Denna artikel är skriven av Perenner.se
Julrosor som blommar innan det mesta annat är exklusiva men förvånansvärt tacksamma. Trots att vädret kan skifta mellan snö och mildväder så klarar de av strapatserna. Förutom att lysa upp vår tillvaro med sina stora ljuvliga blommor, så är de också en bra matkälla för insekter som väcks av vårsolens tidiga strålar.
Mångfald och sortrikedom
Julros är ett släkte med drygt 20 arter som växer vild i Europa och Västasien. Med sitt vintergröna bladverk och tidiga blomning är de en mycket uppskattad vårblomma i våra rabatter.
Den lysande vitblommande julrosen, Helleborus niger, är den mest klassiska. Den blommar tidigt, inte ovanligt redan till jul. De sirliga blommorna trotsar kyla och snö men vid riktigt kalla temperaturer kan man täcka plantorna för att öka chansen till tidig blom. De klarar vintern bra men det är viktigt att de inte torkar ut på sommaren.
Det finns många hybridsorter i vackra varianter med stora blommor i nyanser från vitt och grönt till rosa, blått och allra mörkaste purpur. De blommar lite senare vilket förlänger säsongen för julrosor. Hybridjulrosor övervintrar bra och kan också odlas i norr där snötäcket ger ett skydd till det vintergröna bladverket. Hybridsorterna är de sorter som är enklast att lyckas med. Det finns många nya sorter att prova och förutom läckra blommor är det viktigt med ett friskt grönt bladverk.
Det finns även praktjulros som har många fina färger på blommorna och ett mer marmorerat bladverk. En sort som har väldigt fina enkla blommor i rosavitt är Helleborus ericsmithii GLENDA’S GLOSS ’Epb 25’.
Lyckas med julrosor
Nyckeln för friska, välmående plantor är en väldränerad växtplats. Julrosor som blir stående i vatten kan sluta blomma och i sämsta fall ruttna. Blöt jord gör dessutom plantorna mer mottagliga för svampsjukdomar. De flesta sorter trivs bäst i djup, kalkhaltig och mullrik jord. Jordförbättra om det behövs med kompost eller barkmull. Det ska också tilläggas att när julrosen väl etablerat sig klarar de av olika förhållanden bättre och framför allt hybridjulrosorna är då en tålig och pålitlig perenn som trivs på samma plats år efter år.
Julrosor trivs bäst i halvskugga. Det går även i sol men de får inte torka ut under sommaren, vid extra torrt väder behöver man stödvattna dem. Det är nyckeln till att kunna ha julrosor på lite soligare lägen och få dem att utvecklas till stora ruggar. En plats under lövfallande träd eller buskar är annars perfekt då det är ljust under våren men ger sedan skyddande skugga under sommaren.
Fina grannar
Gullviva, sockblomma, vårälväxing och ormbunkar är fina samplanteringsväxter för att få till lundkänslan på naturlika platser. Likaså är vårlökar som krokus och snödroppar lysande vänner. I rabatter passar tulpaner och kaukasisk förgätmigej. Funkian är också en ypperlig kamrat då dess bladverk kommer lite senare på våren och tar över grönskan när julrosen blommat över. Julrosor kan gärna placeras där de syns från fönster eller i lite större krukor vid entrén där man ofta går, de ger mycket glädje till en i övrigt vinterbrun trädgård.
Text: Marie Wändel, trädgårdsingenjör | Bilder: Perenner.se
Denna artikel är skriven av perenner.se, läs mer om perenner som är utvalda för att passa i svenskt klimat. Inspiration, praktiska råd för rabatten och sökfunktion för rätt läge.
www.perenner.se och Instagram @Perenner.se