
Flera nya yrken förväntas inom utemiljöbranschen och många väntas kräva helt nya arbetssätt, kompetenser och utbildningskrav. Utemiljöbranschen är en stor och svårberäknad bransch. Branschen har stora pensionsavgångar och ett ökat kompetensbehov på grund av nya krav på hållbarhet, miljömål och klimatförändringar som ska säkerställas inom planering, utförande, uppföljning, kvalitet och kostnadseffektivitet. Behovet av utbildad arbetskraft som kan förvalta de gröna offentliga stadsytorna och andra utemiljöer är väldigt stort i Sverige och hela EU.
Det efterfrågas arbetskraft med gröna kompetenser
“Kampen mot klimatförändringarna börjar i klassrummet.” ”Enormt behov av gröna utbildningar i EU.” ”Vi har brist på kompetens när det gäller arbetskraft.” ”Det behövs många fler”, säger skolminister Lotta Edholm. EU:s utbildningsministrar vill skapa fler utbildningsplatser för att öka kompetensen inför den gröna omställningen.
Dessa gröna kompetenser är kunskaper, förmågor, värderingar och attityder som behövs för att leva i, utveckla och stödja ett hållbart och resurseffektivt samhälle och för att utföra den gröna omställningen. Begreppet ”grön omställning” rymmer en bredd av perspektiv; fossilfri omställning, grön tillväxt, cirkulär ekonomi och socio-ekologisk omställning. Inom begreppet ”gröna kompetenser” finns förmågan att utveckla framtidens hållbara, klimatanpassade utemiljöer som gynnar den biologiska mångfalden, ger rekreation och välmående.

Foto: Maarit Nors – Greenhouse på Augustenborg Malmö
Yrkestitlar och kunskapskrav, hänger de ihop?
Det finns väldigt många yrken i utemiljöbranschen och de arbetar ofta med liknande uppgifter. I gröna jobbannonser förekommer ofta följande kvalifikationskrav, “avslutad gymnasieutbildning inom grönyteskötsel eller annan utbildning som arbetsgivaren bedömer likvärdig, meriterande är ifall du har högskoleutbildning inom relevant område, såsom exempelvis landskapsingenjör”. Det är viktigt för branschen att tydliggöra vilken typ av kompetens som efterfrågas och inte förknippa det med någon yrkestitel eller utbildning, eftersom utbildningarnas innehåll varierar stort beroende på inriktning, kursinnehåll och längder.
En ungefärlig lista av nuvarande utemiljöyrken: Green Urban Developer, Arbetsledare inom hållbar grönyteförvaltning, landskapsingenjörer, trädgårdsingenjörer, landskapsarkitekter, trädgårdsmästare och hortonomer. Inom utförandet av den praktiska skötseln finns även en uppsjö av yrken som arborister, trädgårdsarbetare, trädgårdsskötare, säsongsarbetare, parkarbetare, arbetande arbetsledare, kyrkogårdsarbetare, anläggare, fastighetsskötare, bo- och skötselvärdar. Nya yrkestitlar med tillägg som certifierad eller kvalificerad innebär ingen skillnad. Och inget av tidigare nämnda är s.k skyddade yrken, inte ens landskapsarkitekt, så vem som helst kan kalla sig för det eller liknande. Landskapsarkitekter kan efter avslutad utbildning och examen (5 år) ansöka om yrkestiteln Landskapsarkitekt LAR/MSA.
För att lösa utmaningar och leva upp till framtida hållbarhets- och miljökrav behöver branschens verksamheter vara tydligare med att kompetenskartlägga olika yrken och arbetsuppgifter, så att det tydligare hänger ihop med utbildningarnas innehåll, annars finns risken att behov och utbildad arbetskraft med gröna kompetenser inte möter varandra.
Problemställningar – Kompetensglapp
Jag vill lyfta upp ett återkommande problem som framkommer framför allt inom fastighetsbranschen och den bostadsnära utemiljön. Utförare och förvaltare som ansvarar för att planera, förvalta och kvalitetssäkra bostadsnära miljöer har oftast bara grundläggande kompetens kring utemiljöfrågor och många har inte alls någon utbildning kopplat till utemiljöer eller de arbete som ska utföras. Detta kan leda till att utemiljön planeras, projekteras och sköts felaktigt.
Klimatanpassningar i följd av klimatförändringar kräver kunskap att skapa långsiktiga handlingsplaner, så att man inte utför hastiga handlingar som leder till ”green wasting”.
Andra utmaningar som jag vill lyfta är brist på kunskap inom effektiv, genomtänkt logistik, trafikstyrning och användning av fordon, att kunna hantera ett mobilt arbetslag och säkerställa smidig förflyttning mellan olika arbetsplatser i tätbebyggda städer. Varför är körkort meriterande, varför ger vi inte möjlighet till cykel, måste vi köra runt med redskap på flak eller kan vi hyra ett skjul vid bostadsgårdarna? Dålig, eller ingen planering t. ex. vid utsättning av urnor kan orsaka oerhört många timmars transport och i vissa fall bli en omöjlig arbetsuppgift i trånga utrymmen. En liten blomsterurna som ska bevattnas 1 gång i veckan kan bli oerhört dyr i drift.
Ytterligare problem i utemiljöbranschen är eftersläpande digitalisering, datorvana och användning av digitala verktyg, vilket blir en utmaning när man måste samla data från pappers dokument och olika system som inte är integrerade med varandra, detta medför att det är svårt att göra kvalitativ analysering och systematiskt uppföljande vilket bromsar utveckling.


