Italiens vackraste ö-trädgårdar

Isola Madre & Isola Bella
Samtliga foton tillhör (om inte annat anges): https://www.isoleborromee.it/

Isola Bella och Isola Madre

I denna artikel lyfter vi de två mest kända Borromeiska öarna i Lago Maggiore, i nordvästra Italien.
Ögruppen har fått sitt namn från adelsätten Borromeo, som ägt öarna i många hundra år. Vi vill rikta ett stort tack till Valentina Colombo från Terre Borromeo som bidragit med information och fotografier till den här artikeln.

Isola Madre

Isola Madre, den största av Lago Maggiores öar, är känd för sin lyxiga botaniska trädgård med sällsynta växter från världens alla hörn.
Det är det milda klimatet som har gjort det möjligt att etablera denna fantastiska flora som är svår att hitta på andra platser. Det botaniska arvet och det starka exotiska intrycket har gjort Isola Madre till vad författaren Gustave Flaubert kallade ”den mest sinnliga platsen jag har sett i världen”.

Ön har förändrats mycket genom århundradena: först var den en fruktträdgård, sedan en olivlund, sedan en blomstrande citrusträdgård och det var först i början av 1800-talet som ön förvandlades till den botaniska trädgård i engelsk stil som den är idag.

Kontinuerlig och sprudlande blomning av magnolialundar, blåregnspergolor, spaljéer av citrusträd, parterrer av forntida kamelia, pooler fyllda av näckrosor och lotusblommor är resultatet av kunniga trädgårdsmästares ansträngningar och ständig renovering av hela parken. Här samexisterar eukalyptus, palmer och bananträd med barrträd och lönnar. Under sommarens högsäsong lockar hibiskus, tallmyrten och bougainvilleor fram en känsla av att resa genom tiden.

Pool med näckrosor.

 

En vacker blåregns-pergola.

 

Magnolialund.

 

Bananträd.

Terrassen med proteaväxter är unik; dessa är förhistoriska blommor och kan växa här i sin idealiska miljö.

Runt omkring i trädgården strövar silver- och guldfasaner och vita påfåglar fritt, tillsammans med den unika växtligheten fullbordar de en miljö av harmonisk skönhet.

Bild tagen av: Dario Fusaro

Utanför palatset står den imponerande cypressen från Kashmir, den kom hit 1862 från Himalaya i en påse med färska frön och genom åren har den kommit att bli en symbol för Isola Madre. Det är det största och äldsta exemplaret av sitt slag i Europa (i sitt ursprungsland, Tibet, är den utrotningshotad).

Under 2006 drabbades norra Isola Madre av en svår storm som satte sina spår på denna fantastiska cypress.  Att rädda den har varit ett projekt som involverat komplexa ingenjörskonster och botaniska färdigheter. Även om trädet aldrig kommer att återfå den form som gjorde det till “världens vackraste träd”, så är cypressen ett bevis på Borromeos hängivenhet till bevarandet av öns natur-arv.

Sedan 2002 har trädgårdarna på Isola Madre och Isola Bella varit en del av det prestigefyllda nätverket av Royal Horticultural Society, baserat i Storbritannien.

Piazzale della Cappella, “kapelltorget”.

Isola Bella

Fram till 1630 var Isola Bella en klippa bebodd av fiskare, med två små kyrkor och några grönsaksträdgårdar. I början av 1630-talet startade Borromeosläkten det storslagna projekt som ledde till byggnationen och anläggningen av palatset och trädgården.
Trädgården på Isola Bella anlades under en lång tidsperiod och stod klart ca 1671. Idag är den ett av de mest ansedda och bäst bevarade exemplen på italienska barockträdgårdar.

Teatro Massimo, är det viktigaste monumentet i trädgården. Majoriteten av statyerna är konstverk skapade av den milanesiske skulptören Carlo Simonetta och de dateras till någon gång mellan 1667 och 1677. På toppen av monumentet står en staty av en enhörning, familjen Borromeo heraldiska symbol och vapensköld. Enhörningen rids av en amorino, som representerar “ära” eller enligt andra tolkningar, “kärlek”.

Runt omkring monumentet kan man beskåda en fantastisk blandning av ovanliga växter. Här växer bl.a. ”Gunnera manicata”, känd som ”jätte-rabarben” – vars löv kan nå upp till 2 meter i diameter, det flera hundra år gamla kamferträdet, den parfymerade söta ”Osmanthusen”,  stjärnanisen och den Mexikanska tallgranen.

Gunnera Manicata “jätte-rabarben”.

Kamferträdet.

Osmanthus.

 

Stjärnanis.

Mexikansk tallgran.

Mexikansk tallgran.

Jordmånen och det milda sjöklimatet uppmuntrade tillväxten av flera arter och varianter av vegetation, som fann en idealisk livsmiljö på ön.

Under sin blomningstid är Parterren av Azaleor en förtrollande syn. Och Kärlekens Trädgård är en fröjd för ögonen – komponerat av buxbomshäckar som skapar grön brodering som man kan beskåda i sin helhet från terrassernas topp. I maj kan du njuta av Kamelia och spaljébuskar av rosor, i juni oleander samt citrusträd och vipphortensior under sommarens högsäsong.

Kärlekens trädgård.

Spaljébuskar av rosor.

Citrusträd.

Du kan också beundra de ståtliga, vita påfåglarna som strövar fritt i parken och färgglada fåglar som kan skymtas i träd och buskar. Tillsammans ger de alla liv till den spektakulära italienska trädgården på Isola Bella.

Bild tagen av: Dario Fusaro.

 

Maria Malmberg – Delägare Acama AB

 

Fakta:

Läs mer om respektive trädgård på länkarna nedan:

ISOLA BELLA: https://www.isoleborromee.it/en/isola-bella/

ISOLA MADRE: https://www.isoleborromee.it/en/isola-madre/

För fler bilder från öarna följ gärna Terre Borromeos instagramkonto: @terreborromeo