Hästentreprenad i nutid och framtid

Foton tillhör: Annelie Sjödin

Det är en helt vanlig sommarmorgon. Daggen i gräset gnistrar i solen, och spindelnätet slår i ansiktet när vi duckar för trädgrenarna i hagen. Hästarna står tillsammans i flocken och sover under trädkronorna, gnäggar lågt och kommer emot oss när vi visslar på dem.

Nån timme senare lackar svetten när vi tillsammans tar oss an dagens slåtteryta. Nån förbipasserande stannar till, fotar, och ler glatt över synen av hästen.

Det finaste på hela dagen är när någon kommer fram, lägger kinden mot mulen på hästen och bara njuter för en liten stund. Andra berättar gärna om barndomsminnen, vissa är mest nyfikna.

Kan under de åren som jag jobbat med hästar inte komma på en enda gång som någon uttryck sig negativt om det arbete vi utför.

Vi är kommunens ansikte utåt, ambassadörer som får tillfälle att informera invånare om naturvård och det arbete vi gör, på ett väldigt trevligt och gemytligt sätt. Via intresset för hästen får vi chans att nå ut med kunskap och information. För med kunskap ökar förståelsen och respekten för naturen, men det skapar också en stolthet, att få bo i en kommun som värnar och vårdar biologisk mångfald.

Men med det vill jag inte romantisera hästen och dess effektivitet. Tittar man på den effektiva arbetstiden, slaget per kvm, så slår hästen till exempel slåtterkrossen med …. Hästlängder.

Kostnadsmässigt kan vi se att slåtter med häst, är inte bara billigare än gräsmatteskötsel, det ger också en ekologisk vinst, miljömässig vinst, och inte minst en social vinst.

I en av kommunerna som vi jobbar i har antalet klagomål inkomna till kommunen i stort sett eliminerats sedan vi tillträdde. Räkna långsiktigt på den vinsten…

Järva TrädvårdsCenter är ett litet företag, som har valt att vara kvar som litet för att inte nagga på kvalité. Arbetsmoralen och yrkesstoltheten är hög, liksom passionen för de fantastiskt roliga jobb vi getts möjligheten att få göra.
Bara ett exempel är när vi 2015 fick beställning på en fagningen av en fornpark. Under arbetet växte en idé fram om att använda de träd vi fällde till att bygga en kompost, formad som en vikingabåt. Båten invigdes med barn från en förskola som hjälpte till att samla löven i komposten. Med var naturligtvis hästen, som drog de stora säckarna med löv.
Detta år är lyckan ännu större, när barnen nu kan ta med jord från komposten, och plantera med den. Ett enkelt sätt att integrera skolan i naturvården, öka förståelse och ödmjukhet, -för ingen extra kostnad alls.

Med det sagt vill jag höja fanan för oss småföretagare. Offentlig upphandling i all ära, men personligen tror jag att kvalité alltid lönar sig i längden.

Vi försöker också satsa på hög utbildning, vidareutbildning och utrustning som effektiviserar vårt arbete. Det är kostsamt, och tufft som litet företag när marginalerna är små, och påtvingade prisdumpningar endast gynnar de som tar in utländsk arbetskraft eller fuskar med timmarna. Varför är vi på väg mot en sådan utveckling, det funderar jag ofta på.

När vi 2013 bestämde oss för att satsa helhjärtat på naturvården och hästentreprenaden började inte bara den roligaste tiden i mitt liv, men kanske också den tuffaste och mest intensiva.

En effektiv, trygg och fullärd häst hittar man inte i cornflakespaketet. Det krävs tid, tålamod, kunskap och enormt mycket slit för att hålla hästen i trim, även de dagar/månader de inte går i arbete.

Som beställare bör man ha det i åtanke när man söker efter en duktig hästentreprenör. Att kunna erbjuda jobb året om, och inte bara under högsäsong.

Som kvinnlig arborist och hästentreprenör vill jag till sist avsluta med att heja på alla nyblivna egna företagare där ute i landet. Tro på dig själv, och satsa fullt ut på din dröm. Är det verkligen din dröm kommer du att lyckas. Jobba hårt, ge inte upp.

Var beredd på att du kommer gå på minor, ta lärdom utav det utan att bli skrämd. Skapa kontaktnät, var ödmjuk, ärlig och rättfram. Då kommer du lyckas. 

Annelie Sjödin, Arborist och hästföretagare