Gagan Nandi tröttnade på de ständigt stora avfallshögarna i gatuhörnen och längs lokalvägarna i stadsdelen Basavanagudi, ett av 198 distrikt i mångmiljonstaden Bangalore i södra Indien. Han hörde hur premiärminister Modi uppmanade alla indier att ställa upp i det nationella projektet Clean India och ta sitt ansvar för att hålla Indien rent. Då ville Gagan också dra sitt strå till stacken och göra något för renhållningen i sin egen stadsdel. Tillsammans med sina vänner formade han en Facebookgrupp 2014 och kallade till ett möte i en närbelägen park. Av trehundra inbjudna kom det bara fem. Men med dessa fem bestämde han att dom skulle städa upp ett gathörn nästa söndag för att sätta ett exempel och visa att något måste göras åt nedskräpningen.
Sagt och gjort, dom ägnade den lediga söndagen åt att samla ihop och köra bort skräp och stinkande sopor. Man tvättade också av stenytorna och snyggade upp så gott man kunde. Men belöningen efter den första insatsen var inte vad dom räknat med. Nytt skräp kastades där redan dagen efter.
Det tog två månaders insatser innan invånarna började respektera deras arbete och började uppskatta de frivilliga som offrade den enda lediga dagen i veckan på att städa upp i de egna kvarteren. Fler frivilliga anslöt sig, blandat män och kvinnor, mestadels unga och miljömedvetna.
Gagan och hans nära vänner Rakesh och Surya har idag fem år senare format en imponerande organisation med flera hundra återkommande frivilliga som i grupper om minst tio kommer samman så att det varje söndag året om finns en eller två arbetsgrupper ute och städar upp i stadsdelen. På ett flertal ställen har de tidigare skräpfyllda platserna fyllts av gatuförsäljare som har ett eget intresse av att hålla rent på platsen och därmed hindrar nedskräpningen att åter ta fart.
Gruppen jobbar helt digitalt och håller kontakten via Facebook och WhatsApp. Frivilligarbetet bedrivs som ett socialt projekt helt utan bidrag från staden. Den enda sponsring dom får är från lokala företagare som bidrar med färg och lite material. Inom gruppen samlar man också in pengar för att kunna ge de frivilliga som arbetar på plats en god frukost som en paus i städningen. Gruppen är helt opolitisk och engagemanget utvecklas hela tiden.
Flera indiska TV-kanaler har berättat om deras hängivna arbete och det sprids nu som ringar på vattnet. Ett antal andra medborgargrupper har bildats på senare tid utifrån Swaccha Basavanagudis koncept och initiativ och inte bara i Bangalore utan också på andra håll i delstaten Karnataka. Fler och fler miljövänner är villiga att göra handgripliga insatser för att inte bara ta bort skräpet men också lära ut hur man källsorterar, komposterar och återvinner avfallet. Det sprids från mun-till-mun bland vänner, och den uppmärksamhet gruppen får ger mer energi och bekräftar att dom är på rätt spår. Stort tack till Gagan, Rakesh och Surya och vår kunnige guide Ramesh för en intressant och givande lördag i stadsdelen Basavanagudi i sydindiska Bangalore.
Claes-Anders Malmberg, VD Acama AB