
Denna artikel är skriven av Planter, läs mer om projektverktyget här: www.planter.se
Del 3 i artikelserien om växtkunskap.
Artikelserien handlar om växtinformationen vi hittar i böcker, kataloger och internetkällor.
Vi kommer att gå igenom olika begrepp och ge råd som gör det lättare att tolka växtbeskrivningar.
I del tre diskuterar vi växtsätt och färger.
Växtsätt
Habitus
I första artikeln förklarade vi ordet ståndort. Ett annat ord som dyker upp ibland är habitus. Träd och buskar har en grenstruktur som ger dem en distinkt form och silhuett; ett habitus. Vi stöter ofta på beskrivningar av habitus i växtlitteraturen, som vasformat, utbrett, skirt, överhängande, men på svenska kan vi använda ordet växtsätt istället. I engelsk växtlitteratur är däremot growth habit ett vanligt uttryck, så det är bra att känna till vad habitus, eller habit, betyder. Den som är duktig på växters habitus kan imponera på bekanta med att identifiera växter på långt håll, både sommar- och vintertid.
Bildtext: Träd är ofta lättare att identifiera med hjälp av habitus än buskar, men hybridtrollhassel är ett undantag. Den karakteristiska vasformen går inte att ta fel på.
Besvärliga växtsätt
Alla växter ökar i omfång, men åt vilka håll, i vilken hastighet och på vilket sätt? Utan den kunskapen är det omöjligt att skapa lyckade planteringar. Det är särskilt viktigt att ha kännedom om växter som lätt kan sprida sig. I vissa situationer kan aggressiva växter vara användbara, men för att använda dem på rätt sätt gäller det att veta hur de fungerar. De får inte skapa merarbete för driftspersonalen, och inte heller bli ett problem i närliggande naturområden.
Vegetativ spridning
När växter sprider sig med skott från rotsystem, stammar eller stjälkar kallar vi det för vegetativ, eller asexuell, spridning. Många populära marktäckare sprider sig på det här sättet, särskilt perenner som ofta bildar en tät matta. När vi väljer vedartade växter är vegetativ spridning däremot inte lika användbart, eftersom de nya skotten ofta kommer upp en bra bit från huvudplantan. Rotspärrar i form av cementrör, nedgrävda barriärer eller helt avgränsade växtbäddar är ofta ett krav för vedartade växter som sprider sig vegetativt. Ett bra exempel på en avgränsad bädd är en rondell. Här är besvärliga växter som havtorn eller rönnsumak väldigt vackra, och deras rotskott kan inte ta sig någonstans. Tänk bara på att rotskott från kraftiga växter kan skapa problem även i hårdgjorda ytor! Fråga branschkollegorna om erfarenhet innan ni gör sådana växtval.
Bildtext: När man underskattar växters spridningsförmåga uppstår problem. Kinabambu är ökänd för att sprida sig kraftigt. Utan spärrar dyker rotskotten ofta upp på oönskade ställen.
Generativ spridning
Nästa spridningssätt är generativ, eller sexuell, spridning som sker med hjälp av fröer. Fröspridning kan inte hållas inne av rotspärrar eller andra mekaniska hinder; här krävs andra strategier. Först måste vi titta på hur växten förökar sig:
- En del växter är dioika; de har han- och honblommor på separata plantor. Eftersom det bara är honplantorna som får frukt kan man välja att plantera hanar. Detta gör vi till exempel med idegran; främst för att fröerna är giftiga, men det hindrar också uppkomsten av fröplantor.
- Andra växter är tvåkönade, men kräver korspollinering. De kan endast få grobara fröer om de får pollen från en planta som är genetiskt avvikande. Namnsorter är oftast kloner av varandra; de är genetiskt identiska. Om det bara förekommer plantor av samma namnsort blir det alltså ingen befruktning. Eftersom det är svårt att kontrollera vad för sorter som finns i ett område är detta en svår strategi att använda på de flesta vanliga växtslag, men kan fungera om man arbetar med ovanliga arter.
- Fröspridning från tvåkönade, självfertila arter är svårast att kontrollera. Här får man helt enkelt undvika den rena arten och alla de namnsorter som sätter frö och leta efter sterila sorter. Sterilitet är en eftertraktad egenskap när vi arbetar med växter i offentlig miljö. I litteraturen kan man hålla utkik efter ordet triploid i växtbeskrivningar. Triploida sorter har en kromosomavvikelse som gör dem extra kraftiga. Därför är de robusta och användbara prydnadsväxter, men en ytterligare bonus är de alltid är sterila! Många hybrider är också mer eller mindre sterila. Hybrider har ofta ett x i artnamnet, till exempel Hamamelis x intermedia. En del fylldblommiga sorter är också sterila, eftersom de saknar fungerande ståndare.
