Välbefinnande i det gröna

Publicerad: 2021-04-12 14.55 | Senast ändrad: 2021-04-12 14.55

Välbefinnande i det gröna

För femtonde året i rad gör vi trädgårdsmästarstudenter på yrkeshögskolan i Enköping vårt examensarbete i form av idéträdgårdar. I höstas gick startskottet och vi studenter satte fart med att planera och få fram årets tema för 2021. Något som vi alla kände låg bra i tiden, och nära hjärtat hos oss nämligen: Välbefinnande i det gröna!

Vare sig man är student, arbetande eller pensionär… ung som gammal har vi alla fått känna av pandemin på olika sätt. Att vara ute i naturen har för många blivit ett sätt att kunna träffas, få andrum och hitta guldkorn i en annorlunda vardag. Vi började att diskutera vad välbefinnande i det gröna kunde vara för oss. Fem underteman tog form och det blev startskottet för våra trädgårdar. Energi på upptäcktsfärden, återhämtning i skogen, gemenskap på mötesplatsen, läkning i örtagården och avslappning i andrummet.
 Kurser

Klicka på bilden för att se aktuella utbildningar för Tekniska Förvaltningar


Strax beläget efter den berömda Drömparken i Enköping görs varje år fem trädgårdar där vi elever väljer tema.
Alla trädgårdar hänger ihop med vad vi tycker är viktigt för välbefinnandet, och med det att vara ute och befinna sig i det gröna. Vi vill på olika sätt visa hur man på en liten yta kan skapa olika miljöer som vi behöver för att må bra. Ibland kan det i livet behövas energi, färg och fart men lika viktigt är det också med återhämtning, avslappning och lugn.

Intresset för trädgård har den senaste tiden exploderat och vi vill med växter och olika typer av konstruktioner visa vad man kan göra för att öka välbefinnandet i det gröna. Alla trädgårdar har olika saker att upptäcka och överallt finns det platser att slå sig ner på.

Bild3
Efter att temat var klart började vi i våra fem grupper att ta fram var sin moodboard. Här letade vi efter all möjlig inspiration inom färger, växter, material, känslor och mycket mer. Vi arbetade med att hela tiden gå tillbaka till temat och fråga oss vad som kan skapa känslan som vi vill förmedla.

Bild4 Bild5
När moodboarden var klar började vi att skissa på förslag på själva utformningen. Och många papper blev det för att hitta de bästa alternativen för gångvägar, rabatter och konstruktioner.

Bild7 Då planen för alla trädgårdar var satt började det roliga arbetet med att sätta växtlistorna. Här gällde det att både hitta växter som passade för platsen men som också gav det uttryck vi ville förmedla. Vi arbetar med allt ifrån stora träd till de minsta marktäckarna.


Bild8
På våren höll vi en presentation av alla trädgårdar för Enköpings kommun. Eftersom kommunen hyser marken för trädgårdarna är det viktigt att de godkänner både teman, ritningar och växtlistor.


Trädgårdarna ligger i parken utmed å-promenaden. Ytan är för varje trädgård ca 8x8 meter och avgränsas på olika håll av avenbokshäckar. Om man går från centrum och Drömparken kommer man först till Vila I Andrummets trädgård där det råder lugn och harmoni. Tar man sig vidare kommer man in i Läkning I Örtagården där man finner inspiration till växternas läkande kraft. Efter en stunds botaniserande bland läkeväxter går man vidare till Gemenskap på Mötesplatsen där fokus ligger på just gemenskap. I denna trädgård kan man sitta ner vid det växtbeklädda matbordet eller skapa nya kontakter vid mötesplatsskylten. Går man vidare till Återhämtning I Skogen finns det många sittplatser att slå sig ner på och ta en paus och återhämta sig. Vilket kan vara bara för efter pausen blir det full fart i Energi på Upptäcktsfärden. Här exploderar blomsterprakten i alla energins färger.

Ett stort arbete som följt vårterminen för oss har varit att hitta sponsorer till vårt examensarbete. Detta är ett arbete som följer oss fram till byggnationen som startar den 7 juni. Allt vi använder oss av från start till mål sponsrar olika företag med, stora som små!
Vi hoppas att ni ser fram emot årets idéträdgårdar precis lika mycket som vi studenter gör. Helst av allt hade vi satt fart nu men först går vi i klassen ut på en LIA, lärande i arbete. Men tro inte att vi kan lägga detta på hyllan. Vi elever är i full gång och hos oss gror just nu alla möjliga typer av växter för att vara redo i juni.
Ni får spänt vänta ett tag till sen så ska ni få följa med i arbetet under byggveckorna och har ni vägarna förbi så tveka inte på att besöka årets idéträdgårdar ’Välbefinnande i det gröna’ efter den 24 juni då de står färdigställda. Besökare är välkomna att njuta och inspireras hela sommaren och hösten!


