Hårdgjorda fogar, vad, när och hur?

Foton tillhör: Rickard Hjälm/ Flisby AB

Sveriges städer är fulla av vackra stenytor. Vissa av dem är relativt nylagda med strikta Funkis betongplattor eller kanske naturliga Offerdalsskivor från Jämtland, andra har gamla hällar i Hallandsgnejs eller lokal gatsten ditlagd för hundratals år sedan.

Oavsett vilket så har alla städer samma utmaning med underhållet av ytorna.

Svåråtkomliga ytor med begränsad trafikering kräver tidsödande ogräsrensning, framförallt runt stolpar, skräpkorgar, i refuger och rondeller samt under bänkar.

Större centrumytor sopas och sugs med maskin. Dagens maskiner är extremt effektiva. Detta medför att fogen mellan plattorna försvinner och ständigt måste fyllas på för att undvika ojämn gång, skräp mellan stenarna samt eventuella avbrutna höga klackar. Sop-sug maskinerna blir snabbt fulla med sand och gammal fog istället för skräp som var huvudtanken.

Fler och fler av Sveriges kommuner och städer väljer att lägga Romex hårdfog mellan plattor för att minska sina underhållskostnader. Hårdfogsmassan dras ner med gummiraka i springorna, stenen borstas ren från rester och fogen härdar normalt på ett dygn (öppen för trafik efter 6 dygn). Den härdade hårdfogen sugs inte upp, är dränerande,
frostbeständig och förhöjer utseendet på hela plattytan. Romex hårdfog har använts i flera europeiska länder i nästan 30 års tid. Flisby AB har haft agenturen och använt produkten i Sverige sedan 2007.

Enklast är självklart att applicera Romex hårdfog vid nyläggning. Fogen ligger då öppen och skall ändå fogas. Ett gyllene tillfälle att inte endast sopa i en enkel sand eller stenmjöl som kommer att försvinna eller fungera som grogrund för ogräs.

Ta det lugnt! Gamla redan fogade ytor är inte utan räddning…

En Foghäxa som kopplas till en kompressor löser problemet. En Foghäxa knuffas över ytan och blåser med snedställda munstycken ur den gamla fogen till önskat djup (minst 3cm djupt och 5mm brett). Den gamla fogsanden som nu ligger lös uppe på stenen sugs enkelt upp med en av kommunens sugmaskiner.

Fogen mellan plattorna ligger nu öppen och kan enkelt fogas om med Romex hårdfogsystem istället för med enkel sand.

Romex Hårdfogsystem har framgångsrikt använts av både Peab, NCC, Svevia, Skanska mfl i städer som Linköping, Jönköping, Västerås, Göteborg och Stockholm mfl.

Rickard Hjälm, VD, Flisby AB

Fakta

Flisby har under sin drygt 50-åriga historia försett den svenska marknaden med betong och stenprodukter till trädgårdar och offentlig miljö. Flisby har stenbutiker, utställningar och lager på 5 orter (Malmö, Göteborg, Flisby, Jönköping och Halmstad) samt en stor webbshop.

www.flisbyab.se

Flisby har också agenturen på Romex hårdfogsystem som används flitigt på gator och torg i svenska kommuner.

www.romex.se