En botanisk skatt vid italienska rivieran

En botanisk skatt
Samtliga bilder tillhör Giardini di Villa della Pergola

Giardini di Villa della Pergola 

Kort om trädgården
Byggd i slutet av 1800-talet med fantastisk havsutsikt, täcker Giardini di Villa della Pergola (botanisk trädgård) ca 22.000m2. Här ges man som besökare en unik möjlighet att beundra den karakteristiska medelhavsfloran tillsammans med sällsynta exotiska växter. Trädgårdens växtsamlingar är både unika och berömda, särskilt samlingarna av Agapanthus och Wisteria.

Copia-di-DARIO-FUSARO-7

Historia
Giardini di Villa della Pergola, belägen i Alassio i norra Italien, är ett unikt exempel på en Anglo-Medelhavsträdgård som har bevarats i sin ursprungliga storlek.

Den skapades i slutet av 1870-talet för att uppfylla general Montagu McMurdo, och hans fru Lady Susan Sarah Napiers, önskan att återställa en privat villa på italienska Rivieran som var tänkt att vara deras vinter- och vårresidens. Ursprungligen var Villa della Pergola sommarresidens för Greven av Lengueglia.

Den gamla gården omgavs då av terrasserade citrus-, olivodlingar och innehöll pergolas för odling av druvor.

Genom att lägga prydnadsväxter och terrakottabalkar för att gränsa till de mest tilltalande utsiktspunkterna, gjorde McMurdos kreativa trädgårdsarbete en typisk ligurisk jordbruksmark till en sann fantastisk trädgård.

Bild2

Bild1

McMurdos lät bygga Villa della Pergola, huvudbyggnaden inuti trädgården, och lade till träbroar för att koppla ihop de olika delarna av trädgården.

Enligt register från den tiden, då gården överlämnades till Sir Walter Hamilton Dalrymple, ökade antalet prydnadsväxter avsevärt. Cypresslundarna – som fortfarande dominerar landskapet -, den storslagna eukalyptusen som ligger framför Villa della Pergola, den stora pergola-klättrande wisterian och Lady Banks rosor planterades.

Sir Walter beställde också uppförandet av de många fontänerna som fortfarande är spridda runt parken. Han introducerade även de första näckrosorna och vattenväxterna.

Copia-di-Villa-della-Pergola-3-ph-Matteo-Carassale

1906 uppnådde trädgården en sådan stor internationell berömmelse och beundran att William Scott skrev i sin bok “The Riviera”: “” En värdig rival till de berömda Mortola-trädgårdarna av Sir Thomas Hanbury, finns i den fantastiska tomten i Villa della Pergola, som tillhör Sir Walter Hamilton Dalrymple, där en verklig kärlek till naturen, en intim kunskap om trädgårdsskötsel och en perfekt smak i arrangemang, kombinerat med förnuftiga och generösa kostnader, har producerat en av Rivierans underverk “.

År 1922 blev Daniel Hanbury, en av Sir Thomas Hanburys söner, den nya ägaren av Villa di Pergola och började arbeta för att utöka samlingarna av växter i trädgården. Från den välkända Hanbury Garden i Ventimiglia lät Daniel Hanbury frakta magnifika exemplar av Washingtonia (trådpalm), dadelpalm, kanariepalm och blåpalmer och kottepalmer, en samling kaktusväxter, Agave och Aloe-växter.

Tack vare Hanbury-familiens generositet blomstrade parken och lockade många besökare, inklusive några medlemmar av den italienska kungafamiljen.

Copia-di-Villa-della-Pergola-Glicini-ph-A-Le-Mure-4-jpg-jpg

När andra världskriget bröt ut beslagtogs gården och stängdes. Trädgården förföll avsevärt på grund av försummelse och intrång från vilda djur. Situationen förbättrades inte under den tyska ockupationen 1943-45.

