La Concepción – Malagas historiska & botaniska trädgård

La Concepción

När man går in genom grindarna möts du direkt av en nästan överväldigande doft av växtliv. De oerhört många träden här ger en syrerikedom som känns igenom hela kroppen från näsan till djupet av lungorna.

Det är inte en tropisk skog men man får nästan en regnskogskänsla. I högtalare som är utplacerade i hela området spelas lugnande musik som inger en inre ro. Man slås av den stora mängden träd åt alla håll, som en djup urskog. Träden är stora och möter varandra från vardera håll längs allén man går. Såpass att om du kollar rakt upp är det täckt av löv som en kupol ovan en.

Vi är i Malagas historiska botaniska trädgård – La Concepción (“Konceptet” på svenska). År 1855 grundades trädgården av Jorge Loring Oyarzabal – Markis av huset Loring, riksdagsman och affärsman, och Amalia Heredia Livermore – Markissinna av huset Loring,  som var den drivande kraften bakom trädgården.

Både markisen och markissinnan var barn till välkända affärsmän som kom till Malaga för att göra sina förmögenheter. Enligt juristen Rodriguez de Berlanga föddes idén till trädgården efter att paret hade besökt en rad palatser, trädgårdar och parker under sin smekmånad i Europa 7 år tidigare. För att verkliggöra idén anlitade man en fransk trädgårdsmästare, Jacinto Chamoussent, vars skickliga urval av exotiska plantor belönades med flera priser och utmärkelser.

La Concepción blev snabbt känt i Europa, dock inte för sitt växtliv utan för dess magnifika samling av arkeologiska fynd. Under många år strävade paret Loring efter att restaurera alla fynd som hittades, bland annat, och mest anmärkningsbart, en bronsskiva med romerska lagar från år 80 e.kr som idag återfinns i Spaniens Nationella Arkeologimuseum.

Parken köptes år 1990 av Malagas Statsråd och öppnades för allmänheten år 1994 med två mål: att bevara och utveckla den historiska trädgården, och att göra om resten av parken till en plats vars samling av plantor kan användas för vetenskap och utbildning.

La Concepción är därav indelat i två delar – den historiska trädgården och den botaniska trädgården. Den botaniska trädgården omringar den historiska. Växtlivet här är arrangerat i vetenskaplig ordning. I början hittar du vattenväxtlighet och förhistoriska plantor. Längre upp hittar du en stig ”Jorden runt i 80 träd”, en samling palmträd från hela världen.

Den historiska trädgården är över 3.5 hektar och har över 3000 arter att upptäcka. Här finns vattenfall, fontäner, växthus och enorma träd. Vissa av träden är över hundra år gamla och är otroligt mäktiga att skåda.

Har du möjligheten att besöka Malaga är La Concepción väl värt en dags utflykt. En otroligt mäktig trädgård som lämnar ett bestående intryck.

Foton och text: Mattias Malmberg, Acama AB