Renovera gräsytor med enkla medel

Foto: Claes-Anders Malmberg

Alla bruksgräsytor växer inte friskt och frodigt. Grönt och tätväxande är det som vi vill att en bruksgräsmatta ska uppnå, men många ytor är slitna och nedgångna. Inte minst där människor går och kanske genar förbi över en gräsyta. Eller att det är så fullt med döda växtrester (filt) i den slitna gräsmattan att rötterna inte når ner och ytvattnet har svårt att rinna undan.  Ofta växer det också mycket mossa på slitna ytor. Mossan har inga rötter och är förstås grön hela tiden, men det gräs som trots allt finns kvar får konkurrera hårt i kampen mot mossan och ogräset.

För dig som klipper med åkgräsklippare i slänterna är mossan inte bra. Eftersom den inte har rötter slirar hjulen lättare när du vänder och maskinen riskerar att komma i glid. Det är ingen höjdarupplevelse att glida baklänges nedför en stor grässlänt och kanske välta med maskinen. Sådana olyckor händer varje år och om oturen är framme kan man fastna under maskinen.

De grässorter som ännu finns i det slitna gräset är bara dom som självsått sig och visst skulle gräset behöva renoveras men till det finns för det mesta inga pengar och ingen tid avsatt. Vi klipper bruksgräsmattan och vi städar av ytan. Det är i princip all behandling en vanlig gräsmatta får.

Vad kan man då göra för att öka slitagetåligheten och på ett billigt sätt renovera de slitna gräsytorna. En enkel metod är att vertikalskära och samtidigt stödså in nytt gräs.  

shutterstock-1724022148
Foto: ronstik/Shutterstock.com

Vertikalskärning är inte som mossrivning. Mossrivning sker med s.k. springtines och du samlar lätt upp hur mycket mossa som helst men det hjälper liksom inte. Det kommer bara ny mossa för det är växtbetingelserna som är dåliga.  Du kan förbättra dessa väsentligt genom att vertikalskära med s k delta-knivar som skär upp filten och kapar dom sidoväxande grässtråna så dessa kan hitta upp igen. När man ändå skär upp så kan vertikalskärare med s.k. overseeder kompletteringsså gräsfrön i samma skåra och arbetsgång. Det sparar mycket arbete och ger bra resultat på kort tid.

Har du problem med stående ytvatten som inte rinner bort, är hålpipeluftning med bogserad eller självgående hålpipeluftare en enkel och bra lösning. Det är ofta lönsamt att hyra en sådan just för dom dagar den behövs eftersom det är en sällan-användnings-maskin som inte används så många timmar per år hos en vanlig teknisk förvaltning. Inom kommunen kan det finnas sådana hos sport och fritid och då finns också kunskapen att låna in därifrån. Att samarbeta över förvaltnings- och yrkesgränserna tillhör både ny kunskap och nya erfarenheter.

Välj också en tork- och slitagetålig gräsblandning även om den kostar några kronor mer per kilo. Vi renoverar inte ytorna så ofta och ska man ändå vertikalskära är det lika bra att stödså samtidigt med bra gräsfröer.  

Claes-Anders Malmberg, VD Acama AB