Bildtext: Fylldblommigt fågelbär är en steril sort. Den får inga frukter som skräpar ned i offentlig miljö.
Fröspridning hos perenner
När vi arbetar med perenner är fröspridning inte alltid en nackdel. Det finns en grupp perenner som ofta benämns som kortlivade. En del av dem är faktiskt bienner; tvååriga växter. Bienner och kortlivade perenner förlitar sig på fröspridning för att överleva. Om vi väljer sterila varianter av dessa, eller klipper bort fröställningarna, så måste vi ständigt sätta nya plantor vartannat till vart tredje år. Då är det lättare att låta dem sprida sig själva över ytan. Exempel på bienner är kungsljus, fingerborgsblomma, stockros och purpurklätt.
Färger
Vi har faktiskt redan varit inne på färger i denna artikelserie. I första artikeln tog vi upp ljusets inverkan på växter med annorlunda bladfärg. Titta gärna tillbaka för att läsa hur du bäst planterar brokbladiga, röd- och gulbladiga växter. Artikel nr 1 hittar ni här: Växtkunskap 1
Blomfärg – en språklig utmaning
Det är svårt att förmedla en färg i text. Vi har jättemånga ord för att beskriva olika färgnyanser, men det hjälper inte alltid. Betydelsen av olika färgord har nämligen ändrats genom tiderna. Både utgivningsår och författarens ålder påverkar vilken färg som menas med ord som cerise, karmin eller purpur, samtidigt som vi läsare kan ha en helt annan uppfattning.
Störst problem verkar vi ha med att definiera färger mellan rött och violett. Växtvärlden är full med blommor i dessa toner och man kan lätt hitta minst tre olika beskrivningar av samma färg genom att slå upp samma sort i tre olika plantskolekataloger.
För att göra saken värre finns det avvikande färgregler inom de stora växtgrupperna. Ingen med färgkartan i hand skulle kalla ”blå” rossorter som ’Rhapsody in Blue’ och ’Blue Moon’ annat än lila, men de är blå för att vara rosor.
Det bästa man kan göra för att bedöma blomfärg på en växt är att söka upp växten på nätet och titta på flera olika bilder för att få en bättre uppfattning. Ett tips är att söka på det vetenskapliga namnet istället för det svenska; det ger ett större sökresultat.
Bildtext: Vad heter färgerna? Testa att fråga kollegorna och se om ni använder samma ord.
Färg som varierar
Ibland blir vi besvikna när blomfärgen inte alls stämmer med beskrivningen. Det är inte alltid författarens fel! Blomfärger kan nämligen påverkas av yttre faktorer som värme, ljusmängd och stress. Olika färgämnen är olika känsliga. Precis som i föregående stycke är det de röda kulörerna som är mest besvärliga! Det mest påfallande exemplet är rödblommiga sorter av trollhassel. De är ofta så stressade första våren efter plantering att det röda pigmentet uteblir, så att busken blommar i gult. Vänta ett år så kommer färgen tillbaka!
Mindre extrema exempel är rödblommig ölandstok, vars blomfärg bleknar i full sol, och rossorter som får starkare blomfärg i sval väderlek.
Den mest kända yttre faktorn är nog pH-värdet och dess effekt på vissa hortensior. De har en unik egenskap som gör att blomfärgen reflekterar markens pH-värde. Ett lågt pH-värde ger blå färgtoner, och ett högt ger rosa.
Nästa del i artikelserien
Nästa och sista delen av den här artikelserien kommer att handla om olika källor med växtinformation och om deras för- och nackdelar. Det blir även tips på favoritställen online som jag gärna besöker. Jag som skrivit den här artikelserien arbetar nämligen själv med att göra växtbeskrivningar! Beskrivningarna hamnar på skyltar och etiketter ute i handeln, och i växtverktyget Planter.
Planter är ett onlineverktyg som är skapat för att underlätta arbetet för personer som arbetar med växter. I verktyget kan man söka bland svenska plantskoleväxter, läsa utförlig växtinformation skriven för svenska förhållanden och få hjälp med att skapa beställningslistor och presentationsmaterial.
Jenny Nilsson, tidigare projektanställd hos Planter AB
Fakta
Läs del 1 i artikelserien här:
https://gronatrender.se/vaxtkunskap-del-1-om-standorten/
Läs del 2 i artikelserien här:
https://gronatrender.se/vaxtkunskap-del-2-geografisk-paverkan/
Läs del 4 i artikelserien här:
https://gronatrender.se/vaxtkunskap-del-4-var-finns-informationen/
Planter är ett grönt projektverktyg och växtlexikon för dig som arbetar professionellt med att planera
och projektera landskap och trädgårdar. På Planter hittar du växter för svenska utemiljöer samlade på ett ställe
Läs mer om Planter på www.planter.se
Glöm inte att följa Planter på facebook och instagram

