Renovera gräsytor med enkla medel

Publicerad: 2020-05-22 15.35 | Senast ändrad: 2020-05-22 15.35

Renovera gräsytor med enkla medel


Alla bruksgräsytor växer inte friskt och frodigt. Grönt och tätväxande är det som vi vill att en bruksgräsmatta ska uppnå, men många ytor är slitna och nedgångna. Inte minst där människor går och kanske genar förbi över en gräsyta. Eller att det är så fullt med döda växtrester (filt) i den slitna gräsmattan att rötterna inte når ner och ytvattnet har svårt att rinna undan.  Ofta växer det också mycket mossa på slitna ytor. Mossan har inga rötter och är förstås grön hela tiden, men det gräs som trots allt finns kvar får konkurrera hårt i kampen mot mossan och ogräset.

För dig som klipper med åkgräsklippare i slänterna är mossan inte bra. Eftersom den inte har rötter slirar hjulen lättare när du vänder och maskinen riskerar att komma i glid. Det är ingen höjdarupplevelse att glida baklänges nedför en stor grässlänt och kanske välta med maskinen. Sådana olyckor händer varje år och om oturen är framme kan man fastna under maskinen.

De grässorter som ännu finns i det slitna gräset är bara dom som självsått sig och visst skulle gräset behöva renoveras men till det finns för det mesta inga pengar och ingen tid avsatt. Vi klipper bruksgräsmattan och vi städar av ytan. Det är i princip all behandling en vanlig gräsmatta får.

Vad kan man då göra för att öka slitagetåligheten och på ett billigt sätt renovera de slitna gräsytorna. En enkel metod är att vertikalskära och samtidigt stödså in nytt gräs.
 

shutterstock-1724022148

Vertikalskärning är inte som mossrivning. Mossrivning sker med s.k. springtines och du samlar lätt upp hur mycket mossa som helst men det hjälper liksom inte. Det kommer bara ny mossa för det är växtbetingelserna som är dåliga.  Du kan förbättra dessa väsentligt genom att vertikalskära med s k delta-knivar som skär upp filten och kapar dom sidoväxande grässtråna så dessa kan hitta upp igen. När man ändå skär upp så kan vertikalskärare med s.k. overseeder kompletteringsså gräsfrön i samma skåra och arbetsgång. Det sparar mycket arbete och ger bra resultat på kort tid.

Har du problem med stående ytvatten som inte rinner bort, är hålpipeluftning med bogserad eller självgående hålpipeluftare en enkel och bra lösning. Det är ofta lönsamt att hyra en sådan just för dom dagar den behövs eftersom det är en sällan-användnings-maskin som inte används så många timmar per år hos en vanlig teknisk förvaltning. Inom kommunen kan det finnas sådana hos sport och fritid och då finns också kunskapen att låna in därifrån. Att samarbeta över förvaltnings- och yrkesgränserna tillhör både ny kunskap och nya erfarenheter.

Välj också en tork- och slitagetålig gräsblandning även om den kostar några kronor mer per kilo. Vi renoverar inte ytorna så ofta och ska man ändå vertikalskära är det lika bra att stödså samtidigt med bra gräsfröer.
 

Claes-Anders Malmberg, VD, Acama AB

Denna artikel

Skriv ut artikeln

Fakta

Livesänd webbkurs i säkert handhavande med maskiner, fordon och redskap!

Datum: 10 juni 2020

Kursen hålls mellan 08.30 - 12.00 
Vi håller även två kortare pauser under förmiddagens gång. 

Kostnad:
Vid anmälan av:
1 person: 1300kr/pers 
2-3 personer: 1200kr/pers 
4 personer eller fler: 1100kr/pers 

Avgiften är exklusive moms
Inkluderat i priset är lärarledd livesänd halvdag och digital kursdokumentation.

Läs mer på: https://gronatrender.se/article.php?id=378

Senaste artiklar

26 september 2020

Livesänd webbkurs: effektivisera egen regi

Hur skapar man en egen regi verksamhet som ger pang för pengarna? 

Kursen har tagits fram för att öka kunskapen hos kommunernas tekniska förvaltningar med tanke på besparingskrav och eventuellt kommande lågkonjunktur.

Läs mer »

20 september 2020

Livesänd webbkurs i gravskötsel för tidens krav

Gravskötseln är en viktig del av församlingarnas serviceverksamhet. Med förändrade gravskick följer förändrade krav från kunderna. Vad efterfrågas och varför?

Livesänd webbkurs i gravskötsel som möter tidens krav.

Läs mer »

20 september 2020

Livesänd webbkurs i kyrkogårdens bemanning

Ny livesänd webbkurs med Claes-Anders Malmberg om hur man bemannar och effektiviserar kyrkogårdsarbetet på bästa sätt.

Läs mer »

19 september 2020

Klara snörik vinter utan extra pengar

Vad ska man tänka på när man budgeterar och organiserar den kommande vinterväghållningen? Den gångna vintern blev mildare än många hade trott men på många håll kommer nu kravet att klara även snörika vintrar inom budgetramarna..

Läs mer »

Bli prenumerant!

Registrera dig för vårt nyhetsbrev här!

Namn:
E-post:
Kategori:

Gilla oss på Facebook!

Gata och park

Inspiration

Kyrkogård

Entreprenad