Renovera gräsytor med enkla medel

Publicerad: 2020-05-22 15.35 | Senast ändrad: 2020-05-22 15.35

Renovera gräsytor med enkla medel


Alla bruksgräsytor växer inte friskt och frodigt. Grönt och tätväxande är det som vi vill att en bruksgräsmatta ska uppnå, men många ytor är slitna och nedgångna. Inte minst där människor går och kanske genar förbi över en gräsyta. Eller att det är så fullt med döda växtrester (filt) i den slitna gräsmattan att rötterna inte når ner och ytvattnet har svårt att rinna undan.  Ofta växer det också mycket mossa på slitna ytor. Mossan har inga rötter och är förstås grön hela tiden, men det gräs som trots allt finns kvar får konkurrera hårt i kampen mot mossan och ogräset.

För dig som klipper med åkgräsklippare i slänterna är mossan inte bra. Eftersom den inte har rötter slirar hjulen lättare när du vänder och maskinen riskerar att komma i glid. Det är ingen höjdarupplevelse att glida baklänges nedför en stor grässlänt och kanske välta med maskinen. Sådana olyckor händer varje år och om oturen är framme kan man fastna under maskinen.

De grässorter som ännu finns i det slitna gräset är bara dom som självsått sig och visst skulle gräset behöva renoveras men till det finns för det mesta inga pengar och ingen tid avsatt. Vi klipper bruksgräsmattan och vi städar av ytan. Det är i princip all behandling en vanlig gräsmatta får.

Vad kan man då göra för att öka slitagetåligheten och på ett billigt sätt renovera de slitna gräsytorna. En enkel metod är att vertikalskära och samtidigt stödså in nytt gräs.
 

shutterstock-1724022148

Vertikalskärning är inte som mossrivning. Mossrivning sker med s.k. springtines och du samlar lätt upp hur mycket mossa som helst men det hjälper liksom inte. Det kommer bara ny mossa för det är växtbetingelserna som är dåliga.  Du kan förbättra dessa väsentligt genom att vertikalskära med s k delta-knivar som skär upp filten och kapar dom sidoväxande grässtråna så dessa kan hitta upp igen. När man ändå skär upp så kan vertikalskärare med s.k. overseeder kompletteringsså gräsfrön i samma skåra och arbetsgång. Det sparar mycket arbete och ger bra resultat på kort tid.

Har du problem med stående ytvatten som inte rinner bort, är hålpipeluftning med bogserad eller självgående hålpipeluftare en enkel och bra lösning. Det är ofta lönsamt att hyra en sådan just för dom dagar den behövs eftersom det är en sällan-användnings-maskin som inte används så många timmar per år hos en vanlig teknisk förvaltning. Inom kommunen kan det finnas sådana hos sport och fritid och då finns också kunskapen att låna in därifrån. Att samarbeta över förvaltnings- och yrkesgränserna tillhör både ny kunskap och nya erfarenheter.

Välj också en tork- och slitagetålig gräsblandning även om den kostar några kronor mer per kilo. Vi renoverar inte ytorna så ofta och ska man ändå vertikalskära är det lika bra att stödså samtidigt med bra gräsfröer.
 

Claes-Anders Malmberg, VD, Acama AB

Denna artikel

Skriv ut artikeln

Fakta

Livesänd webbkurs i säkert handhavande med maskiner, fordon och redskap!

Datum: 10 juni 2020

Kursen hålls mellan 08.30 - 12.00 
Vi håller även två kortare pauser under förmiddagens gång. 

Kostnad:
Vid anmälan av:
1 person: 1300kr/pers 
2-3 personer: 1200kr/pers 
4 personer eller fler: 1100kr/pers 

Avgiften är exklusive moms
Inkluderat i priset är lärarledd livesänd halvdag och digital kursdokumentation.

Läs mer på: https://gronatrender.se/article.php?id=378

Senaste artiklar

26 maj 2020

Ta vara på solen med eget mikroklimat

Du ska inte tro det blir sommar ifall du inte själv sätter fart. Ja, du kan i alla fall skynda på den genom att bygga en plats där vårsolen fångas och fördriver vintern.

Läs mer »

26 maj 2020

Varför ska kunden köpa gravskötseln?

I del två i denna gravskötselserie diskuterar anlendingar till varför kunden bör köpa skötseln av förvaltningen? Vad gör vi för våra befintliga kunder och vad kan vi göra för att få tillbaka före detta kunder?

Läs mer »

22 maj 2020

Renovera gräsytor med enkla medel

Många bruksgräsmartor är både gamla och slitna. Det är dyrt att anlägga nytt men det går att renovera till en billig peng

Läs mer »

19 maj 2020

Hur får häckarna mer växtkraft?

För att hjälpa svagare partier av häckar, träd och buskar med växtnäringstillförseln har vi tagit fram gödselstaven GrönVäx, långtidsverkande näring som på ett enkelt och smidigt sätt vitaliserar häckarna.

Läs mer »

Bli prenumerant!

Registrera dig för vårt nyhetsbrev här!

Namn:
E-post:
Kategori:

Gilla oss på Facebook!

Inspiration

Kyrkogård

Entreprenad