Efter kriget började Daniels änka, Ruth, restaurera parken, främst områdena kring de två villorna. Den östra sidan mot Solva blev alltmer vild och övervuxen med akantus, murgröna, åkervinda och bramble som täckte såväl stigar som torra stenmurar.

1982, när Ruth dog, föll gården i händerna på familjen De Martini, som gjorde några restaureringar av byggnaderna.

År 2006 köpte en grupp vänner under ledning av Silvia e Antonio Ricci gården för att rädda den från fastighetsspekulation. Under den entusiastiska ledningen av landskapsarkitekten Paolo Pejrone började de en flitig och korrekt restaurering av parken.

Copia-di-DARIO-FUSARO-22

Förutom beskärning och skötsel av de imponerande träden som hade överlevt, var trädgården tvungen att rensas helt från skräp, ogräs och allt annat som hade hopats upp under decennierna av försummelse. Rensning i trädgården avslöjade kollapsen av torra stenmurar och strukturella problem som är typiska för en terrasserad park.

Den första restaureringsfasen innebar säkerhets- och stabilitetsåtgärder för alla stödmurar och installation av ett bevattningssystem. Restaurering hämtade inspiration från de suddiga bilderna tagna under Dalrymple och Hanbury-tiderna. Samtidigt som den bevarade trädgårdens väsentliga karaktär gjordes också avsiktliga förändringar, med medvetenhet och tro på att en enorm historisk trädgård är något levande som förändras över tiden.

Hanbury-familjens älskade Wisteria återställdes och de gamla Agapanthus ersattes av en helt ny samling med över 300 olika arter. En samling av citrusväxter introducerades, Hanburys älskade kaktusväxter och jättepapegojblomma återställdes. En vattenmiljö för lotus skapades på den enorma vattenlagringstanken.

Trädgården har nu återfått sin forna prakt som uppvisades under Dalrymple- och Hanbury-epokerna och är ett av de botaniska underverken vid den Italienska rivieran och medelhavet.

AGAPANTHUS.

En unik samling i Europa som idag innehåller över 400 olika sorter. Agapanthus kommer från södra Afrika och introducerades i Giardini di Villa della Pergola i slutet av 1700-talet av de första engelska ägarna.

I samband med restaureringen av den 22.000 m2 stora trädgården, som leddes av landskapsarkitekten Paolo Pejron, skapades en utökad samling med nya arter. Med grundtanken på att bevara den botaniska egenskapen som är typisk för denna Anglo Medelhavsträdgård.

Från och med juni färgas trädgården i olika nyanser av blått, ljusblått och vitt tack vare agapanthus blomningen. Färgkombinationen kan liknas vid havets böljande vågor.

Copia-di-DARIO-FUSARO-4

Copia-di-Villa-della-Pergola-Agapanti-ph-A-Le-Mure-5-jpg

WISTERIA (BLÅREGN)

Restaureringen och skapandet av nya pergolas har gett nytt liv till Wisteria-samlingen som omfattar mer än 32 olika sorter i form och färg: Wisteria Sinensis, Wisteria Floribunda, Wisteria Bachybotrys, Wisteria Frutescens.

Dessa blommor var särskilt älskade av familjen Hanbury, ägare av Villa della Pergola under 1900-talet. Blomningen var så viktig för familjen att de brukade fira den varje år med ett “Wisteria Party”.

Copia-di-A-Le-Mure

bildd

Texten är ursprungligen skriven på engelska av Andrea Castelli från Giardini di Villa della Pergola och översatt till svenska av Maria Malmberg, Acama AB.
Samtliga bilder tillhör Giardini di Villa della Pergola. 

Andrea Castelli, Giardini Villa della Pergola. Översatt av Maria Malmberg, ACAMA AB

Fakta

Giardini di Villa della Pergola 

Besök deras engelska hemsida här: 
www.giardinidivilladellapergola.com

Missa inte att följa dem på sociala medier:

Instagram

Facebook