Foto: Maarit Nors – Bostadsmiljöer.
Vilka färdigheter anses vara ”gröna”?
Hållbarhetskompetens efterfrågas stort. Hållbar utveckling är ett integrerat förhållningssätt till miljömässiga, sociala, ekonomiska frågor som leder till grönare ekonomi och samhälle, för att upprätthålla en anständig levnadsstandard för både nuvarande och framtida generationer. Det behövs kunskaper att förstå hur alla 3 delar hänger ihop.
Nya kunskapskrav inom utemiljö branschen – ett paradigmskifte
Det förväntas mera kunskaper inom företagande, företagsekonomi, -ledning och -styrning, kommunikation, marknadsföring, att kunna beräkna kostnader och tidsramar, leda och utveckla personal, hantera arbetsmiljöfrågor och andra problem som uppstår. Kunskap att hantera digitala verktyg som GIS. Kännedom till branschens lagar och regelverk som LOU (Lagen om offentlig upphandling), AB 04, ABT 06 och ABFF 15, ÄTA-arbete.
När många aktörer är inblandade är förmågan att nätverka och samverka oerhört viktigt. Att vara nyfiken och försöka förstå hur andra branscher fungerar och lära sig av dem, utarbeta silo- tänkandet, det är en väg till framgång och gemensam målbild. Att våga ifrågasätta branschens gamla standarder och “så har vi alltid gjort”.
Markbyggnad, markprojektering och användande av markmaterial kräver förståelse av cirkulär ekonomi och vilken klimatpåverkan olika materialval och utförande har. Hur ska utemiljön skötas, hur ser livscykelanalysen ut? Hur påverkas växterna av olika omvärldsfaktorer som till exempel klimatförändringar? Förmåga att se kopplingen mellan planering och skötseln av den färdiga utemiljön som ska driftas under lång tid är nyckelkunskaper. Planerat underhåll förutsätter förmågan att tänka långsiktigt och ekonomiskt, följa med i utvecklingen med att uppdatera kontinuerligt sin kännedom om nya produkter, metoder, lagar och regelverk.
Förmågor att utforma en utemiljö efter grundtanken vad utemiljön används till och vem som använder utemiljön kräver kännedom om och förståelse av samhällets socioekonomiska/ekologiska aspekter och hur stadsgrönskan påverkar människan.

Foto: Maarit Nors – ISA 2022 Malmö
Hur kan branschen tillsammans med utemiljö utbildningsanordnare påskynda den gröna omställningen?
Inom YH-utbildningar finns oftast en ledningsgrupp som består av företag från branschen, och är med och bestämmer innehållet i utbildningen, detta gör att utbildningen kan i viss del ha nära relation till vad branschen efterfrågar och behöver. Inom universitetsutbildningar finns branschråd som fungerar som länk till näringslivet och det offentliga, och är rådgivande i utveckling av olika program, inriktning och innehåll. Det är viktigt att dessa grupper/rådgivare har bred branschkännedom med mångfald av representanter och även samverkan med andra branscher som bygg, transport, energi, IT, fastighet och samhällsplanering m.m. som har en tät koppling till utemiljön.
En annan mycket effektiv lösning kan vara att branschen utmanar sig med att kartlägga sina behov och aktiverar sig med att kontinuerligt erbjuda meningsfulla praktik/lärande i arbete (LIA) platser och därmed aktivt engagera sig i den gröna omställningen och utvecklingen av hur den framtida gröna utemiljön formas. Det blir ett win-win när verksamheter aktivt söker efter studerande inom olika gröna YH- och universitetsutbildningar och inte omvänt. En LIA-studerande/praktikant är en oerhört värdefull resurs eftersom det bidrar till samverkan som ger inblick i nytänkande.
Maarit Nors – Grön samhällsutvecklare, Green Urban Development
Fakta
Maarit Nors är företagsekonom med inriktning inom logistik och inköp, utbildad arbetsledare inom hållbar grönyteförvaltning och Green Urban Developer.
Hon har över 30 års erfarenhet från internationella företag inom verksamhetsutveckling, strategiskt inköp och Facility Management och har erfarenhet hur man förenar praktik och teori, leder förändringar framgångsrikt med ekonomiskt hållbara åtgärder allt från kartläggning och handlingsplan till uppföljning. Hon är idag verksam som konsult inom grön samhällsutveckling, klimatanpassningar, grönblågrå lösningar, hållbar grönyteförvaltning och Facility management.
Telefon: 076-02 42 203
E-post: maaritnors@gmail.com
LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/maaritnors/

