Apladalen lockar många besökare – men Värnamo har fler vackra parker…

Foto: Olle Bolmelind

Vem har inte hört talas om Apladalen? Detta friluftsområde är starkt förknippat med staden Värnamo, tack vare Apladalsvisan, ett skillingtryck av Algot Fogelberg, framfört första gången 1897. Sedan dess har mycket vatten flutit under broarna i Värnamo. Fler parker har tillkommit i staden. Bland dem den vackra Åbroparken, mitt i centrum. Den är för närvarande under förvandling.  

Vi börjar med ett nedslag i Apladalen. Denna 22 hektar stora naturpark är väl värd ett besök.

Förutom lummiga stigar och orörd natur erbjuder detta levande kulturarv från en svunnen tid flera sevärdheter och rekreationsmöjligheter för gammal och ung. Här finns hembygdsmuseum, kaffestuga, lekpark och tamdjur till beskådan bakom smålandsgärdsgårdarnas inhägnad. Har man tur kan man få en åktur med häst och vagn.

Eller varför inte ta en promenad längs stigarna under de månghundraåriga ekarnas kronor? Ibland korsar stigarna Krycklebäcken (Värnamoborna kallar den Kröcklebäcken) med sina lustiga serpentinkrökar.

Utflyktsmål

För den som är intresserad av kulturhistoria finns här mycket att se och uppleva. Titta in i prästgården och se detta fantastiska museum med sina unika bonadsmålningar. Strosa runt i prästgårdens kryddträdgård med biodling. Gå runt bland de gamla husen – tidstypiskt inredda 1700- och 1800-talsbyggnader.

Sommartid visar och säljer lokala hantverkare sina produkter i marknadsstugan och ibland är det uppträde på friluftsscenen.

Detta unika parkområde sköts med varsam hand av kommunens avdelning Fritid och Park.

– I år har vi gallrat ut en del skog för att lyfta fram promenadstigarna ytterligare, säger Joakim Norgren, avdelningschef på Fritid och Park. Vi jobbar också med plantering av buskar för att rama in stora öppna ytor och skapa rumskänsla. Kanske låter vi naturen ha sin gång genom att släppa upp sly på strategiska ställen.

Apladalen är ett omtyckt utflyktsmål, inte bara för Värnamoborna. Riktigt hur många som besöker naturparken varje sommar vet man ännu inte. Men det tänker Joakim Norgren och hans medarbetare ta reda på i sommar. Två mätstationer har placerats ut för att räkna antalet in- och utpasserande.

– Det ska bli spännande att se resultatet i september, säger Joakim.

Ombyggnadsarbeten

Apladalen ligger centralt. Men ännu närmare centrum, invid Lagans strand, hittar vi Åbroparken, med vackra planteringar under lummiga trädkronor. Där pågår för närvarande stora ombyggnadsarbeten. Bland annat planeras en stor skateboardramp i en avgränsad del av parken.

– Rampen ska ge extra liv och rörelse i parken, säger Joakim Norgren Här kan gammal som ung testa sina färdigheter. Vi har aktiva skateboardåkare i åldrarna 12-45 år. Men det kan vara lika spännande att titta på.

Det pågående ombyggnadsarbetet av parken har betydligt vidare syften än så. Utmed åns stränder byggs stenvallar som ska hålla emot vid höga vattenflöden.

– En stor del av innerstan ligger lägre än ån och hotas av översvämning varje gång vattennivån stiger, förklarar Joakim. Detta händer nästan varje år. 2004 hade vi riktig kris, med extremt högt vattenflöde som ställde till stora problem. Både på låglänta markytor och i källare, där vattnet steg upp ur brunnarna. Hela parken låg under vatten.

Vid det tillfället fick kommunen bevis för att perenner är tåliga växter. Paradrabatten i parkens norra del stod under vatten i drygt en vecka men växterna klarade sig och har aldrig behövt bytas ut.

Förändrad parkprofil

Översvämningarna ska nu förebyggas, med hjälp av de nyanlagda vallarna i kombination med pumpbrunnar och bakvattenluckor. De här åtgärderna kommer att förändra parkens utseende och intilliggande områden en hel del, förklarar Joakim. Speciellt utmed stränderna mellan Åbron och Gröna bron.

– Vi har jobbat länge på vidareutvecklingen av parkens utformning, inte minst för att lyfta fram ån ännu mer, säger han. Inne i parken kommer vi att anlägga en konstgjord bäck med porlande vatten som ytterligare förstärker attraktionskraften.

Olle Bolmelind, redaktör och ägare till affärstidningen Grönytekontakt

Fakta

Grönytekontakt är Sveriges heltäckande nyhets- och annonstidning för den professionella grönytesektorn. Tidskriften startades 1992 och utkommer med 6 nr per år. 

Vi satsar hårt på att ständigt bli bättre med fler nyheter och reportage från olika delar av den gröna sektorn. Både vad gäller golfbanor, parker, kyrkogårdar, fotbollsplaner, bostadsområden med mera. På produktsidan redovisar vi det allra senaste. Både i fråga om maskiner, utrustning, gräsfrö, gödning, skötselmetoder och allt annat som varje professionell person inom denna sprirande bransch har nytta och glädje av i sitt dagliga arbete.

Dessutom erbjuder vi ett unikt annonsforum med tillgång till hela marknaden. Det gäller både maskiner och personal. Ladda gärna ned vår annonsprislista för 2014. 

https://www.gronytekontakt.se/
Bilder/Annonsprislista_2014.pdf