  
Bild9
Energi på Upptäcksfärden - I denna trädgård gestaltas energi med färgsprakande planteringar och mycket att upptäcka.
  


Bild10
Återhämntning I Skogen - Här gestaltas vad skogen kan betyda som en återhämtande kaft. En plats som stavas trädgård men andas skog.


Bild11
Gemenskap på Mötesplatsen - I denna trädgård gestaltas gemenskap vid ett middagsbord där växtligheten  är en symbol för oss människor, med olika färger, former, likheter och olikheter.  Bild12
Läkning I Örtagården - Gestaltat i form av en örtagård och med inspiration ur klosterträdgårdarna, finnes här en modern tolkning med folkmedcinsk historia.Bild13
Avslappning I Andrummet - I denna trädgård står avslappning högst upp. Här kan du genom lugn och harmoni hitta balans. 

Martin Kejonen och Hanna Pettersson, studenter, trädgårdsmästarutbildningen i Enköping

Denna artikel

Skriv ut artikeln

Fakta

Idéträdgårdarna är en del av examensarbetet för trädgårdsmästarstudenterna på yrkeshögskolan i Enköping.
I 15 år har trädgårdarna skapats utmed å-promenaden, varje år med ett nytt tema. I år är temat ’välbefinnande i det gröna’. Här hittar ni fem idéträdgårdar med underteman som Energi på Upptäcksfärden, Återhämtning i Skogen, Gemenskap på mötesplatsen, Läkning i Örtagården och Avslappning i Andrummet

Utbildningen är på två år och ger 400 yrkeshögskolepoäng. Studierna är på heltid och är på plats i Enköping. Utbildningen lägger stor vikt vid både teori och praktik och förutom växtkunskap lär vi oss också beskärning, trädvård, skötsel, anläggning, ledarskap och design. På denna utbildningen möts studenter i alla åldrar men med samma mål att få arbeta inom den gröna näringen.

För att möjliggöra detta examensarbete är vi beroende av ekonomisk och/eller materiell stöttning och söker nu sponsorer. Parkmiljön med sina många besökare är ett utomordentligt skyltfönster för den som vill visa upp sitt företag. Vi hoppas att ni vill stötta oss i vårt examensarbete och vi skulle bli oerhört glada om ni kommer och besöker oss i sommar!

Maila oss: idetradgardar2021@gmail.com

Bankkonto hos Nordea
Clearingnummer:  3115
Kontonummer: 2280996

Viktigt att det står spons ideträdgård2021 + avsändare

Swisha oss!
070-516 18 07 - Theresia Varro
Viktigt att det står spons ideträdgård2021 + avsändare

Är du redan nu nyfiken på de olika trädgårdarna så häng med på sociala medier!

Följ oss gärna på sociala medier
instagram: instagram.com/idetradgardar2021/
Facebook: fb.me/idetradgardar2021

Senaste artiklar

7 juni 2021

Skötselbeskrivningar i Norrköping

Inför säsongen 2021 har vi på kyrkogårdsförvaltningen i Norrköping arbetat fram ett material som ska vara ett stöd för driften av våra kyrkogårdar.

Läs mer »

7 juni 2021

VVH ONLINE 2021 - nya val för vintervägen

VVH ONLINE 2021
Missa inte att vara med på branschens viktigaste mötesplats i höst. Nu möts vi på nätet under två intressanta halvdagar, 22-23 september 2021
 

Läs mer »

7 juni 2021

VVH ONLINE 2020

Vinterväghållningsdagarna blir VVH ONLINE 2020. Missa inte att vara med på branschens viktigaste mötesplats i höst. Nu möts vi på nätet under två intressanta halvdagar, 21-22 oktober 2020

Läs mer »

31 maj 2021

Livesänd webbkurs: Lekplatser - från projekt till drift och underhåll

Ny webbkurs om lekplatser - från projekt till drift och underhåll 

Läs mer »

Bli prenumerant!

Registrera dig för vårt nyhetsbrev här!

Namn:
E-post:
Kategori:

Gilla oss på Facebook!

Gata och park

Inspiration

Entreprenad