Elektrisk gatudammsugare städar upp i utemiljön

Publicerad: 2020-03-24 20.28 | Senast ändrad: 2020-03-24 20.28

Elektrisk gatudammsugare städar upp i utemiljön

Acamas VD, Claes-Anders Malmberg, har länge följt utvecklingen mot elektriska arbetsmaskiner och precis som många andra, fascineras han av den på många håll närvarande gatudammsugaren.  En smidig kom-så-går-vi maskin som visar sig importeras av Högtryckscenter i Väst AB. Namnet på maskinen är Glutton och Claes-Anders bestämde sig för att ta reda på mer om maskinen och konceptet bakom. Därför intervjuade Gröna Trender importörens säljansvarige Nicklas Karlsson.

GT: - Vad ligger bakom utvecklingen av gatudammsugaren?

Nicklas Karlsson: -Trots att befolkningen idag är väl upplysta om miljöfrågor och den negativa miljöpåverkan vår nedskräpning medför, ser vi tyvärr ett ökat behov av renhållning på offentliga platser. Gatudammsugaren är framtagen som ett komplement till sopmaskinsföraren och ett effektivt hjälpmedel till gatsoparen eller skräpplockaren. Den minskar både fossila utsläpp och bullernivån i våra stadskärnor. En stor fördel är att man med denna typ av utrustning kan utföra städning av områden på alla dygnets timmar. Maskinen körs med filtersystem som möjliggör dammfri miljö. Glutton är utrustad med kraftfullt sug, effektiv arbetsbelysning, ljudnivån är väldigt låg och maskin är 100% fossilfri.

GT: – Hur är åtkomligheten på trånga ytor med mycket markutrustning?

Nicklas Karlsson: - Man kommer åt smuts under bänkar, bakom cykelställ, i buskar och i trånga hörnen. Kort sagt, man kan städa där konventionella sopmaskiner inte kan städa. Maskinen är också effektiv på att suga upp cigarettfimpar, krossat glas, hundavföring, löv och PET-flaskor. Den kan också städa på gräsmattor och lekplatser där besökare ofta lämnar skräp efter sig.

Nicklas Karlsson: - Glutton är utrustad med drivmotor, automatisk broms och ett kolfibersugrör med låg vikt, för maskinanvändarens ergonomi. Smutsen som sugs in i röret hamnar i ett 240L standard-sopkärl med säck, som man enkelt rullar av maskin utan några monotona lyft. Det innebär att maskinanvändaren aldrig fysiskt behöver vidröra något av den smuts maskinen tar hand om. Maskin har lång drifttid. Detta innebär att man kan arbeta med maskinen ett helt arbetspass utan att behöva tänka på laddning av batteripaketet. Laddaren är inbyggd i maskin och kopplas in i vanligt 230v uttag i slutet av arbetsdagen, vilket gör det enkelt skifta uppställningsplats för maskinen till nästa arbetspass.

GT: - Det verkar vara en maskin med många fördelar. Men har den inget på minussidan?

Nicklas Karlsson: - Nackdelen med denna typ av maskin är att den inte har samma avverkningskapacitet som en konventionell sopmaskin. Maskinen är inte optimal att använda vid stränga vintrar på grund av halka och snö. Är det dessutom långt mellan arbetsområden förflyttar man maskinen med hjälp av släp eller skåpbil.

GT: - Det är sånt man får ha i åtanke förstås. Men den är onekligen ett välkommet inslag i stadsbilden med sin tysta gång och arbetsbesparande insats. Renhållningsarbetet är ofta tungt och slitsamt och då är det skönt att ha med sig en smidig kom-så-går-vi maskin ute på stan. Tack för att du tog dig tid att besvara mina frågor om gatudammsugaren som jag setts användas ute i fler och fler kommuner.

3

Nicklas Karlsson, Högtryckscenter i Väst AB & Claes-Anders Malmberg, Acama AB

Denna artikel

Skriv ut artikeln

Fakta

Högtryckscenter i Väst AB är generalagent för Goupil elektriska arbetsfordon & Glutton elektrisk torg- & gatudammsugare.

Kontaktuppgifter: Nicklas Karlsson

nk@htcab.com

Tel: 070-528 57 53

Senaste artiklar

29 mars 2020

Hur ställer vi om till extensiv parkskötsel?

Hur går vi över till extensiv parkskötsel? Börja med gräset.

En fjärdedel av parkens kostnader brukar gå till att sköta bruksgräset. Och det har blivit allt fler intensivt skötta ytor i kommunerna. Hur kan man effektivisera, förbilliga eller sänka ambitionerna?

Läs mer »

26 mars 2020

Livesänd webbkurs i säker gravgrävning

Hur mycket belastning tål marken närmast schaktet? Behöver vi veta mer om markens egenskaper, till exempel genom att göra en geoteknisk undersökning? Gravgrävning är det farligaste arbetsmomentet i kyrkogårdsarbetet och innehåller många förhöjda arbetsrisker.

Då vårens kurser har tvingats ställas in pga det härjande corona-viruset  erbjuder Acama i samarbete med SKKF, möjlighet att deltaga i två komprimerade kurstillfällen via livesända webbkurser.

 

Läs mer »

25 mars 2020

Webbkurs - åtgärda okända pengahål i kommuntekniken

Gemensamma kostnader, anläggning, förråd, verkstad och tunga transporter.
Jobba hemma och utbilda dig. LIVE-sänd webbkurs på nätet!
Utbildningen ges via videolänk och motsvarar två lärarledda halvdagar där deltagarna kommer ha möjlighet att samverka och ställa frågor direkt till kursledaren.

Läs mer »

25 mars 2020

Webbkurs - bemanna och prioritera samhällsviktig kommunteknik

Produktionsplanering av vad, när, hur och var, identifiera och kvantifiera samhällskritiska arbeten, fastställ lägsta godtagbara standard, identifiera och säkerställ kompetenser och resursförsörjning.

Jobba hemma och utbilda dig. LIVE-sänd webbkurs på nätet!   

Läs mer »

Bli prenumerant!

Registrera dig för vårt nyhetsbrev här!

Namn:
E-post:
Kategori:

Gilla oss på Facebook!

Inspiration

Kyrkogård

Entreprenad