När jag är ute och jobbar och berättar för mina kunder om varför höstplantering är så bra, är det många som blir förvånade eftersom de främst tänker på våren som bästa tid för plantering. Hösten är den bästa tiden för plantering, det borde räcka så, men påståendet behöver ofta en tydlig förklaring, för att nå hela vägen fram till handling.
Våren ses ofta som den stora tiden för plantering. Ljuset återvänder, vi vistas mer ute och vi är sugna på trädgårdsarbete. Att sätta frö, gräva och plantera, allt från småplantor till större buskar, träd och häck känns stimulerande. Våren är en god tid för plantering och det går utmärkt att plantera det mesta. Det sitter djupt rotat i oss. Men vattningen är mycket krävande eftersom vi går mot sommaren och varmare och torrare väder. Det finns inte mycket som talar emot. Men det finns faktiskt mer som talar för just höstplantering.
Yrkesverksamma inom den gröna näringen planterar alltid mest på hösten, och detta är naturligtvis ingen slump. Större planteringsprojekt syns ofta ute hos våra kommuner, anläggare, byggbolag och kyrkogårdar, från september till november med en del variation beroende på var vi befinner oss i landet.
På hösten har vi en annan fuktighet i marken och i luften och en naturlig viloperiod hos växterna är på gång. Detta gör att arbetet inte blir riktigt lika krävande och att behovet av vattning blir mindre. Även om växten du planterar på hösten ser lite avlövad och avmognad ut, kommer rötterna att börja etablera sig under marken, eftersom jorden fortfarande är relativt varm. Detta skapar en fördel för växten när våren kommer året därpå.
Rötterna och främst finrötterna, blir då delvis förankrade i jorden och är till våren mer redo och robusta, för att suga vatten och näring. Det är rötterna som vaknar först på våren när marken värms upp, så detta ger ett försprång. Etableringen blir helt enkelt mer säker och jämn under dessa gynnsamma förhållanden. En annan praktisk sak är att det går lättare att gräva på hösten och det går dessutom utmärkt att flytta och dela växter, vilket är en bonus.
De flesta vet är att man planterar t.ex. barrotade häckplantor på hösten då dessa odlats färdigt på friland hos våra plantskolor. Men det går även utmärkt att plantera krukodlade växter och klumpade växter såsom större träd, fruktträd, häckväxter, buskar, klätterväxter, rhododendron, rosor, lökar/knölar samt de flesta perenner. Under senhösten finns det dessutom oftast färre växande ogräs och konkurrerande växter, vilket gör det lättare för nyplanterade växter att utvecklas och trivas.
Vintergröna och städsegröna växter bör planteras under första delen av hösten. Vattningen såväl under hösten som under den tidiga våren blir viktigare än för lövfällande växter. Starkt solljus kan torka ut vintergröna växter snabbt.
Det är också viktigt att gödsla på hösten för att främja rotbildning och knoppsättning. Använd ett kvävefritt gödsel (PK-gödning) till skillnad från fullvärdiga gödningsmedel under vår och sommar. Om växterna får för mycket kväve (N) för sent på hösten kan avmognaden bli sämre och det kan uppstår fler vinterskador på grund av porösa celler som vuxit för snabbt och för länge.
Finns det då risker med höstplantering? Ja, det finns vissa risker med höstplantering men de är inte helt olika riskerna som kan uppstå på våren. Kraftiga frostskador på nyplanterade växter kan naturligtvis ställa till det, men en långsam avmognad under normala förhållanden på hösten och vintern kommer inte påverka växter som står i rätt växtzon. Det kan vara bra att täcka en del känsliga växter med extra ”mulch” eller annat täckmaterial för skydd.
Det kan även bli för blött och milt. Om hösten är mycket regnig och mild och om jorden och marken inte dränerar väl, kan växterna drabbas av syrebrist vid rötterna. Detta problem är vanligare i lerjordar som håller kvar fukt på ett annat sätt än sandiga jordar. Det är viktigt att plantera i väldränerad jord och att skapa upphöjda bäddar, om nödvändigt, för att undvika dålig etablering.
Uppvaknande av växten för tidigt eller dålig avmognad kan också vara ett problem. Vissa växter kan börja växa för tidigt under en mild höst, vilket kan leda till att de stressas av kommande kalla perioder. Om knoppningen inleds och sedan fryser, kan detta skada växten.
Minskad tillgång på näring kan också uppstå. Efter en lång växtsäsong kan jorden och växtplatsens näringsreserver börja ta slut, och rotsystemen kan ha svårt att hitta tillräckligt med näring. Det är viktigt att se till att jorden är näringsrik innan plantering och att ge en näringsgiva tidigt på våren för god växtkraft.
Sammanfattningsvis är alla växter väldigt fina och har en enorm livskraft under sensommaren och hösten vilket gynnar en plantering just då. Detta kan du tydligt se hos plantskolorna och gardencenter. Jag värnar om hösten och dess fördelar och hoppas du tänker likadant framöver. Lycka till!
Fördelar med höstplantering:
- Det är hög markfukt och lättare att gräva. Även luften har en högre fuktighet, vilket minskar avdunstning hos växterna betydligt.
- Det är varmt i jorden efter en lång sommar och ett bra mikroliv.
- Rotproduktionen påbörjas, fast det ej syns under mark och växterna blir mer väletablerade inför våren och sommaren. Det medför mindre vattning.
- Växter är en färskvara och är färdigodlade på hösten, vilket är bästa tiden för växterna.
Pontus Eriksson, Pontus Planterar
Fakta:
Pontus Planterar är trädgårdsingenjören, plantskolisten och miljöteknikern Pontus Eriksson boende i Malmö men bördig från Jonstorp på Kullahalvön. Han är utbildad vid Sveriges Lantbruksuniversitet och Stockholmas Miljöcenter med examen inom trädgårdsdesign och miljö.
”Jag brinner för gröna miljöer, hos privatkunder med även hos större företag och bostadsrättsföreningar. När jag designar gröna miljöer utgår jag alltid från stabilt växtmaterial, gärna inhemska arter som finns lättillgängliga hos våra plantskolor i Sverige.” ”Jag trivs bäst som trädgårdsrådgivare, ute på plats hos kunderna för att tillsammans skapa, forma och nå fram till en trädgård och grön miljö som ska hålla länge och får en skötselnivå som är greppbar och rimlig på sikt.” ”Att odla växter vidare, efter köp och plantering, kräver insatser under lång tid och jag vill vara den som har svar på frågorna när man känner sig osäker och har funderingar på hur man ska komma vidare i sitt odlade för att nå fram till bästa möjliga resultat.”
Kontaktuppgifter:
Pontus Planterar
E-post: kontakt@pontuserikssonab.se
Telefon: 076-109 11 59
www.pontusplanterar.se