Designträdgården La Louve

Foton: ACAMA AB

När vi kom fram till den lilla staden Bonnieux gick vi med hjälp av GPS mot trädgården La Louve. Idéen om att besöka just den här trädgården fick vi av den välkända brittiska trädgårdsfantasten Monty Don. Han har spelat in en serie där han besöker olika trädgårdar runt om i Frankrike och La Louve var en av de han besökte.

Väl framme vid trädgården blev vi dock lite konfunderade, då vi möttes av en låst grind utan några skyltar bortsett från en lapp skriven på franska. Ett sällskap, som också tänkt besöka trädgården, hjälpte oss att översätta lappen som hänvisade till en ringklocka gömd vid sidan av grinden.

Mannen som öppnade grinden och tog emot oss var mycket trevlig och berättade lite kort om trädgården innan han gav oss en engelsk broschyr och pekade åt vilket håll vi skulle gå.

La Louve (som översätts till ”Vargen”) har en intressant historia bakom sig, om än ganska kort.
Nicole de Vésian, designer på Hermès köpte den övergivna trädgården år 1986 och under tio års omvandlade hon den till en komplex skapelse med stenar, buskar, träd och andra gröna växter. Hennes skapelse förändrade bilden av den provensalska trädgården vi har idag. När Nicole var i 80-års åldern bestämde hon sig för att köpa ett nytt hus med en ny trädgård att utveckla och därmed sålde hon La Louve till Judith Pillsbury.
Judith såg det som sin plikt att bevara denna fantastiska trädgård med den ursprungliga designen och gjorde detta fram till och med 2014 när hon sålde trädgården vidare till den nuvarande ägaren Sylvie Verger-Lanel från Normandie. Även Sylvie har, precis som den tidigare ägaren, en önskan och vilja att bevara trädgården i sin ursprungliga stil och design.

6l-OF7-Z2-N-t

dd-Bk-XZEk-t

Både huset och trädgården ligger som på en bergssida/sluttning och därför är trädgården uppdelad i terrasser. Den första terrassen domineras av just stenar, buskar och gröna växter. En gammal cistern intill huset har man gjort om till en bassäng som ligger delvis skyddad bakom en stor kvitten (Cydonia Oblonga). Den här delen av trädgården upplevs nästan lite trång då man försökt få in väldigt mycket på den inte överdrivet stora ytan. Vi upplever dock en härlig mystik i den här delen av trädgården, då den bjuder på flera överraskningar, bl.a. den omgjorda cisternen och en bänk vid kanten på terrassen med en fantastisk utsikt över det bergiga landskapet som omger trädgården.

J98n-Thp3-t

WKk-Z9-GVh-t

Det finns överraskande stor variation på växter som är typiska för buskmark; Cistus, Rosmarin och timjan, blandat med träd och växter med jordbruksbakgrund som t.ex. ett stort lavendelfält.
Terrassen nedanför är en öppnare yta med sitt stora lavendelfält. När vi fortsätter förbi lavendelfältet möts vi av ännu en överraskning, en stor bassäng mitt i grönskan på ännu en terrass snäppet ovanför.

Det är ägaren Sylvie Verger-Lanel och hennes man som själva sköter om trädgården och tar hand om besökarna. Ibland tar de hjälp av andra men i huvudsak tar de hand om trädgården helt på egen hand. De har gjort och gör fortfarande ett fantastiskt arbete med att upprätthålla denna vackra trädgård och vi rekommenderar absolut ett besök här om ni är i Provence.

gws129-Os-t

NVKis3-Xv-t

ssz5-Rae-F-t

b-Ct-P2-U44-t

Maria Malmberg, Delägare Acama AB

Fakta

La Louve var en av flera trädgårdar vi besökte under vår resa till Provence i september 2019. 

Om du är intresserad av att läsa mer om och hämta inspiration ifrån franska trädgårdar så rekommenderar vi följade artiklar: 

Upplev franska konstnärsträdgårdar:
https://gronatrender.se/upplev-franska-konstnarstradgardar/

Intryck från franska köksträdgårdar:
https://gronatrender.se/upplev-franska-kokstradgardar/