Biologisk mångfald – att förvalta och utveckla gröna miljöer

Biologisk mångfald – att förvalta och utveckla gröna miljöer
Foto: Erica Hollingshead/Shutterstock.com

Livesänd webbkurs om att förvalta och utveckla gröna miljöer med biologisk mångfald
Datum: 6 mars, 10 april 2025, kl. 08.30 – 12.00

Frågeställningar
  • Vad menar vi med biologisk mångfald och hur säger forskningen att den kan gynnas i våra gröna miljöer?
  • Vilka biologiska värden finns i parken, på kyrkogården och bostadsgården och hur kan vi förvalta dem för att gynna den biologiska mångfalden?
  • Vilka element kan vi lägga till i våra gröna miljöer om det saknas tillräckligt med biologiska värden och hur anlägger vi dem på bästa sätt?
Utmaningar och kort om kursen

Klimatomställningen och miljökraven är inte lätta att greppa om och förstå i ett helhetsperspektiv. Alla strävar efter att uppnå biologisk mångfald på sina grönytor, men ibland blir det mer tanke än handling. Och ibland handlar man för snabbt utan att rent konkret koppla insats till resultat. Felaktigt konstruerade insektshotell är bara ett exempel på när det kan gå snett.

I stället behöver vi medvetet arbeta mot bestämda mål och hitta praktiskt genomförbara handlingsalternativ. Vi behöver se sambandet i naturen, för när vi stärker den gröna infrastrukturen så ökar vi förutsättningar för den biologiska mångfalden. På kort sikt kan man arbeta med enkla medel och ändå uppnå beaktansvärda resultat. På längre sikt behövs en dynamisk handlingsplan som involverar alla medarbetare på alla nivåer. Styrkan ligger i att arbeta gränsöverskridande. Kursen har stort fokus på att förvalta de värden som finns och att knyta an till det landskap de gröna miljöerna befinner sig i. Den ger också tips och praktiska råd kring element att lägga till i biologiskt fattiga miljöer.

Kursens mål

Kursdeltagarna får kunskap om hur man kan jobba med variation. Nyttor och förslag på åtgärder som främjar den biologiska mångfalden visas; planteringar med nektarrika blommor, häck och buskar, blommande gräsmarker kontra kort gräs mm. Kursen tar upp vikten av livsmiljöer som finns i småvatten och ihåliga träd och hur man kan skapa livsmiljöer med död ved, öppen sand och jordblottor. Nyttan av cirkulära system med kompostering och omhändertagande av organiskt material och beskärningsrester kontra bortforsling.

Kursdeltagarna får ta del av exempel på hur det går att förstå sin anläggnings värden och brister, hur det går att arbeta med en utvecklande skötsel och hur det går att lägga till dimensioner som saknas för att skapa en mer uthållig helhet.

Målgrupper

Denna halvdagskurs riktar sig till skötselarbetare, lagledare/arbetsledare, planerare och chefer som ansvarar för drift och underhåll av parker, kyrkogårdar och fastigheter.

Program:

08.30 – 08:40: Introduktion. Maria Malmberg, delägare och kursansvarig, Acama AB hälsar välkommen och introducerar dagens kurs.

08.40 – 09.15: Trädgårdsingenjör Erikka Chapman pratar om: Del av ett större landskap – våra gröna miljöer som brygga, korridor och oas. Hon pratar om vilka åtgärdar forskningen säger att trädgårdsmiljöer/parker kan bidra med för att gynna den biologiska mångfald, vad som har försvunnit ur landskapet och hur det går att kompensera för det. 
Föreläsare: Erikka Chapman, trädgårdsingenjör, Vild&Vacker trädgård   

09.15 – 09.25: Digital bikupa med interaktiva chattfrågor till deltagarna på temat: Att förvalta för biologisk mångfald.

09.25 – 09.40: Paus

09.40 – 10.35: Trädgårdsantikvarie och trädgårdsmästare Annie Nilsson pratar om: Att förvalta för biologisk mångfald. Här berörs vilka värdefulla element som redan existerar i de gröna miljöerna, det biologiska kulturarvet och vikten av att söka skapa cirkulära system.
Föreläsare: Annie Nilsson, trädgårdsmästare och trädgårdsantikvarie, Ankdammen Konsult

10.35 – 10.50: Paus

10.50 – 11.30: Trädgårdsingenjör Erikka Chapman kommer tillbaka och pratar om: Från gräs och asfalt till habitat för liv – element att lägga till. Hon fördjupar sig i analysen av en miljö med vad den saknar och konkreta förslag på vad som kan läggas till med t.ex. dammar och våtmarker, gröna tak och sandhögar för insekter.
Föreläsare: Erikka Chapman, trädgårdsingenjör, Vild&Vacker trädgård   

11.30 – 11.55: Panelsamtal kring svaren från bikupan och genomgång av poängtabell.

11.55 – 12.00: Maria Malmberg avslutar kursen.

Kostnad:
Vid anmälan av:
1-3 personer: 1800kr/pers
4 personer eller fler: 1500kr/pers

Avgiften är exklusive moms.
Inkluderat i priset är lärarledd livesänd halvdag och digital kursdokumentation.

Sista anmälningsdag är 1 vecka innan kursstart.

Praktisk information:
Kursen hålls via det digitala och kostnadsfria mötesverktyget ZOOM.
Du kan deltaga direkt via webbläsaren eller genom att ladda ner programmet.

En instruktion för programmet skickas ut i samband med kallelsen till kursen.

Webbkamera och mikrofon behövs inte då dessa ej kommer användas av deltagarna under kursen.

Digitalt kursmaterial skickas ut via dropbox tillsammans med digitalt kursintyg efter genomförd kurs.

Om du har några frågor så kan du maila direkt till Maria Malmberg på maria@acama.se

Avbokning:
Senast 2 veckor innan kursstart.
Vid avbokning senare än 2 veckor innan kursstart måste beställaren ersätta Acama AB med 100% av kurskostnaden.
Dock är det möjligt att byta ut deltagare fram till och med kursdagen.