Varför blir det inte som jag hade tänkt mig?

Varför blir det inte som jag hade tänkt mig?
Alla foton: Pontus Eriksson

Förväntningar på växter och trädgårdsodling

I mitt yrke som trädgårdsingenjör, med bakgrund som bland annat butikssäljare på ett av Sveriges största gardencenters, har jag varit med om många fall då kunden blivit besviken. Ofta redan då de beställda växterna levereras men även en tid efter, då kunden tagit över odlingen i sin egen trädgård. Vad beror då detta på? Dels på att kunden inte fått tillräckligt med information om växtens utseende, försäljningsstorlek och skötsel. Men framförallt på att de egna förväntningarna inte alltid stämmer överens med växtens behov och livscykel.

Växtens utseende

En växts utseende förändras under säsong och kan ta helt olika uttryck under årets lopp. Det är självklart att en lövfällande buske med sina grenar ser mer naken ut på vintern än under sommaren då den är fullt påklädd med löv, blad eller barr. Både den upplevda volymen av växten under sommaren och dess karisma står ofta långt ifrån några spretiga grenar tidigt på säsongen. En till synes tom kruka med jord i plantskolan kan efter en tid skjuta i höjden, bli grön och till och med blomma.

När det gäller ett utseende på en viss växt måste kunden bli bättre på att vara källkritisk. Det är vanligt förekommande, att googla på växtens namn, ofta då det svenska namnet (anm. en växt kan ha många svenska namn men endast ett vetenskapligt. Se SKUD som är en nationell likriktare och ett referensverktyg för svenska kulturväxters vetenskapliga, hortikulturella och inhemska namn som är standard i Sverige.)

Kunden får naturligtvis upp bilder på hur växten kan se ut men alla sökmotorns förslag stämmer inte, långt ifrån. Kunden behöver istället leta upp beskrivningarna på de växter som finns till försäljning, gärna på det vetenskapliga namnet och på sidor som är trovärdiga. (Här har jag svårt att nämna några sajter men sunt förnuft räcker långt.)

Det är en god idé att ta reda på hur växten ser ut under hela året. Och varför inte leta upp växter som har kvaliteter som kan njutas av under mer än en årstid. (Här kommer vinterkvalitet in, vilket jag får återkomma till en annan gång.)

Försäljningsstorlek

Försäljningsstorlekar skiljer sig ofta markant i jämförelse med ett fullvuxet exemplar i naturen. Det skiljer sig även från en bild som kunden kanske sett i flödet i sina sociala medier eller i plantskolans visningsträdgård. Det finns såklart många olika försäljningsstorlekar att köpa på plats i affärerna eller i webbutikerna men vanligtvis finns ett standardutbud och större storlekar brukar vara beställningsvara. Det är mycket viktigt att nuvarande storlek finns på växtens etikett vid inköpet.

Korrekt information om exempelvis växtens slutstorlek vid gynnsamma förhållande (ofta efter 10-15 år) bör också finnas med. Med dessa uppgifter kan vi då räkna ut och forma en bild som stämmer bra överens med verkligheten. Andra intressanta upplysningar kan vara blomning, höstfärg, doft, rotsystem, spridningsförmåga och andra beskrivningar på växtutseende. Detta ger bra förutsättningar för att inte bli missnöjd eller bygga upp för stora förväntningar.

Det finns regler på hur en plantskoleväxt ska se ut, beroende på sort. Seriösa gardencenters följer dessa. (Läs mer här: Kvalitetsregler för plantskoleväxter. LRF Trädgård Plantskola 7:e upplagan, 2024. Finns att ladda ner gratis.) Det är till stor nytta att lära sig en del begrepp och förkortningar för att lättare förstå växtstorlekar och försäljningskvalitet när du är ute och handlar växter. (Det kan stå olika förkortningar på etiketterna beroende på om växtens ursprung är svenskt, danskt, tyskt eller holländskt.)

Skötsel

Växter är levande material och förändras över tid beroende på växtplats och omgivande faktorer som klimat, väder, näringstillgång, vatten, yttre påverkan, m.m. Listan kan göras väldigt lång på hur en växt ska skötas och det går inte att göra en generell lista. Att växter kräver vatten, näring och solljus kan vi alla enas om men i vilken utsträckning är lika olika som växternas utseende över säsong. Felaktig skötsel kan ställa till det och stora förväntningar kan grusas på kort tid. Läs på, ta hjälp och se till att ge alla dina växter optimala förhållanden för att kunna växa och frodas i paritet med dina förväntningar.

