
Idag har allt fler anläggningsägare som kommuner och föreningar svårt att nå en rimlig standard på sina idrottsplaner. En anledning är strama budgetar med minskad bemanning och mindre pengar till drift och investeringar. En annan anledning är att man lagt ut skötseln på föreningarna, som tyvärr ofta har allt för små resurser och dålig kompetens för att bibehålla rimlig kvalitet och säkerställa investeringen. Det resulterar inte sällan i krav på ombyggnad eller renovering för dyra pengar.
Att anlita en entreprenör helt eller ”typ maskinstation” som utför specialarbetena på kommunens idrottsplaner är kostnadseffektivt och också ett sätt att minska investeringsbehovet i framför allt dyra maskiner med låg nyttjandegrad. Nu ser vi i ökande omfattning hur det växer fram alternativ till egen regi som erbjuder just dessa lösningar i form av både enskilda tjänster samt totallösningar. Tillsammans ett överlägset alternativ för krävande tjänster riktade mot alla slags gröna sportytor.
Projektering, anläggning och skötsel av alla slags gröna sportytor kräver specialistkunskaper. Det kräver i sin tur att kommunen eller idrottsföreningen kan rekrytera och behålla rätt utbildad personal. Detta är oftare lättare för en leverantör, som har möjlighet att uppnå skalfördelar med sin övriga verksamhet. Vidare kräver idrottsplansskötsel kapitalbindning i form av en maskinpark som inte sällan har låg nyttjandegrad. Det kan undvikas om maskinerna istället ägs och underhålls av en leverantör. En åldrande maskinpark medför också minskade möjligheter till miljömässig utveckling och effektivisering av driften.
Att anlägga idrottsplaner är oftast förenat med mycket höga kostnader. Ett otillräckligt, eller till och med felaktigt underhåll kan avsevärt förkorta idrottsplanens livslängd. Och oavsett om det är natur-, eller konstgräs uppskattar användarna de bättre förutsättningarna för teknisk fotboll och den minskade risken för skador som väl sköta idrottsplaner medger.
Peter Jonsson, VD, GML Sport AB