Livesänd webbkurs om dagvattenanläggningar och tätortsnära våtmarker
Datum: 5 februari, 9 april 2025, kl. 08.30 – 15.00
Om du bokar senast 3 veckor innan kursen går så får du 300kr i rabatt per person. När du anmäler dig skriver du i meddelande-rutan rabattkoden “bokatidigt”.
Del 1. Drift och underhåll av Dagvattenanläggningar
Bakgrund:
Klimatförändringarna innebär att vi får ett klimat som blir både varmare, vildare och våtare. Det kommer att bli längre perioder av värme och torka, som sedan följs av perioder med mer regn och som varar längre än vi upplevt tidigare. I städer med många hårdgjorda ytor och trångt i marken för alla rör innebär att vi behöver fler och dagvattenanläggningar av olika typer som också måste driftas på ett säkert och ekonomiskt försvarbart sätt. Den här kursen ska bland annat gå igenom olika sorters dagvattenanläggningar, men också hur de ska driftas kostnadseffektivt, och vems ansvaret för driften är.
Frågeställningar
Vilka funktioner har våra dagvattenanläggningar i våra kyrkogårds-, park- och fastighetsmiljöer, och vilka är de största utmaningarna för anläggningarnas livskraft och funktionalitet?
Vad i det löpande skötsel- och underhållsarbetet är särskilt viktigt att veta kunna reagera på och utföra, när det gäller olika dagvattenanläggningar som dammar, fördröjningsmagasin/ skyfallslösningar och ledningsnät? Och med vilka intervaller ska vi utföra vilka arbeten?
Hur ska vi sköta och underhålla våra vattenväxter i dagvattendammarna?
Hur får vi inspiration till att utveckla och kvalitetssäkra både drift och underhåll med egenkontroller och planerat underhåll i rätt tid och omfattning?
Del 2. Tätortsnära våtmarker
Bakgrund: Tätortsnära våtmarker behöver värnas.
Våtmarker och svämplan i skogen levererar en rad olika ekosystemtjänster till oss människor. De renar vatten, binder kol, utjämnar vattenflöden och bidrar till ett mer attraktivt skogslandskap för rekreation, friluftsliv och vilt.
Dessa miljöer är också särskilt artrika och värdefulla för såväl arter knutna till våtmarker och svämplan, som arter knutna till kringliggande ekosystem, för rastande fåglar och som spridningskorridorer.
Några våtmarkstyper behöver mer regelbunden skötsel än andra för att deras värden inte ska försämras. Skötsel kan vara allt från röjning av träd och buskar, bete med djur och maskinell fräsning av starkt igenvuxen vegetation.
Frågeställningar
Vad menar vi med våtmarker och vad kännetecknar de olika typerna? (dagvattendammar, åar, bäckar, sjöar, svämplan…)
Varför ska vi ha våtmarker? Vilka ekosystemtjänster levererar de?
Finns det särskilda utmaningar med våtmarker i och nära tätorter?
Målsättning
Skapa insikt och förståelse kring förändrade behov, utmaningar och fungerande lösningar med fokus på driftinsatser. Kunna jobba kostnadseffektivt för att inte skapa en underhållsskuld på sikt.
Målgrupp
Målgruppen är utemiljöförvaltningar och temat för dagen är anpassat för skötselarbetare, arbetsledare och driftplanerare hos kyrkogårdsförvaltningar, parkförvaltningar, fastighetsbolag och entreprenörer. Kursen kräver inga förkunskaper.
Program
08.30 – 08.35:
Maria Malmberg, delägare och kursansvarig, Acama AB hälsar välkommen och introducerar dagens kurs.
08.35 – 09.30:
Dagvattenhantering på byggnader
Gröna tak, blågröna tak, växtväggar.
09.30 – 09.45: Paus
09.45 – 10.45:
Hårdgjorda ytor samt vatten under mark
Dränerande markstensbeläggning, stenmjölsytor, infiltrationsmagasin under mark, makadamdiken (krossdiken), trätrall
Underjordiska dagvattenmagasin, avsättningsmagasin, brunnsfilter, dagvattentankar under jord.
10.45 – 11.00: Paus
11.00 – 12.15:
Gräs & växtbäddar
Gräs, svackdiken, överdämningsytor, översilningsytor, nedsänkta växtbäddar, upphöjda växtbäddar, träd i skelettjord (öppna förstärkningslager), fördröjningsmagasin under mark, savaq.
12.15 – 13.00: Lunchpaus
13.00 – 13.50:
Öppet vatten och våtmarker
Dammar, dagvattenmagasin, våtmarker.
14.00 – 14.55:
Föreläsarna besvarar frågor, samt diskuterar hur man bäst omsätter skötselfrågorna på hemmaplan, utbildar personalen i arbetslaget och när specialkompetens behöver tas in för bedömning och åtgärder.
14.55 – 15.00: Sammanfattning.
Föreläsare är Helen Johansson, Green Blue Guide.
Tidigare VD för Scandinavian Green Roof Institute. Håller i föreläsningar, utbildningar och studiebesök gällande blågrön infrastruktur och urban klimatanpassning med fokus på gröna tak och väggar, såväl nationellt som internationellt.
Utbildad trädgårdsmästare.
Erika Lennartsson, Solliden trädgård
Utbildad lärare och Arbetsledande Trädgårdsmästare och kombinerar nu detta genom att jobba med utbildning inom grönytebranschen. Utbildad kompetensrådgivare, besiktningsman, yrkesbedömare TCYK yrkesbevis, samt utbildar trädgårdsmästare med fokus på entreprenörskap, arbetsledning, arbetsmiljö,växtkännedom, samt drift & underhåll. Erfarenhet från både privat, entreprenad och kommunal drift, underhåll, anläggning och projekt, både i roll som utförare, arbetsledare och driftchef. Efter många år i branschen knyts nu erfarenheter ihop till utbildningspaket för att höja kompetensen inom branschen.
Kostnad:
Vid anmälan av:
1-3 personer: 2300kr/pers
4 personer eller fler: 2000kr/pers
Avgiften är exklusive moms.
Inkluderat i priset är lärarledd livesänd heldag och digital kursdokumentation.
Sista anmälningsdag är 1 vecka innan kursstart.
Praktisk information:
Kursen hålls via det digitala och kostnadsfria mötesverktyget ZOOM.
Du kan deltaga direkt via webbläsaren eller genom att ladda ner programmet.
En instruktion för programmet skickas ut i samband med kallelsen till kursen.
Webbkamera och mikrofon behövs inte då dessa ej kommer användas av deltagarna under kursen.
Digitalt kursmaterial skickas ut via dropbox tillsammans med digitalt kursintyg efter genomförd kurs.
Om du har några frågor så kan du maila direkt till Maria Malmberg på maria@acama.se
Avbokning:
Senast 2 veckor innan kursstart.
Vid avbokning senare än 2 veckor innan kursstart måste beställaren ersätta Acama AB med 100% av kurskostnaden.
Dock är det möjligt att byta ut deltagare fram till och med kursdagen.