Bildvandring genom vattenblommornas trädgård

Foton: ACAMA AB

Vattenträdgården i Graveson söder om Avignon i Frankrike kallas för ”Fleurs de l’Eau” på franska (vattenblommor).
Trädgården anlades av Alain Stroppiana år 1997 och var först avsedd att vara en bassäng för Koi-fiskar. Men genom åren har Alain med stor entusiasm byggt ut trädgården till det den är idag.

Bild1

Hela trädgården är ca 18000 m2 stor och rymmer i dagsläget 15 dammar, 3 vattenfall och ca 2000 olika sorters träd, buskar, vattenväxter och blommor. I nästan varje damm simmar det stora Koi-fiskar och runt om i trädgården kan man stöta på många olika sorters fåglar, grodor och andra djur.  

Bild2

Det är, som många vet, mycket dyrare att sköta en trädgård än man kan tänkas tro. Vattenträdgårdar speciellt kräver både mycket tid och resurser för att underhållas. Men då besökarna blir färre i takt med att målgruppen blir äldre är det svårt för familjen att sköta om trädgården i den mån det hade behövts. Detta till trots är trädgården en mycket vacker grön oas att besöka, speciellt under varma sommardagar i Provence!  

Bild3

Vid vårt besök var näckrosblomningen i full gång. Och det är en riktigt höjdpunkt i trädgården att se deras fantastiska variation av näckrosor.  

Bild4

Trädgården bjuder på många snirkliga vägar, personliga detaljer och variation i landskap på sin enorma yta.
Om man kan ha överseende med vissa skötselbrister är trädgården ett solklart besöksmål på nästa resa till Provence.

Maria Malmberg, Delägare, Acama AB

Grönyteskötsel förädlar anstalter
Inspiration

Grönyteskötsel förädlar anstalter

Svenska anstalter har stor potential att utveckla park och trädgård till attraktiva anläggningar. Klienter erbjuds meningsfull sysselsättning och följer övergripande och levande strategier för utformningen genom enskilda skötselinsatser […]

Läs mer »
Det finns annat än gräsmatta
Inspiration

Det finns annat än gräsmatta

Den älskade gräsmattan fyller våra parker, oräkneliga rondeller och även minsta lilla plätt i staden. Men den visar sig vara lika bra för den biologiska mångfalden som en öken, eller ibland till och med sämre. […]

Läs mer »