Låt det blomma – det är vår!
När vi nu är i maj har våren kommit till hela vårt avlånga land. Låt dig inspireras av olika kombinationer med lökväxter så kan du måla med hela färgskalan. […]

Varför blir det inte som jag hade tänkt mig?
Förväntningar på växter och trädgårdsodling […]

Hållbar marksanering – för grön återanvändning av marken
I en perfekt värld går all mark att återställa till sin forna glans, men så är det tyvärr inte (ännu). Det finns markområden som inte kan återanvändas helt utan vidare, men en överraskande stor andel kan faktiskt saneras och bli säker att bygga på […]

Synliggör underhållsbehovet
Underhållsskulden pratades det mycket om redan för 15 år sedan. Det vi redan då visste är att när proppen åker ur flaskan kommer det att välla fram allt möjligt […]

Låt årsklockan styra kyrkogårdsarbetet
Vad är en årsklocka? Det är ett systematiserat schema för arbetsuppgifterna, hur omfattande de är och när de utförs under arbetsåret […]

Grönyteskötsel förädlar anstalter
Svenska anstalter har stor potential att utveckla park och trädgård till attraktiva anläggningar. Klienter erbjuds meningsfull sysselsättning och följer övergripande och levande strategier för utformningen genom enskilda skötselinsatser […]

Använd en elektrisk kistsänkare – spara ryggarna och klara arbetsmiljökraven
Det är dags att prata klarspråk om en viktig vardagsfråga som handlar både om etik och arbetsmiljö. Vid kistgravsättning har vi fem olika möjligheter att sänka kistan […]

Se upp med rasrisken vid återfyllning efter kistgravsättning
Många tror att risken för ras är över när graven är grävd och stämpad, men i själva verket kan den vara som störst vid återfyllningen […]

Restaurering av våtmark – så här går det till
Anläggning, restaurering och underhåll av våtmark är av stor vikt för en levande natur med biologisk mångfald, vilket gagnar oss allihopa, såväl människor som djur. […]

Förändringar i Arbetsmiljöreglerna 2025
Vi på Acama har anpassat våra säkerhetskurser och kursmaterialen enligt det nya regelverket för 2025 […]

Är effektivisering rätt väg att gå?
Kyrkogårdens kärnuppdrag är att begrava de döda och hålla begravningsplatserna i ordnat och värdigt skick. Tror du att det är vårt kärnuppdrag som drar det mesta av våra resurser? […]

Hur hanterar vi dagvattenanläggningar? Dålig skötsel driver upp kostnaderna
Dagvatten, det vatten som rinner av från mark, tak och vägar vid regn eller snösmältning, kan innehålla farliga föroreningar och orsaka stora problem om det inte hanteras rätt […]

Nu när allt ska vara grönt – borde det väl också gälla industrifastigheterna?
Förvaltning av industrifastigheter kräver ett långsiktigt tänk och ett fokus på underhåll och förbättringar av befintliga system […]

Ett år på kyrkogården
Följ med under ett års arbete på våra kyrkogårdar i Solberga pastorat […]

Den överskattade gräsmattan
En gräsmatta ska man bara ha. Och finns det en gräsmatta när man flyttar in i ett hus med trädgård får den ofta vara kvar. Så man börjar gödsla, vattna och klippa.. […]

Julrosor ger hopp om våren
Julrosor som blommar innan det mesta annat är exklusiva men förvånansvärt tacksamma. Trots att vädret kan skifta mellan snö och mildväder så klarar de av strapatserna […]

Vi måste börja jobba smartare
Begravningsavgiften är dyr som den är. Så är det dags igen. Kostnaderna ökar utan att vara kopplade till något effektivitetsmått […]

Digitalisering för effektivare vinterväghållning
Med långa vintrar och snabba väderomslag ställs höga krav på att hålla vägarna säkra och framkomliga, samtidigt som kostnader och miljöpåverkan måste hållas under kontroll […]

Tio trender inom vinterväghållning
Vintern närmar sig med stormsteg och därmed med största sannolikhet även oväder, snökaos och halka. […]

Det finns annat än gräsmatta
Den älskade gräsmattan fyller våra parker, oräkneliga rondeller och även minsta lilla plätt i staden. Men den visar sig vara lika bra för den biologiska mångfalden som en öken, eller ibland till och med sämre. […]

Designa en ätbar trädgård
Ibland får jag frågan om jag kan designa en trädgård med så mycket ätbart jag bara kan få in. Det är en rolig utmaning som också ligger i tiden […]

Är arbetet med den eviga vilans platser värdefullt?
Är begravningsväsendet inte tillräckligt viktigt för att få tillgång till att bygga ut begravningsplatserna, rimligt avståndsmässigt och med rimliga markförhållanden? […]