024!

Kom ihåg:

Odlingsglädje och nyfikenhet är nyckeln till en framgångsrik odlingssäsong!

Claes-Anders Malmberg, VD Acama AB