25 februari 2021
En praktiskt orienterad halvdagsutbildning som ger verktyg för chefer och arbetsledare att handla rätt och förstå både risker och åtgärder i fysiska och psyko-sociala risksituationer.
För både arbetsgivare och arbetstagare är det helt avgörande hur vi agerar på fältet för att minimera riskerna och säkerställa att alla kan arbeta med en god och säker arbetsmiljö.
15 februari 2021
Karin Mårtensson som är miljö-och kulturarvssamordnare i Folkungabygdens pastorat skriver i denna artikel om pastoratets arbete med att ta var på kulturarvet bl.a. genom konservering och underhåll av kulturhistoriska gravvårdar.
25 januari 2021
Sveriges, troligtvis första, begravningsplats för smådjur i kyrkans regi
17 november 2020
Gröna Trender bjuder in chefer, anställda och förtroendevalda i landets begravningsverksamheter till livesända fortbildningsdagar 10-11 mars på temat "effektiv förvaltning och behovsstyrd förnyelse".
Varmt välkomna att mötas på nätet med välkända och inspirerande föreläsare som belyser utmaningar och möjligheter i en omtumlande tid.
11 november 2020
Här hittar du alla aktuella kyrkogårdsutbildningar hos Acama.
Vi erbjuder både fysiska och digitala utbildningar.
10 november 2020
En grön stadsmiljö är viktig. Den dagliga kontakten med grönskan är grundläggande för människans välmående. Den biologiska mångfalden hotas när naturen trängs undan av växande städer.
20 september 2020
Gravskötseln är en viktig del av församlingarnas serviceverksamhet. Med förändrade gravskick följer förändrade krav från kunderna. Vad efterfrågas och varför?
Livesänd webbkurs i gravskötsel som möter tidens krav.
20 september 2020
Ny livesänd webbkurs med Claes-Anders Malmberg om hur man bemannar och effektiviserar kyrkogårdsarbetet på bästa sätt.
8 september 2020
Västra Tunhems kyrkogårdsförvaltning har börjar använda QR-koder på kyrkogården, läs om deras digitala initiativ!
25 augusti 2020
Hur mycket belastning tål marken närmast schaktet? Behöver vi veta mer om markens egenskaper, till exempel genom att göra en geoteknisk undersökning? Gravgrävning är det farligaste arbetsmomentet i kyrkogårdsarbetet och innehåller många förhöjda arbetsrisker.
18 augusti 2020
Inom kyrkogårdsförvaltningar är vi idag väl bekanta med att dela upp vilka kulturarv vi arbetar med och är skyldiga att vårda på våra kyrkogårdar och begravningsplatser. Det handlar om det personhistoriska, det gröna, det biologiska och det kulturella kulturarvet.
4 augusti 2020
Detta är tredje och sista delen i vår artikelserie om gravskötsel. Många säsongsanställdas arbetstillfällen hänger på att vi lyckas hejda minskningen av traditionella gravskötslar.
16 juni 2020
Denna bildvandring tar oss igenom en av tidernas mest populära kyrkogårdar, Les Alyscamps i Arles, Frankrike.
26 maj 2020
I del två i denna gravskötselserie diskuterar anlendingar till varför kunden bör köpa skötseln av förvaltningen? Vad gör vi för våra befintliga kunder och vad kan vi göra för att få tillbaka före detta kunder?
12 maj 2020
Vilken gravskötsel efterfrågar kunderna? Detta är den första delen av tre i vår nya artikelserie om gravskötsel. Serviceverksamheten måste gå ihop sig ekonomiskt och många säsongsarbeten är beroende av gravskötseln.
Artikelserien är skriven av Acamas VD Claes-Anders Malmberg som ger exempel från genomlysning av serviceverksamheter.
5 maj 2020
I denna artikel går vi igenom och listar de mest tidskrävande kyrkogårdsarbetena.
7 april 2020
Kyrkogårdsförvaltningen i Norrköping satsar på kulturarvet. Tillsammans med Norrköpings pastorat utvecklar Kyrkogårdsförvaltningen appen Kyrkovarvet, som är en digital guide. Syftet är att synliggöra och sprida kunskap om kyrkornas och kyrkogårdarnas viktiga kulturarv.
18 februari 2020
Kyrkvaktmästare har ett ansvarsfullt och varierat servicearbete i församlingens tjänst.
10 december 2019
Landskapsingenjören och biträdande kyrkogårdschefen Josefine Pettersson skriver en intressant debattartikel om riskerna med den stigande begravningsavgiften. Avgiften har ökat med 69% sedan 2003. Den praktiska skötseln står för en väldigt liten andel av den ökning som skett. Vad beror ökningarna mer på?
6 augusti 2019
Det finns få offentliga platser som berör människorna lika mycket som platsen för den sista vilan. Kyrkogårdarna, begravningsplatserna och griftegårdarna är starka bärare av ortens kulturhistoria och det engagerar så fort något verkar avvikande mot traditionen.
9 april 2019
Här inleder Reino Raitala sin artikelserie om kyrkogårdens fyra årstider.
9 april 2019
Grundvatten och ytvatten ökar rasrisken i samband med grävningsarbeten på kyrkogårdarna. Landskapsingenjören Reino Raitala lyfter fram behovet av riskbedömning och markundersökning i denna artikel.
12 februari 2019
Säkerhetsfrågorna vid materiallyft och gravstenshantering är viktiga. Det är knappast riskfritt att utsätta en gravsten för ett säkerhetstest, och då pratar vi inte bara om att stenen kan välta och skada personalen eller besökare.
21 augusti 2018
Ny säkerhetskurs för kyrkogårdsarbetare och kyrko- och kyrkogårdsvaktmästare. Arbetsmiljöriskerna i renhållningsarbetet ökar. En kursdag om riskbedömning, tekniska hjälpmedel och skyddsutrustning.
24 juli 2018
En ny artikel i serien "Mitt Yrkesval". Här berättar kyrkogårdsvaktmästaren Anneli Isberg om bakgrunden till sitt yrkesval, vad hon tycker om sitt yrke och hur hon ser på sin framtid i branschen.
31 mars 2017
Nordens största krematorium byggs på Kvibergs kyrkogård i Göteborg.
25 januari 2017
Här följer den första av tre artiklar om gravstenssäkring och hur man kan arbeta effektivit med kontroller och säkringsarbete.
25 januari 2017
Ett växande berg av sten och en framtida underhållsskuld är några av konsekvenserna av de osäkra gravstenarna på landets kyrkogårdar
11 januari 2017
Varför är de mindre maskinerna så viktiga i vår maskinpark? Hur tänker vi före och efter inköpet av en maskin? Blir riskerna färre med en mindre maskin? Ingela Gudmundson svarar på dina frågor kring småmaskiner i den här artikeln!
22 november 2016
Specialanpassad kurs för kyrkogårdsförvaltningar .
15 november 2016
Den tätortsnära skogen och träden på kyrkogårdarna sköter sig inte självt. Landskapsingenjören Reino Raitala berätttar här om trädvårdens kärnpunkter.
23 augusti 2016
Reino Raitala tvekade aldrig att bli landskapsingenjör. Han hade och har det inom sig...
9 augusti 2016
Maskiner och fordon är viktiga för att kyrkogårdarnas personal ska kunna arbeta effektivt. Hur gör man en bra maskinbehovsanalys och vilka risker finns det vid maskin- och fordonsanvändning?
15 juni 2016
Högsommaren på kyrkogården i Norr. Nu behövs alla duktiga krafter för på sommaren är det verkligen högsäsong ;)
12 april 2016
Del 2 av 3, dags att prata om jämnställdhet!