Vi har intervjuat Sara-Märta Höglund om om årets Idéträdgårdar i Enköping. Intervjun följer här.
Kan ni berätta lite kort för våra läsare om Idéträdgårdarna? Vad är
det och vad gör ni?
Idéträdgårdarna är ett antal mindre visningsträdgårdar, som sitter ihop, längs Åpromenaden i Enköping. De ligger ett stenkast från Piet Oudolfs drömpark och jag tror även att kommunen sätter in ett sånt där litet turisttåg under högsäsong? Tanken är att de tusentals besökare som letar sig hit varje år ska hitta inspiration att ta med hem till den egna trädgården. Samtidigt är idéträdgårdarna ett enormt stort och studentdrivet examensjobb för oss som läser sista året vid trädgårdsmästarutbildningen. Arbetet – som innebär allt från gestaltning, marknadsföring, söka sponsorer, anlägga och sköta – påbörjades redan i november förra året.
Kan ni berätta lite om er själva?
Vi är en ganska brokig, men sammansvetsad, skara bestående av 28 blivande trädgårdsmästare. Vi kommer från hela landet och är i åldrarna från 20ish till 50 +. Många har jobbat flera år inom den gröna näringen innan de påbörjade utbildningen, några har läst en praktisk trädgårdutbildning innan och några av oss har helt andra erfarenheter. Vi har jobbat på sjukhus och flygplan – någon har arbetat inom miljörörelsen, någon är ingenjör, någon har varit verksam konstnär. Själv har jag arbetat som journalist de senaste tio åren. Vad vi har gemensamt är att vi älskar växter, kanske lite för mycket för att det ska vara hälsosamt.. Och så har vi aktivt har sökt oss till trädgårdsmästarutbildningen i Enköping.
Vad är temat för årets idéträdgårdar? Och hur tänkte ni när ni valde
ut årets tema?
I år välkomnar vi er in i Trädgårdsmästarens hem! Jag tror att vi kanske hade hundra olika teman på förslag till en början. Efter dagar av förhandlingar landade vi till sist i Trädgårdsmästarens hem. En stor utmaning när vi ska hitta ett tema är att det måste gå att hitta fem underteman – eftersom vi delas in i fem mindre grupper som alla bygger en egen trädgård, men som ändå måste hänga ihop med varandra. Här var det lätt att se tydliga underteman framför sig och från och med 22 juni kan vi välkomna besökare in i våra tolkningar av trädgårdsmästarens kök, salong, arbetsrum, sovrum samt badrum
Hur har planeringen och förberedelserna sett ut?
Allra först bråkar vi om vilket övergripande tema vi ska ha, när vi kommit överens om det försöker vi gestalta temat på bästa sätt i mindre grupper. Vi börjar först med att försöka fånga en tanke eller stämning med en moodboard. Vi går ner och kikar på platsens förutsättningar och sedan fortsätter arbetet tills det finns en färdig illustrationsplan och växtlista. Efter det börjar den stora jakten på växter och material till alla konstruktioner, ungefär där är vi i processen nu.
Har ni stött på några utmaningar?
Jo tack, men med ett megastort projekt med 28 kockar vore det kanske konstigt annars?
Sen känner vi förstås av bristen på bygg- och växtmaterial och där får man vara kreativ och tänka om många gånger. Men vi har ett stort stöd i vår engagerade projektledare och lärare Lena Biärsjö. Vi är också enormt tacksamma gentemot de många och generösa sponsorer som gör det här projektet möjligt.
Vad tycker ni har varit svårast i planeringsprocessen?
Här kan jag bara svara för mig själv, men man vill gärna vrida till gestaltningarna en smula – vilket kan vara en utmaning. Man vill gärna att t ex trädgårdsmästarens kök inte är en köksträdgård rakt upp och ner, utan att det ska finnas en större berättelse. Jag vill inte avslöja något, men jag är grymt imponerad av allas gestaltningar. Kanske särskilt kamraterna som fick i uppgift att gestalta badrummet eller det, för trädgårdsmästaren, något diffusa begreppet arbetsrum.
När börjar ni anlägga trädgårdarna och när är det invigning?
Det spirar för fullt på allas fönsterbleck och några grupper har redan smugit igång med snickarprojekt på sina egna bakgårdar. Just nu är vi studenter ute på långpraktik på platser över hela landet, men så fort vi är klara med det inleds den intensiva byggperioden och onsdag 22 juni invigs våra fem trädgårdar!
Om man är nyfiken och vill fråga oss elever om något, så är vi på plats för att sköta om trädgårdarna under hela sommaren. De rivs först under den senhösten – så att man kan följa hur trädgårdarna utvecklas över tid. För den som blir nyfiken och vill veta mer kan man även följa processen via vårt Instagramkonto, @idetradgardar2022
Finns det något mer ni vill dela med er av till våra läsare?
En lite speciell sak för i år är att vi inte kommer att använda konstgödsel i överhuvudtaget. Via en engagerad klasskamrat har vi fått kontakt med en stiftelse som arbetar med regenerativt jordbruk. Tillsammans med dem och kommunen kommer vi att genomföra ett experiment för att se om deras metod fungerar även för den lilla och blomstrande trädgården. Det handlar om att blanda in biokol i jorden en tid innan anläggning. Kolen är laddad med en fermentationskultur, ungefär som den i en bokashihink. Sedan matar vi mikrolivet i jorden, istället för att ge fossilt framställd näring till växterna. Vi kommer även att ympa in mykorrhiza som är specifik för de träd och buskar vi valt.
Sen vill vi framföra att vi är så tacksamma för alla våra sponsorer – stora som små.
Om man vill vara med och stötta projektet finns ett swishnummer: 070-267 34 33 (Mottagare Linnéa Hagö, Viktigt att det står “spons ideträdgård2022” + avsändare).
Text: Maria Malmberg, delägare Acama AB
Foto: Sara-Märta Höglund