Grön design och kreativitet

Foto: Helena Rosenlöf

Vintern är en kreativt intensiv period för en landskapsingenjör som arbetar med gestaltning och trädgårdsdesign. Många olika typer av uppdrag ligger på hög för att ritas för att vara klara innan våren kommer. Det gäller att bygga upp ett stort lager av inspiration, idéer och smarta lösningar att applicera. Tempot är högt och varje vecka ska ett nytt projekt påbörjas, justeras eller färdigställas. Svårigheten är att lyckas hitta på nytt hela tiden, gång på gång, vecka efter vecka. Väldigt lite av det man gjort tidigare går att återanvända. Varje projekt har sina specifika förutsättningar och mål.

Ibland tar idéerna helt enkelt slut och man kör fast. Tidspressen underlättar inte. Det känns som att det inte går att hitta på något mer nytt, den kreativa processen blir tråkig och både inspiration och arbetslust sinar. Skisserna blir halvdana, varken innehåll, form eller koncept blir riktigt bra. Vad gör man då?

Detta har hänt mig många gånger och visst har jag mina knep, bland annat att:

-Bläddra i böcker om t.ex. arkitektur, landskap, trädgård och design.
-Titta i tidningar med fina bilder på olika gröna miljöer.
-Söka bland alla bilder på Pinterest, ett fantastiskt arbetsredskap för att skapa moodboards och samla alla sina inspirationskällor och idéer.
-Göra minst tio olika snabbskisser för hand för att försöka tänka friare.
-Hitta ett starkt tema, en tydlig karaktär eller en formmässig idé som får utgöra den röda tråden.
-Ta fram någon gammal favorit och försöka göra ungefär likadant.
-Sno bra former genom att titta på andras ritningar.
m.m.

Men den här gången ville det sig inte. Inte förrän jag nyligen lyssnade på en föreläsning med landskapsarkitekt Stina Elonsson som ritat Tuvanparken i Sundbyberg. Hon berättade om parkens tillblivelse och om hur den kreativa processen med parken hade kört fast i ett tidigt skede. Men när ett krav på att minska budgeten kom fick allt en ny vändning. Hon blev tvungen att göra stora ändringar och ta ett helt nytt grepp. Stina berättade att hon brukar köpa modetidningar för att få idéer och att hon då tittar mycket på mönster. Hon visade några bilder från catwalken och gamla vackra mönster och berättade hur hon började tänka ut arabiska former och växter i regnbågens alla färger. Den kreativa processen var igång, tempot blev snabbare och arbetslusten var tillbaka. Resten av processen gick som en dans och resultatet blev fantastiskt fint. Tuvanparken sticker ut med sitt lite ovanliga formspråk, färgsättning och materialval. Det var en intressant föreläsning.

Någon timme senare insåg jag att hon löst mina problem, jag hade plötsligt helt klart för mig hur jag ville utforma två av mina uppdrag som satt fast i ett tråkighetsträsk. Det var ett par mönstrade byxor som var svaret! Där fanns de perfekta formerna, där fanns konceptet. Jag är inte ens intresserad av mode och skulle aldrig ha kommit på tanken att titta på byxor för att hitta nya idéer. Men när jag tänker närmare på saken hittade jag mycket inspiration i geometriska mönster när jag var ny som trädgårdsdesigner, och det är på sätt och vis lite samma sak. Det finns mycket att hämta där.

Så vad behövs för en aldrig sinande kreativitet och arbetslust? Svaret för mig blev, utifrån denna upplevelse, två saker.Det ena är andra människor. Jag tror vi behöver andra människor för att få kraft, idéer och lust. Deras erfarenheter och berättelser kan vara som bensin på en slocknande brasa. Det andra är att det är bra att lyfta blicken och tänka i helt nya banor med jämna mellanrum. Man kan bli trött på trädgårdsmagasin och böcker om landskapsarkitekturens historia, även om det brukar fungera. Då är det dags att göra något nytt. Vad det kan vara är ju upp till var och en, och säkert olika från gång till gång. Men i mitt fall var det konstigt nog ett par byxor på en bild som löste två av den här vinterns mest tröga projekt. Tack Stina!

Helena Rosenlöf – AddGreen AB

Fakta

Landskapsingenjör och trädgårdsdesigner Helena Rosenlöf driver företaget AddGreen AB i Stockholm, ett kunskapsföretag inom trädgård och landskap. Företaget arbetar med landskapsplanering, trädgårdsdesign, växtgestaltning, föreläsningar, kurser och rådgivning för gröna utemiljöer som parker, trädgårdar, bostadsgårdar och företagsmiljöer. 

www.addgreen.se