Alyscamps Nekropol – Bland gravar och sarkofager

Från den Gallo-Romerska perioden fram till och med slutet av medeltiden var Alyscamps en av västvärldens mest prestigefyllda nekropoler. Här finns gravar, sarkofager och mausoleum som daterats enda till början av det romerska imperiet. Nekropolens främsta glansdagar började efter begravningen av Saint Genès av Arles och Saint Throphimus. Området blev sedan en mycket önskvärd plats att begravas på och inom kort hade antalet gravar ökat dramatiskt.

Redan på 400-talet fanns det flera tusen gravar vilket krävde att man började stapla sarkofagerna i tre lager.
Platsen blev så välkänd att kroppar skickades från hela Europa för att kunna begravas just här.

Bild1

Alyscamps var Arles huvudsakliga begravningsplats i nästan 1500 år. Kyrkogården var även utgångspunkten för pilgrimsleden Via Tolosana och lockade många pilgrimer att vallfärda hit. Men i samband med att man år 1152 flyttade Saint Throphimus reliker från Alyscamps till stadens katedral förlorade platsen mycket av sin prestige.

Bild2

Bild3

På 1700-talet anlade munkar den allé till Alyscamps som följer längs med sarkofagerna fram till resterna av den gamla nekropolen och klosterkyrkan.
I oktober 1888 började Vincent Van Gogh och Paul Gauguin måla här tillsammans. De båda konstnärerna har målat flera kända tavlor vid Alyscamps.

G6-n62LQ

Idag är Alyscamps en lugn plats som lockar många besökare världen över. En rogivande och speciell vandring genom den gamla begravningsplatsen där historiens vingslag blir så påtagliga att vi nästan får rysningar.

Oavsett om man är en kyrkogårdsfantast eller inte, är denna nekropol utan tvekan värd ett besök under nästa resa till Provence!

Foto och text av: Maria Malmberg, Delägare Acama AB