Livesänd webbkurs i hur vi effektiviserar kyrkogårdsverksamheten
Datum: 6 februari 2025, kl. 08.30 – 12.00
Om du bokar senast 3 veckor innan kursen går så får du 300kr i rabatt per person. När du anmäler dig skriver du i meddelande-rutan rabattkoden ”bokatidigt”.
Frågeställningar
Hur väl svarar vi upp mot samhällsuppdraget hos begravningsverksamheten och serviceuppdragen i serviceverksamheten?
Var går gränserna i våra obligatoriska och frivilliga uppgifter?
Var är det vi behöver förändra för att nå bättre inre och yttre effektivitet?
Vilka konkreta exempel är lättast att omsätta på hemmaplan och hur lång tid tar det att uppnå önskade effekter?
Och hur jobbar andra kyrkogårdsförvaltningar med att effektivisera sina verksamheter?
Utmaningar och kort om kursen
Kyrkogårdsförvaltningar har som många andra tekniska förvaltningar en kombination av sedan länge formade arbetssätt och omvärldsförändringar som kräver utveckling och förändring av verksamheten. Varje kyrkogårdsförvaltning är unik vad gäller förutsättningar, struktur och individer. Gemensamt är samhällsuppdraget och idealen. I idealen ligger till exempel att det levande kulturarvet, den biologiska mångfalden och den goda gravkulturen. Det vi vill förvalta, vårda och underhålla.
Men tidens krav är komplexa, och vi lever i dyrtider. Sparkraven finns där överallt, oavsett om det är i kommunernas tekniska förvaltningar eller i kyrkogårdsförvaltningarna. Vi är skyldiga att ha en god hushållning av resurserna och dom är inte oändliga.
Motion i Sveriges riksdag 2024/25:2960. ”Med 6,5 öre per skattehundralapp har Stockholm landets lägsta begravningsavgift, samtidigt som man har begravningsplatser i världsklass, inte minst världsarvet Skogskyrkogården. Samtidigt är den enhetliga begravningsavgiften för resten av Sverige (undantaget Tranås) 2024 hela 27,7 öre per hundralapp”.
Vi behöver goda kunskaper om möjliga förändringar och utformningen av olika handlingsalternativ. Vi behöver vara förändringsbenägna men också vara eftertänksamma och beredda att försvara våra verksamheters kärna och unika identitet.
Denna grundkurs är en ny framtagen och kyrkogårdsanpassad variant av vår väletablerade kurs i att effektivisera egen regi som körts för kommunaltekniska förvaltningar de senaste åren. Vår huvudföreläsare, Claes-Anders Malmberg, VD Acama AB, är inte bara kursledare i olika praktiska kurser som säker gravgrävning utan också på kommunsidan flitigt anlitad som expert på att genomlysa och utveckla gatu-park och yttre fastighetsverksamheter.
Där duggar sparkraven tätt och en av de viktiga frågeställningarna idag är, vilket ”pang produceras” för pengarna. Än så länge finns inget inbyggt effektiviseringskrav när det gäller kyrkogårdsverksamheten men tiden tickar och förändringar kan komma.
I kursen vill vi vill lyfta utmaningar och lösningar, berätta om andras erfarenheter och låta gästföreläsare komma till tals med sina tankar och idéer kring dessa viktiga frågor.
Målgrupp
Målgruppen är kyrkogårdsförvaltningar och temat för dagen är anpassat för förtroendevalda, chefer (även kyrkoherdar), ingenjörer/ planerare och arbetsledare. Kursen kräver inga förkunskaper.
Kursmaterial
Förutom föreläsarnas föredrag i pdf-format kommer ni att få ta del av avidentifierade mallar och analysverktyg att använda på hemmaplan för att identifiera förändringsmöjligheter i organisationen.
Program
08.30 – 08.35:
Maria Malmberg, delägare och kursansvarig, Acama AB hälsar välkommen och introducerar kursen.
08.35 – 09.30:
Kyrkogårdarnas samhällsuppdrag är sedan gammalt men förutsättningarna förändras med tiden och gamla normer och arbetssätt ifrågasätts. I kommunerna arbetar många tekniska förvaltningar intensivt med att prioritera och förtydliga samhällsuppdraget för att höja den yttre och inre effektiviteten. Här ger Claes-Anders avidentifierade exempel. Han berättar om gjorda lärdomar och hur dessa kan användas i kyrkogårdsförvaltningarna. En föreläsning om aktuella utmaningar, tidens krav och lösningar i tekniska förvaltningar.
Claes-Anders Malmberg, Vd, Acama AB.
09.30 – 09.45: Paus
09.45 – 10.15:
Var går gränserna i våra obligatoriska och frivilliga uppgifter och hur går vi till väga för att uppnå och förankra förändringar som når bättre produktionsmål? Förändringsarbete kräver kunskap, tid, engagemang och ofta också pengar. Genom att analysera gränslandet mellan obligatoriskt och frivilligt, de policyställda uppgifterna, får man fram diskussionen kring: ska vi eller ska vi inte – och om vi ska, i vilken mängd och frekvens och fram för allt till vilket pris.
10.15 – 10.45:
Gästföreläsning av Katarina Evenseth, senior advisor, hos Göteborgs begravningssamfällighet. Hur jobbar ni med att effektivisera verksamheten? Och vad skulle du säga är viktigt för att få förtroendevalda och ledare att förstå utmaningarna och i tid hitta rätt lösningar när det gäller att effektivisera kyrkogårdsverksamheten?
10.45 – 11.00: Paus
11.15 – 11.45:
Gästföreläsning av Per-Henrik Hinder, kyrkogårdschef i Danderyd. Du har lång erfarenhet av andra branscher innan du blev kyrkogårdschef. Hur jobbar ni med dessa frågor? Vad skulle du säga att vår bransch kan lära av andra branscher som är mer förändringsbenägna och vad betyder sådan erfarenhet för att vi klara oss bra framöver?
11.45 – 12.00:
Materialgenomgång och skiss på hur du kan arbeta vidare med dessa frågor på hemmaplan. Avslutning.
Kostnad:
Vid anmälan av:
1-3 personer: 1800kr/pers
4 personer eller fler: 1500kr/pers
Avgiften är exklusive moms.
Inkluderat i priset är lärarledd livesänd halvdag och digital kursdokumentation.
Sista anmälningsdag är 1 vecka innan kursstart.
Praktisk information:
Kursen hålls via det digitala och kostnadsfria mötesverktyget ZOOM.
Du kan deltaga direkt via webbläsaren eller genom att ladda ner programmet.
En instruktion för programmet skickas ut i samband med kallelsen till kursen.
Webbkamera och mikrofon behövs inte då dessa ej kommer användas av deltagarna under kursen.
Digitalt kursmaterial skickas ut via dropbox tillsammans med digitalt kursintyg efter genomförd kurs.
Om du har några frågor så kan du maila direkt till Maria Malmberg på maria@acama.se
Avbokning:
Senast 2 veckor innan kursstart.
Vid avbokning senare än 2 veckor innan kursstart måste beställaren ersätta Acama AB med 100% av kurskostnaden.
Dock är det möjligt att byta ut deltagare fram till och med kursdagen.