Förväntningar och tålamod

Ha inte för stora förväntningar för snabbt efter nyplantering. Att odla växter kräver alltid sin (din) uppmärksamhet och sin skötsel. Det tar tid för växter att bli som du tänkt dig. Ge det 1-3 år beroende på växt, växtplats och skötsel. Naturligtvis kan annueller (sommarblommor) bli som du tänkt dig ganska snabbt efter inköp eller sådd, så även en hel del perenner som brukar ha försprång i sin kruka i plantskolan och fortsätta växa fint efter plantering i kunden trädgård.

Tittar vi på andra mindre prydnadsväxter som buskar, rosor, rododendron, mindre träd och andra liknande plantskoleväxter, så kan dessa också leverera ett utseende som snabbt blir till tillfredställelse. Men större växter och exemplar av träd, bambu, häckväxter och barrväxter behöver en helt annan tid för etablering, rotbildning, tillväxt och för att se bra ut på sikt.

Tålamod är avgörande och ibland misslyckas man på grund av för mycket eller för lite vatten, vind, sol, näring, vilda djur eller skadedjur. Det fina med att misslyckas är att du ofta lär dig något nytt och att du kanske lyckas bättre nästa gång. Glöm inte att dokumentera, det kommer hjälpa dig vid nästa försök och tillfälle. Vad och hur gjorde jag? När gjorde jag det? Hur blev det? Vad ska jag prova nästa gång?

Var uppmärksam, var noga med skötselbehoven och försök att inte stressa fram ett resultat – det växer fram på sikt och blir också bäst efter några säsonger. Ta hjälp av proffs om det rör stora värden, kluriga lägen eller om du helt enkelt inte har viljan eller lusten att ta hand om växterna, men vill njuta av dom på bästa sätt.

Fem tips för att undvika besvikelse:

  1. Ta reda hur växten ser ut och exakt vilken storlek som du köper/beställer.
  2. Förbered dig att växter växer olika snabbt, olika växtplatser och i olika klimat.
  3. Ha tålamod och tänk att växten slutstorlek inte uppnås förrän efter några år.
  4. Läs för korrekt skötsel.
  5. Ibland misslyckas odlingen med växterna, se det som en lärdom inför nästa försök.

Pontus Eriksson – Trädgårdsingenjör

Fakta:

Pontus Planterar är trädgårdsingenjören, plantskolisten och miljöteknikern Pontus Eriksson boende i Malmö men bördig från Jonstorp på Kullahalvön. Han är utbildad vid Sveriges Lantbruksuniversitet och Stockholmas Miljöcenter med examen inom trädgårdsdesign och miljö.

”Jag brinner för gröna miljöer, hos privatkunder med även hos företag och bostadsrättsföreningar. När jag designar gröna miljöer utgår jag alltid från stabilt växtmaterial, gärna inhemska arter som finns lättillgängliga hos våra plantskolor i Sverige. Jag trivs bäst som trädgårdsrådgivare, ute plats hos kunderna för att tillsammans skapa, forma och fram till en trädgård och grön miljö som ska hålla länge och får en skötselnivå som är greppbar och rimlig på sikt. Att odla växter, efter köp och plantering, kräver insatser under lång tid och jag vill vara den som har svar frågorna när man känner sig osäker och har funderingar hur man ska komma vidare i sitt odlade för att nå fram till bästa möjliga resultat.”

Kontaktuppgifter:

Pontus Planterar
kontakt@pontuserikssonab.se
076-109 11 59
www.pontusplanterar.se

Grönyteskötsel förädlar anstalter

Grönyteskötsel förädlar anstalter

Svenska anstalter har stor potential att utveckla park och trädgård till attraktiva anläggningar. Klienter erbjuds meningsfull sysselsättning och följer övergripande och levande strategier för utformningen genom enskilda skötselinsatser […]

Läs mer »
Grundläggande växtkunskap

Grundläggande växtkunskap

Växtkunskap på en grundläggande nivå med skötselinriktning: olika typer av växter – träd, buskar, perenner, annueller, lökar och knölar – hur de fungerar biologiskt, varför dom heter som dom gör, hur en känner igen dom, var dom trivs och hur dom sköts.  […]

Läs mer »
Det finns annat än gräsmatta

Det finns annat än gräsmatta

Den älskade gräsmattan fyller våra parker, oräkneliga rondeller och även minsta lilla plätt i staden. Men den visar sig vara lika bra för den biologiska mångfalden som en öken, eller ibland till och med sämre. […]

Läs mer »