Bangalores Botaniska Trädgård

Foton och videor: ACAMA AB

20190222-113221

Lalbagh Botanical Garden grundades redan 1760 av fadern till den välkända indiska ledaren Tipu Sultan. Trädgården är på hela 260 tunnland och innehåller både de traditionella trädgårdarna och nyare tillskott som bonzai-trädgård och japanska trädgården. Vi har spelat in några videoklipp från rundvandringen där du kan få höra mer om Lalbaghs sevärdheter. 

Med 12000 träd, en rosenträdgård med 1350 sorter och totalt 2300 olika växtarter inom trädgårdarna är det en framträdande botanisk trädgård i Indien. Rosenträdgården är den i särklass största men också växthusen, som är en mindre kopia på Crystal Palace i London, imponerar. Det londonska originalet som byggdes under Victoria och Alberts tid förstördes i en brand under mellankrigstiden och finns inte bevarat.

Dessa februaridagar 2019 är Claes-Anders Malmberg på studieresa i södra Indien och tack vare vår kunnige guide Mr Ramesh Kumar har vi fått till ett intressant möte med Mr P.R.Manohar, som är assistent horticultural officer i botaniska trädgården. Han visar oss runt och ger oss tillträde till den annars inhägnade rosenträdgården.

Lalbagh har ett flertal sevärdheter. En av de mest kända är det amerikanska bomulls-silke trädet, som planterades redan på 1700-talet och är rent ut sagt magnifikt. Men också de blåblommande träden drar blickarna till sig. Buskträdet som heter Petrea Volubilis kommer ursprungligen från centralamerika trivs fint i det tropiska klimatet i Bangalore. För att lära ut mer botanik till besökarna planeras ett botaniskt seminarium i nya lokaler. Och det efterfrågas.

Lalbagh har ungefär 100.000 besökare i veckan och de flesta kommer under veckosluten. Räknar man på årsbas ligger man över 5 miljoner besök och så många besökare sätter sina spår. Det sliter på gångvågar och annan infrastruktur. Men renhållningen håller man i schack genom att det inte är tillåtet att ta med sig drickor och annat in i trädgårdarna. Endast det man köper innanför grindarna får förtäras och drickas.

20190222-122524

Stort tack till Mr. Manohar och hans medarbetare och till guiden Ramesh Kumar för kunnig guidning och vägledning i Bangalores botaniska trädgårdar.

Claes-Anders Malmberg, VD Acama AB