Hur får häckarna mer växtkraft?

Publicerad: 2020-05-19 19.55 | Senast ändrad: 2020-05-19 19.55

Hur får häckarna mer växtkraft?

Säg den kyrkogård eller stadspark som inte har någon del av annars fina häckar som sackar efter eller är ”luckig”. Detta är ett vanligt problem som givetvis kan ha flera orsaker. Ofta kan det handla om brist på vatten eller att det står för mycket vatten på dessa ställen. Många gånger är det dock en fråga om växtnäringsvariationer längs sträckningen. Alternativt så har någonting stört häcken där, exempelvis att rötter grävts av eller skadats. För att hjälpa svagare partier av häckar, träd och buskar med växtnäringstillförseln har vi tagit fram gödselstaven GrönVäx, långtidsverkande näring som på ett enkelt och smidigt sätt vitaliserar häckarna.

Växtnäringstillförsel är extra viktigt i tider av besparingar inom den kommunala verksamheten eller kyrkogårdsförvaltningen. Att renovera växtbäddar är kostsamt och genom att använda sig av växtnäring förbättras växtbäddens förutsättningar att leverera en bra växtplats under längre tid. På så sätt får du hållbarare planteringar till lägre kostnad. Genom att placera växtnäringen vid häckplantans rötter uppnås maximal effekt under lång tid.

Rent praktiskt gör du så att du sätter ner tre gödselstavar per meter på de svaga partierna. Se till att häcken får vatten och sedan över tid har detta parti förutsättningar att växa ikapp omgivande.
 

98450417-1424591711072534-1385210756361879552-n
Exempel på en "luckig" häck

Fördelar med detta arbetssätt är bland annat:

Kontinuitet, ofta ges rådet att gödsla kontinuerligt, men det är svårt att rent praktiskt få det gjort. Gödselstaven sätts i jorden en gång och finns sedan på plats under hela tiden.

Ett billigare och enklare sätt är att sätta nytt. Men om alternativet är att ersätta delar av häcken med nya plantor kan det vara en kostnadseffektiv och praktisk väg att först pröva med GrönVäx, då nya plantor ändå behöver tid att etablera sig och sedan växa ikapp.

GrönVäx erbjuder en komplett gödsling med samtliga nödvändiga växtnäringsämnen. Inget ingrepp i form av grävning eller annat maskinarbete krävs, och det gör att det inte krävs någon återställning av ytorna.

Häckar som sackar efter kan ha olika orsaker men att försöka gödsla upp de svagare partierna med GrönVäx är i många fall ett alternativ att testa innan andra åtgärder sätts in.
 

Anders Larsson, Agronom, Glivarp Garden AB

Denna artikel

Skriv ut artikeln

Fakta

GrönVäx är den perfekta växtnäringen för häckar, buskar och träd!

GrönVäx lämpar sig för applikationer inom, gata, park, kyrkogård och golf samt i privata trädgårdar.

Genom att placera växtnäringen vid trädets rötter uppnås både effektivitets- och miljöfördelar. För mer information och beställning: www.godselstav.se eller order@godselstav.se

Erbjudande för Gröna Trenders läsare:
10% rabatt vid köp av minst en kartong (60 stavar)
eller 15% rabatt vid köp av minst tre kartonger (180 stavar)
Erbjudandet gäller t.o.m. den 20 juni 2020

Senaste artiklar

4 augusti 2020

Vilka förändringar behöver göras i gravskötseln?

Detta är tredje och sista delen i vår artikelserie om gravskötsel. Många säsongsanställdas arbetstillfällen hänger på att vi lyckas hejda minskningen av traditionella gravskötslar.

Läs mer »

4 augusti 2020

Varför kan en vanlig park vara dyr att sköta?

Kan en vanlig park vara dyrare att sköta än man tror? Svaret är ett solklart ja. Läs mer i artikeln för att ta reda på vad det är som kan göra en vanlig park dyr att sköta. 

Läs mer »

28 juli 2020

Växtkunskap del 1 - Ståndorten

Nu inleder vi en ny artikelserie i tre delar som handlar om växtinformationen vi hittar i böcker, kataloger och på internet. 

Läs mer »

16 juni 2020

Bildvandring genom vattenblommornas trädgård

I denna bildvandring besöker vi vattenträdgården i Gravson, södra Frankrike.

Läs mer »

Bli prenumerant!

Registrera dig för vårt nyhetsbrev här!

Namn:
E-post:
Kategori:

Gilla oss på Facebook!

Gata och park

Inspiration

Kyrkogård

Entreprenad