Varför blir det inte som jag hade tänkt mig?
Förväntningar på växter och trädgårdsodling […]

Hållbar marksanering – för grön återanvändning av marken
I en perfekt värld går all mark att återställa till sin forna glans, men så är det tyvärr inte (ännu). Det finns markområden som inte kan återanvändas helt utan vidare, men en överraskande stor andel kan faktiskt saneras och bli säker att bygga på […]

Synliggör underhållsbehovet
Underhållsskulden pratades det mycket om redan för 15 år sedan. Det vi redan då visste är att när proppen åker ur flaskan kommer det att välla fram allt möjligt […]

Låt årsklockan styra kyrkogårdsarbetet
Vad är en årsklocka? Det är ett systematiserat schema för arbetsuppgifterna, hur omfattande de är och när de utförs under arbetsåret […]

Grönyteskötsel förädlar anstalter
Svenska anstalter har stor potential att utveckla park och trädgård till attraktiva anläggningar. Klienter erbjuds meningsfull sysselsättning och följer övergripande och levande strategier för utformningen genom enskilda skötselinsatser […]

Använd en elektrisk kistsänkare – spara ryggarna och klara arbetsmiljökraven
Det är dags att prata klarspråk om en viktig vardagsfråga som handlar både om etik och arbetsmiljö. Vid kistgravsättning har vi fem olika möjligheter att sänka kistan […]

Se upp med rasrisken vid återfyllning efter kistgravsättning
Många tror att risken för ras är över när graven är grävd och stämpad, men i själva verket kan den vara som störst vid återfyllningen […]

Restaurering av våtmark – så här går det till
Anläggning, restaurering och underhåll av våtmark är av stor vikt för en levande natur med biologisk mångfald, vilket gagnar oss allihopa, såväl människor som djur. […]

Förändringar i Arbetsmiljöreglerna 2025
Vi på Acama har anpassat våra säkerhetskurser och kursmaterialen enligt det nya regelverket för 2025 […]

Är effektivisering rätt väg att gå?
Kyrkogårdens kärnuppdrag är att begrava de döda och hålla begravningsplatserna i ordnat och värdigt skick. Tror du att det är vårt kärnuppdrag som drar det mesta av våra resurser? […]

Hur hanterar vi dagvattenanläggningar? Dålig skötsel driver upp kostnaderna
Dagvatten, det vatten som rinner av från mark, tak och vägar vid regn eller snösmältning, kan innehålla farliga föroreningar och orsaka stora problem om det inte hanteras rätt […]

Nu när allt ska vara grönt – borde det väl också gälla industrifastigheterna?
Förvaltning av industrifastigheter kräver ett långsiktigt tänk och ett fokus på underhåll och förbättringar av befintliga system […]

Ett år på kyrkogården
Följ med under ett års arbete på våra kyrkogårdar i Solberga pastorat […]

Den överskattade gräsmattan
En gräsmatta ska man bara ha. Och finns det en gräsmatta när man flyttar in i ett hus med trädgård får den ofta vara kvar. Så man börjar gödsla, vattna och klippa.. […]

Julrosor ger hopp om våren
Julrosor som blommar innan det mesta annat är exklusiva men förvånansvärt tacksamma. Trots att vädret kan skifta mellan snö och mildväder så klarar de av strapatserna […]

Vi måste börja jobba smartare
Begravningsavgiften är dyr som den är. Så är det dags igen. Kostnaderna ökar utan att vara kopplade till något effektivitetsmått […]

Digitalisering för effektivare vinterväghållning
Med långa vintrar och snabba väderomslag ställs höga krav på att hålla vägarna säkra och framkomliga, samtidigt som kostnader och miljöpåverkan måste hållas under kontroll […]

Tio trender inom vinterväghållning
Vintern närmar sig med stormsteg och därmed med största sannolikhet även oväder, snökaos och halka. […]

Det finns annat än gräsmatta
Den älskade gräsmattan fyller våra parker, oräkneliga rondeller och även minsta lilla plätt i staden. Men den visar sig vara lika bra för den biologiska mångfalden som en öken, eller ibland till och med sämre. […]

Designa en ätbar trädgård
Ibland får jag frågan om jag kan designa en trädgård med så mycket ätbart jag bara kan få in. Det är en rolig utmaning som också ligger i tiden […]

Är arbetet med den eviga vilans platser värdefullt?
Är begravningsväsendet inte tillräckligt viktigt för att få tillgång till att bygga ut begravningsplatserna, rimligt avståndsmässigt och med rimliga markförhållanden? […]

När utomstående medverkar i kistgravsättningen – vi behöver bättre förståelse för vad det innebär i praktiken
Det blir allt vanligare att andra än förvaltningens personal deltar vid kistgravsättningar. Detta gäller främst gravsättningar för andra trossamfund än Svenska kyrkan. […]