
Mixen av vatten, grus och cement ger oss en fantastisk och mångsidig betong som formas till valfria storlekar och strukturer. I grunden ett grått, rått och superflott naturmaterial! Funkis- och Bauhaustrenden under första halvan av 1900-talet gav upphov till starten för produktion av betongplattor. Nu befinner vi oss åter i en funkistrend där strama plattor i ren gråskala är de mest använda. Flisbys sortiment av stora plattor (som så passande heter Funkis) i 60×60, 90×60 och 90×90 ger rena och strikta utemiljöer.
Om strama plattor skall användas på större ytor, men ändå få det livfullt rekommenderar jag en mix av storlekar. Det gamla historiska romanummönstret med mix av 4 storlekar uppfyller det kravet. En produkt som då passar utmärkt att använda är Basic i storlekarna 21×21, 42×21, 42×42 och 63×42.
Skarpkantade produkter är också mer och mer efterfrågat. Jag vill dock här höja ett varningens finger för användande i offentlig miljö med mycket slitage. Även om reglerna med 3mm fogbredd uppfylls får ofta skarpkantade produkter små skador på hörn och kanter.
Då stora och strama plattor används är linjerna mycket viktiga. Omgivande byggnader och färdriktning bör bestämma linjer och läggningsriktning.
För en rustikare stil i park eller stadsmiljö bör betongstenen vara mindre, tumlad eller med struktur. Tumlade stenar såsom Grändsten i 21×14 är en av få betongprodukter som även kan fås utanför gråskalan. En klassisk rödgrafit som påminner om tegel eller en mjuk brunterrakotta ger plattytan en varm och inbjudande känsla. Att tumla stenen och mixa färgerna vid tillverkningen gör att färgerna meleras och nyansövergångarna blir naturliga.
Önskas något större plattor, men i rustikare stil bör plattorna ha en struktur i ytan. Ett bra alternativ är Plateau som finns i ett flertal storlekar och färger med en skifferliknade ytstruktur. Även Plateau kan läggas i romanummönster.
Att mixa vanliga betongplattor med natursten såsom smågatsten är också ett sätt att ge liv åt större ytor. Används en ljusare granit som t ex Spinkamåla blir kontrasten mindre. Om man vill ha en större effekt kan en mörk smågatsten läggas. Våra svenska sorter diabas eller Bodafors är då mycket lämpliga.
Betong behöver inte vara dött och tråkigt. Våga frångå de vanliga ”kommunalplattorna” och kasta er över det enorma utbud av olika betongplattor som erbjuds på den svenska marknaden!
Med vänlig hälsning
Rickard Hjälm, Vd, Flisby AB