Park der Gärten – destination för professionell växtinspiration

Samtliga foton: Jenny Nilsson

Hur ofta hittar man en välskyltad park med permanenta visningsträdgårdar OCH omfattande växtsamlingar av moderna sorter för trädgård och landskap?

– Inte tillräckligt ofta, enligt mig, men här är ett undantag: Park der Gärten utanför Bad Zwischenahn i nordvästra Tyskland.

Park der Gärten grundades 2003, efter att man använt området till en stor trädgårdsutställning. Parkens stolthet är fyrtiofyra permanenta visningsträdgårdar och trettiosex omfattande hortikulturella växtsamlingar. Utöver detta är Park der Gärten full med grön, grå och blå inspiration i form av fleråriga växter, ettåriga inspirations-planteringar, vattendrag, en stor damm, lekplatser med olika teman och vackra hårdgjorda ytor.

charset-Ascii

Parken är cirka 14 hektar stor. Jag har besökt den två gånger; i maj 2019 och oktober 2020. Båda gångerna önskade jag att dygnet vore längre. Här finns mycket att se!

charset-Ascii

Delar av parken går att skåda från ovan från det tjugo meter höga utsiktstornet nära entrén, men det stora woodlandområdet är dolt bakom trädkronorna. Det finns gott om plats att utöka sortimentet vidare på de stora gräsytorna som sköts med robotgräsklippare.

 

charset-Ascii

Ute i parken finns sittplatser överallt och varje visningsträdgård har minst en sittyta. På eftermiddagarna flockas ortsbefolkningen i parken för att äta kvällsmat och umgås. Till och med i oktober var det några sällskap som satt ute i trädgårdarna och drack vin.

charset-Ascii

Den här trädgården består endast av olika sorters häckväxter. Trots att innehållet främst syftar till att folkbilda har man lyckats göra trädgården attraktiv genom att jobba med formerna.

charset-Ascii

Även om det fleråriga växtmaterialet är i huvudfokus finns det många mustiga säsongsplanteringar med inspirerande kombinationer.

charset-Ascii

Längs ett av huvudstråken nyttjas pergolor för att demonstrera olika klätterväxter.

charset-Ascii

Det är vanligt med konst och prydnadsföremål i trädgårdarna. Variationen är stor, i både stil och allvarsnivå.

charset-Ascii

I den här trädgården har man satsat på inspiration för kyrkogården, med olika typer av gravstenar och gravplanteringar.

charset-Ascii

En av parkens tre lekplatser har vattentema och är gjord för lek med barkbåtar, med små dammportar längs vattnets väg.

charset-Ascii

Vatten och olika typer av fontäner och vattenspel är även ett vanligt tema i visningsträdgårdarna.

12-ldre-tr-dg-rd

En av styrkorna med fleråriga visningsträdgårdar är att man får se färdiga koncept där vegetationen har slutit sig. Man behöver inte använda fantasin för att föreställa sig slutresultatet.

charset-Ascii

Bland parkens samlingar finns ett enormt sortiment av namnsorter av olika barrväxter, med fokus på småväxta sorter som inte tar över.

charset-Ascii

I norra änden ligger det stora woodlandområdet med över två tusen olika rododendronsorter blandat med kalmior, hortensior, liljor och annan lägre vegetation.

charset-Ascii

Strax utanför woodlandet ligger hedområdet med hundratals namnsorter av ljung.

16-Livets-k-lla

Min favoritträdgård är ”Livets källa” med sin nedsänkta sittplats. Med bättre inramning hade den varit perfekt.

Hitta dit

Park der Gärten ligger en timmes bilfärd väster om Bremen. Från Öresundsbron tar det sju timmar att köra, men den är bekvämare att ta nattfärja från Göteborg till Kiel, eller från Trelleborg till Travemünde. Från Kiel eller Travemünde tar det bara tre timmar att köra.

charset-Ascii

Tack och hej!  

Jenny Nilsson, trädgårdskonsult, Pantersnigeln

Fakta

Pantersnigeln
Jenny Nilsson, trädgårdsingenjör och trädgårdskonsult
Kontakt: jenny@pantersnigeln.se