Invigning av 5 unika idéträdgårdar

5 unika idéträdgårdar

Vi elever har nu gått i mål med färdigställandet av vårt examensarbete; idéträdgårdarna 2021 i Enköping.

Utgångsläget var en tom jordyta på 8×8 meter där varje grupp har fått gå loss på sitt undertema och tänka till vad välbefinnande i det gröna innebär och hur vi bäst förmedlar det vidare till alla besökare. Årets trädgårdar håller ihop i det övergripande temat men skiljer sig också från varandra. Något som vi tror att besökaren kommer att uppskatta då det finns något för alla, stora som små.

Sommaren är här och vi trädgårdsmästarstudenter njuter av doftande blommor och smutsiga händer. Att äntligen få sätta alla planer i verk har varit fantastiskt kul och givande. Alla idéer som skapades i höstas som nu har fått bli verklighet och står framför oss.

Vi började med att rensa ytorna från ogräs och mäta ut vart gångvägar och planteringar skulle vara. Därefter har arbetet skiljt sig något ifrån grupp till grupp. Första veckan var det konstruktionerna som skulle komma på plats och allt eftersom det blev klart så har plantering av växter stått på schemat.

Mycket av tiden går också åt att ta emot leveranser av växter, byggmaterial, hämta växter hos företag. Utan alla våra sponsorer hade detta arbete inte varit möjligt. Vi är otroligt tacksamma för alla som har hjälpt oss att ro i land vårt projekt.
I vårt examensarbete är fokus självklart växter och växtkunskap men vi lär oss också mycket om planering av projekt, marknadsföring, kundkontakt och att stötta och hjälpa varandra när man arbetar i grupper.

Redan nu har många förbipasserande stannat till och nyfiket tittat och ställt frågor. Vi elever kommer att finnas på plats för skötsel under sommaren så fråga oss gärna om växter, konstruktioner och tips. Vi drömmer alla om en grönare framtid.

Invigningen hölls den 24 juni, och nu hälsar vi alla hjärtligt välkomna för att njuta av våra trädgårdar och utav temat välbefinnande i det gröna!

Här – längs åpromenaden i Enköping – har alla fem idéträdgårdar tagit form under byggveckorna.

Återhämtning i Skogen

Spången förbi tjärnet med vattenväxter.

Skogens centrum med källans utspring.

Avslappning i Andrummet

Anläggningsarbete av kantstål och upphöjd växtbädd pågår.

Plantering av platån.

Vattenkärlet.

Invigningsklar!

Gemenskap på mötesplatsen

Gångarna växer fram genom skottning av jord till rabatterna, sedan markduk med bärlager och slutligen stenmjöl som paddas eller kanske stompas. Ritningarnas mått är tacksamma att använda sig av vid trädgårdarnas utarbetande.

Invigningsklar!

Läkning i Örtagården

Från jordplättens möjligheter mäts och skottas idéerna ut.

Lådorna på plats! Trälådorna snickrades på plats och corténlådan i mitten ihopskruvad. Vattenpassades och skottade undan/fyllde till ev. jord.

Bokharabinda framtill som ska få sträcka på sig. Uppstammad smalbladig silverbuske t.h. bak bjöd på fantastisk doft under byggnationen.

Energi på upptäcktsfärden

Invigningsklar!

Foto och text av: Martin Kejonen, Hanna Pettersson, Lisa Hannu och Sofia Pettersson studenter, trädgårdsmästarutbildning

Fakta

Idéträdgårdarna är en del av examensarbetet för trädgårdsmästarstudenterna på yrkeshögskolan i Enköping.
I 15 år har trädgårdarna skapats utmed å-promenaden, varje år med ett nytt tema. I år är temat ’välbefinnande i det gröna’. Här hittar ni fem idéträdgårdar med underteman som Energi på Upptäcksfärden, Återhämtning i Skogen, Gemenskap på mötesplatsen, Läkning i Örtagården och Avslappning i Andrummet

Följ oss gärna på sociala medier
Instagram: instagram.com/idetradgardar2021/
Facebook: fb.me/idetradgardar2021

Utbildningen är på två år och ger 400 yrkeshögskolepoäng. Studierna är på heltid och är på plats i Enköping. Utbildningen lägger stor vikt vid både teori och praktik och förutom växtkunskap lär vi oss också beskärning, trädvård, skötsel, anläggning, ledarskap och design. På denna utbildningen möts studenter i alla åldrar men med samma mål att få arbeta inom den gröna näringen.

För att möjliggöra detta examensarbete är vi beroende av ekonomisk och/eller materiell stöttning och söker nu sponsorer. Parkmiljön med sina många besökare är ett utomordentligt skyltfönster för den som vill visa upp sitt företag. Vi hoppas att ni vill stötta oss i vårt examensarbete och vi skulle bli oerhört glada om ni kommer och besöker oss i sommar!

Maila oss: idetradgardar2021@gmail.com

Bankkonto hos Nordea
Clearingnummer:  3115
Kontonummer: 2280996

Viktigt att det står spons ideträdgård2021 + avsändare

Swisha oss!
070-516 18 07 – Theresia Varro
Viktigt att det står spons ideträdgård2021 + avsändare

Är du redan nu nyfiken på de olika trädgårdarna så häng med på sociala medier!