
YTOR
När man tittar på gräsklippare så bör man ta i beaktande först och främst vilka gräsytor man har och vilken typ av gräs det är fråga om. Är det paradgräsmattor som skall hållas väldigt fina eller är det bruksgräs som mer eller mindre bara ska avverkas? Hur kuperad terrängen är och hur stora ytorna är spelar också stor roll.
Transportsträckor till och från gräsytorna? Hinder i form av träd, buskar och rabatter? Vart finns det smalaste stället? Vilken klippbredd kan jag använda? Man ska tänka på att en lite mindre klippbredd alltid kan klippa både små och stora ytor men inte tvärtom. Hur många timmars klippning rör det sig om per vecka?
Är man osäker på vilken maskin som passar bäst in på ytorna man har så rekommenderas att prata med en expert. Ofta kan en duktig återförsäljare bidra med mycket i planeringsstadiet och generellt kan det sägas att ju tidigare en duktig konsult eller maskinleverantör kan komma in i köpprocessen desto mindre blir risken för felinvesteringar.
TYPER AV GRÄSKLIPPARE
En spakstyrd gräsklippare är snabb i vändningarna och lättmanövrerad i trånga utrymmen, men är inte lika bra som en rattstyrd gräsklippare i slänter och lutningar. Den har dessutom en lägre transporthastighet om man ska köra ut till gräsytorna. I och med att dom flesta spakstyrda klippare har klippborden under maskinen (det finns några få undantag) så är det inte heller lika lätt att klippa ända ut i hörn och nära buskar.
En rattstyrd gräsklippare har högre transporthastighet och är stabilare i slänter och lutningar. Personalen brukar också känna sig tryggare med en klippare som har en ratt. Den rattstyrda klipparen kan dock vara svårare att manövrera i trånga utrymmen och tar längre tid på sig i vändningarna. Denna typ är också dyrare än en spakstyrd gräsklippare då den har 4-drivhjul istället för två. Båda dessa två typer kan man sen utforma med rätt klippbord beroende på grästyp och prioritet på gräsytorna.
De flesta klippare idag kan man utforma med en mulchersats så man klipper ner gräset flera gånger för att inte få något spill, vilket föredras på många paradgräsmattor t.ex.
En mulchersats är ett extratillbehör som monteras i klippaggregatet och skapar tillsammans med knivar en lyftfunktion som lyfter upp gräset och hackar ned det till mindre bitar, knivarna fungerar lite som en flygplansvinge som suger upp det klippta gräset till kniven som klipper det många gånger och finfördelar det tillbaka i gräsmattan. Men värt att tänka på är att då måste man klippa oftare om man ska få ett bra resultat. Mulching kräver också att man kör maskinen saktare och man ska klippa max en tredjedel av gräsets höjd för att mulchingen ska hinna klippa gräset ordentligt annars får man ränder och tussar. Detta tar även mer effekt från klipparen än vanlig klippning.
Om man däremot har gräsytor där man bara ska avverka gräset så är ett klippaggregat med bakutkast att föredra då man kan klippa i en högre hastighet och detta tar också mindre kraft från klipparen, men man lämnar det klippta gräset kvar på gräsmattan. Detta fungerar mycket bra på gräsmattor som man inte klipper lika ofta och som hunnit växa sig lite högre.
Har man gräsmattor som är någonstans mitt i mellan dessa två typer så kan man montera så kallade gatorknivar i ett klippaggregat med bakutkast. Dessa knivar har en tandad bakkant på kniven och klipper först sönder gräset med skärytan och sen också med ”tandningen”. Detta gör att klippspillet blir kortare.
Ytterligare en funktion man bör ta i beaktande är om man behöver samla upp sitt gräs eller inte? I sådant fall bör man titta på en uppsamlande maskin där man kan välja att samla upp gräset vid behov i en behållare som man sedan kan tömma eller använda till komposten. Många uppsamlande maskiner kan även klippa gräset utan uppsamlingsfunktionen ex. att man byter klippdäck eller helt enkelt har luckan på uppsamlingsbehållaren öppen så att det klippta gräset återförs till gräsmattan.
UNDERHÅLL
För att få er klippare att fungera på bästa sätt så måste knivarna vara i bra skick, man klipper 80% av allt gräs med dom 2 första centimetrarna på kniven längst ut och det hjälper inte att slipa knivarna om dom två första centimetrarna är bortnötta/ rundade. Knivarna blir kortare där dom ”möter” varandra och då blir det ränder som följd.
Det är ett mycket vanligt fel att man använder slitna och slöa knivar. Detta gör att kniven ”sliter” av gräset i stället för att skära av det. Ha alltid en extra uppsättning knivar liggandes för byte.
Passar ens ytor för både en spakstyrd och en rattstyrd gräsklippare så är det ofta en god idé att fråga sina förare vad de gillar själva att köra. En motiverad och involverad förare sköter om sin maskin mycket bättre än en förare som får köra något han inte gillar. Föraren kommer också vara försiktigare så risken för ”vårdslöshet” med maskinen minskar. Högst troligen kommer föraren också sköta smörjning och tvättning noggrannare om han gillar sin maskin.
LEVERANTÖRENS/ÅTERFÖRSÄLJARENS ROLL
Sen är val av leverantör och återförsäljare viktigt när det gäller gräsklippare. Hur länge har märket funnits på svenska marknaden? Ställ gärna frågor om reservdelshållning och service. Gör en snabbsökning på internet, kolla exempelvis företagets recensioner, vad som står skrivet om dem där och kolla om de verkar ha service i egen regi eller endast förlitar sig på externa verkstäder.
Den förstnämnda är alltid att föredra då man minskar risken att ”falla mellan stolarna” i alla typer av eftermarknadsärenden ex. i samband med service eller garantiåtgärder. Fråga även om referenser som har denna typ av klippare om du är osäker. Ett seriöst företag som har en bra produkt har inga problem att lämna referenser.
LIVSCYKELKOSTNAD?
En annan sak som man bör tänka på är hur lätt maskinen är att smörja och hålla ren från gräsklipp samt gräsdamm och smuts. En maskin som regelbundet tvättas, rengörs och smörjs håller betydligt längre och minimerar dyra driftstopp, förlänger livslängden avsevärt samt håller upp andrahandsvärdet.
På tal om andrahandsvärdet så kan man även titta på LCC-kostnaden (livscykelkostnad), där man även tar i beaktandet ett uppskattat andrahandsvärde. Här tar man i beräkningar in inköpskostnad, servicekostnad samt bränslekostnad under säg 3 eller 5 år samt vad ett uppskattat andrahandsvärde är efter 3 eller 5 år. Kvalitétsmaskiner kanske är lite dyrare i inköp men löper betydligt mindre risk för driftstopp. De har oftast rimlig servicekostnad, bättre bränsleförbrukning samt ett betydligt högre andrahandsvärde. Vilket lönar sig i längden. Driftstopp pga. för dålig kvalité i inköp av maskin är svårt att beräkna men köper man en proffsmaskin så får man oftast vad man betalar för.
Per Celander – Säljare på LMK
Fakta
LMK Markvårdsmaskiner AB finns i Arninge, Täby. Vi säljer och hyr ut nya och begagnade markvårdsmaskiner såsom gräsklippare, redskapsbärare, kompakttraktorer, lastmaskiner, grävmaskiner, elbilar och andra elfordon, maskiner för ogräsbekämpning, traktorvagnar, sandspridare, vikplogar och sopmaskiner.
Vi är verksamma i hela Stockholm, Uppsala och Södermanlands län.
Läs mer på https://lmk.nu