Introduktion till kursen
En genomgång av hur man styr och planerar driften och underhållet av vinterväghållning med Claes-Anders Malmberg som har hållit kurs i ämnet i många år och genomlyst åtskilliga verksamheter över hela landet. Claes-Anders har även skrivit handboken ”Vitt på svart” åt SKR. En full genomgång av ämnet, en genomgång av alla mallar du får med när du köper kursen och även vanliga frågor och svar.
Kursen är indelad i tre avsnitt och avsnitten är indelade i kapitel. När du har kollat klart ett kapitel slutför du det och går vidare till nästa. Kapitelindelningen gör så att du enkelt kan navigera och gå tillbaka till de sektioner som du vill kolla på igen.
När du har genomfört hela kursen får du ett kursintyg i pdf-format som certifikat på att du har gått kursen.
I kursen ingår 7st mallar som du kan använda när du analyserar din egen verksamhet.
Total tid: 4 timmar och 30 minuter.
Pris: 1 månads tillgång: 1795kr, 1 års tillgång: 2295kr – priser är inklusive moms.
Är ni fler än 3 som vill gå kursen? Använd formuläret längst ner på sidan för ett rabatterat pris!
Om kursen:
Detta är en kurs för dig som leder eller planerar vinterväghållning på kommunal-, fastighets-, eller kyrkogårdsmark. Den kompletterar och fördjupar vår grundkurs. Kursen går igenom aktuella utmaningar och varför det är svårt att leva upp till krav och förväntningar. Vad är vi egentligen skyldiga att utföra och vad räknas som frivilligt påtagna uppgifter?
Vi visar på hur kravställandet kan förtydligas och hur informationsarbetet bör bedrivas. Och går in på driftformer, beredskapsförläggning, digitala stödsystem och andra frågor kring den operativa styrningen.
En annan del av kursen handlar om att upprätta produktionsplaner för fasta och rörliga delar av vinterväghållningen. Att bli bättre på att förutse och ha handlingsalternativ är viktigt för att få kontroll på kostnaderna. Här ingår också ett fördjupningsavsnitt om hur man budgeterar, redovisar och sätter ”prislappar” på de olika arbetena.
Vi har även en fördjupad materialgenomgång av olika material för halkbekämpning och pratar om maskinteknik, miljökrav och arbetarskydd.
Vad vi behöver:
-
- Bättre samspel med samutnyttjande av resurser och samlade logistiska lösningar för transporter, lokaler, arbetsutförande mm.
-
- Bättre digitala systemstöd i ledning, planering och samordning av allt från arbetsutförande, maskinanvändning, materialinköp till entreprenadstyrning och dokumentation.
-
- Bättre kalkyler och resurshushållning, byggt på verkligt nuläge – med årlig uppdatering även av tillkommande och avgående ytor och arbeten. Detta ger tydliga nyckeltal som står på stabil grund.
-
- Säkerställande att tillräcklig andel av kostnaderna ägnas åt underhåll för att inte långsiktigt bygga upp underhållsskulden.
-
- Bättre delaktighet i produktionsplaneringen som ger hög genomskinlighet.
-
- Bättre synliggörande av den oskrivna kunskapen och erfarenheten. Det uppvärderar allas vårt arbete för en bättre verksamhet.
Kursens innehåll:
Avsnitt 1: Fördjupning i kommunal vinterväghållning
Aktuella utmaningar
Processtyrning
Strategisk planering – inre och yttre effektivitet
Tydliga begrepp och definitioner
Verksamhetens innehåll och omfattning
Kravställande och lägsta godtagbara standard
Frivilliga och obligatoriska uppgifter – prioriteringar
Genomförande/utförande/kvalitetssäkring/uppföljning
Årsplanering och produktionsplanering
Hur implementerar man detta i egen verksamhet?
Avsnitt 2: Materialgenomgång
Riktlinjer och arbetsgång – investeringar utemiljö
Produktionsplan vinterväghållning – mall
Samordning projekt – mall
Verksamhetsplan med gränsdragningslista och verksamhetsmål – mall
Mall – funktions- och kravbeskrivning vinterväghållning
Checklista vid projektering
Vinterväghållning – Riskbedömningsmall
Avsnitt 3: Vanliga frågor och svar
Är ni fler än 3 som vill gå kursen?
Använd formuläret nedan för att få ett rabatterat pris!
Skriv era uppgifter i meddelanderutan, hur många ni är, om ni vill ha tillgång i ett år eller en månad och om det gäller fler kurser eller endast denna!