Designträdgården La Louve

Publicerad: 2020-02-11 19.55 | Senast ändrad: 2020-02-11 19.55

Designträdgården La Louve

När vi kom fram till den lilla staden Bonnieux gick vi med hjälp av GPS mot trädgården La Louve. Idéen om att besöka just den här trädgården fick vi av den välkända brittiska trädgårdsfantasten Monty Don. Han har spelat in en serie där han besöker olika trädgårdar runt om i Frankrike och La Louve var en av de han besökte.

Väl framme vid trädgården blev vi dock lite konfunderade, då vi möttes av en låst grind utan några skyltar bortsett från en lapp skriven på franska. Ett sällskap, som också tänkt besöka trädgården, hjälpte oss att översätta lappen som hänvisade till en ringklocka gömd vid sidan av grinden.

 Kurser-med-SKKF

Aktuella Kurser för Tekniska Förvaltningar


 

Mannen som öppnade grinden och tog emot oss var mycket trevlig och berättade lite kort om trädgården innan han gav oss en engelsk broschyr och pekade åt vilket håll vi skulle gå.

La Louve (som översätts till ”Vargen”) har en intressant historia bakom sig, om än ganska kort.
Nicole de Vésian, designer på Hermès köpte den övergivna trädgården år 1986 och under tio års omvandlade hon den till en komplex skapelse med stenar, buskar, träd och andra gröna växter. Hennes skapelse förändrade bilden av den provensalska trädgården vi har idag. När Nicole var i 80-års åldern bestämde hon sig för att köpa ett nytt hus med en ny trädgård att utveckla och därmed sålde hon La Louve till Judith Pillsbury.
Judith såg det som sin plikt att bevara denna fantastiska trädgård med den ursprungliga designen och gjorde detta fram till och med 2014 när hon sålde trädgården vidare till den nuvarande ägaren Sylvie Verger-Lanel från Normandie. Även Sylvie har, precis som den tidigare ägaren, en önskan och vilja att bevara trädgården i sin ursprungliga stil och design.


6l-OF7-Z2-N-t

dd-Bk-XZEk-t

Både huset och trädgården ligger som på en bergssida/sluttning och därför är trädgården uppdelad i terrasser. Den första terrassen domineras av just stenar, buskar och gröna växter. En gammal cistern intill huset har man gjort om till en bassäng som ligger delvis skyddad bakom en stor kvitten (Cydonia Oblonga). Den här delen av trädgården upplevs nästan lite trång då man försökt få in väldigt mycket på den inte överdrivet stora ytan. Vi upplever dock en härlig mystik i den här delen av trädgården, då den bjuder på flera överraskningar, bl.a. den omgjorda cisternen och en bänk vid kanten på terrassen med en fantastisk utsikt över det bergiga landskapet som omger trädgården.


J98n-Thp3-t

WKk-Z9-GVh-t

Det finns överraskande stor variation på växter som är typiska för buskmark; Cistus, Rosmarin och timjan, blandat med träd och växter med jordbruksbakgrund som t.ex. ett stort lavendelfält.
Terrassen nedanför är en öppnare yta med sitt stora lavendelfält. När vi fortsätter förbi lavendelfältet möts vi av ännu en överraskning, en stor bassäng mitt i grönskan på ännu en terrass snäppet ovanför.

Det är ägaren Sylvie Verger-Lanel och hennes man som själva sköter om trädgården och tar hand om besökarna. Ibland tar de hjälp av andra men i huvudsak tar de hand om trädgården helt på egen hand. De har gjort och gör fortfarande ett fantastiskt arbete med att upprätthålla denna vackra trädgård och vi rekommenderar absolut ett besök här om ni är i Provence.

 

gws129-Os-t

NVKis3-Xv-t

ssz5-Rae-F-t

b-Ct-P2-U44-t

Maria Malmberg, Acama AB

Denna artikel

Skriv ut artikeln

Fakta

La Louve var en av flera trädgårdar vi besökte under vår resa till Provence i september 2019. 

Om du är intresserad av att läsa mer om och hämta inspiration ifrån franska trädgårdar så rekommenderar vi följade artiklar: 

Upplev franska konstnärsträdgårdar:
https://gronatrender.se/article.php?id=394

Intryck från franska köksträdgårdar:
https://gronatrender.se/article.php?id=398

Senaste artiklar

29 mars 2020

Hur ställer vi om till extensiv parkskötsel?

Hur går vi över till extensiv parkskötsel? Börja med gräset.

En fjärdedel av parkens kostnader brukar gå till att sköta bruksgräset. Och det har blivit allt fler intensivt skötta ytor i kommunerna. Hur kan man effektivisera, förbilliga eller sänka ambitionerna?

Läs mer »

26 mars 2020

Livesänd webbkurs i säker gravgrävning

Hur mycket belastning tål marken närmast schaktet? Behöver vi veta mer om markens egenskaper, till exempel genom att göra en geoteknisk undersökning? Gravgrävning är det farligaste arbetsmomentet i kyrkogårdsarbetet och innehåller många förhöjda arbetsrisker.

Då vårens kurser har tvingats ställas in pga det härjande corona-viruset  erbjuder Acama i samarbete med SKKF, möjlighet att deltaga i två komprimerade kurstillfällen via livesända webbkurser.

 

Läs mer »

25 mars 2020

Webbkurs - åtgärda okända pengahål i kommuntekniken

Gemensamma kostnader, anläggning, förråd, verkstad och tunga transporter.
Jobba hemma och utbilda dig. LIVE-sänd webbkurs på nätet!
Utbildningen ges via videolänk och motsvarar två lärarledda halvdagar där deltagarna kommer ha möjlighet att samverka och ställa frågor direkt till kursledaren.

Läs mer »

25 mars 2020

Webbkurs - bemanna och prioritera samhällsviktig kommunteknik

Produktionsplanering av vad, när, hur och var, identifiera och kvantifiera samhällskritiska arbeten, fastställ lägsta godtagbara standard, identifiera och säkerställ kompetenser och resursförsörjning.

Jobba hemma och utbilda dig. LIVE-sänd webbkurs på nätet!   

Läs mer »

Bli prenumerant!

Registrera dig för vårt nyhetsbrev här!

Namn:
E-post:
Kategori:

Gilla oss på Facebook!

Inspiration

Kyrkogård

Entreprenad