Upptäck kulturarvet på våra kyrkogårdar

Publicerad: 2020-04-07 16.35 | Senast ändrad: 2020-04-07 16.35

Upptäck kulturarvet på våra kyrkogårdar

Kyrkogårdsförvaltningen i Norrköping satsar på kulturarvet. Tillsammans med Norrköpings pastorat utvecklar Kyrkogårdsförvaltningen appen Kyrkovarvet, som är en digital guide. Syftet är att synliggöra och sprida kunskap om kyrkornas och kyrkogårdarnas viktiga kulturarv.

Nyfikenheten på kyrkornas och kyrkogårdarnas kulturarv är stor bland allmänheten. Tidigare har traditionella guidningar skett på ett antal kulturhistoriskt intressanta gravplatser i Norrköping. Lokala profiler och deras betydelse för Norrköpings som stad har lyfts fram. Historier har berättats om händelser som är kända eller kanske till och med riskerar att glömmas bort. Guidningarna har alltid dragit mycket människor.

Våra kyrkor och kyrkogårdar har mycket att berätta om vår historia och vår kultur. Att veta mer om historiska byggnader, föremål och människor som gjort avtryck i historien är inte bara spännande. Det kan också ge en större förståelse för nutiden och varför omvärlden ser ut som den gör idag.
 



Kurser-med-SKKF

Klicka på bilden för att se våra aktuella kyrkogårdsutbildningar!


Genom appen Kyrkovarvet görs kulturarvet tillgängligt på ett enkelt sätt. Vem som helst kan gå en guidad tur när som helst, genom att installera appen. I appen kan man gå guidade turer på kyrkogårdar och i kyrkor, läsa om kyrkornas inventarier, lyssna på eller läsa om föremål, gravar, människor och platser.

Först ut har Norrköpings krematorium med tillhörande Krematorielund varit, samt stadskyrkan S:t Olai kyrka. Lanseringen av appen skedde under allhelgonahelgen i höstas och den laddades då ner av över 200 personer på en helg.

Ett av våra uppdrag är att förvalta och berätta om våra fantastiska kyrkobyggnader och kyrkogårdar. Kulturarvet är ett av de områden som allmänheten har en hög förväntan på att vi ska förvalta och förmedla, det har Svenska kyrkans undersökningar visat.

Nu är ambitionen att det ska bli enklare att lära sig om kyrkorna och deras historia och att all information ska finnas samlad på ett och samma ställe. I Norrköping finns 25 kyrkor, 7 kapell och 23 kyrkogårdar och ambitionen är att alla så småningom ska finnas med i appen.

-Det är ett stort arbete, säger kommunikationschef Cilla Holmqvist. Så det kommer att ta tid innan alla kyrkor och kyrkogårdar finns på plats. Men vi märker att människor är intresserade av appen och tycker att den är spännande. Det är lite av en trend vi ser idag att människor intresserar sig för historia.

Appen kommer att ge pushnotiser när en ny kyrka, kyrkogård eller berättelse har lagts in.
-Vi vill gärna få människor att komma ut och upptäcka vad som finns i våra kyrkor och på våra kyrkogårdar. Det ska vara spännande att använda appen, säger Cilla Holmqvist.

Tanken är att appen Kyrkovarvet i framtiden även skulle kunna omfatta andra städer. 

 

Annelie Tollerå, Kommunikatör i S:t Olofs Församling, Norrköping

Denna artikel

Skriv ut artikeln

Fakta

Kyrkogårdsförvaltningen i Norrköpings pastorat sköter om gravsättningar, vårdar de allmänna ytorna på begravningsplatserna samt sköter administrationen enligt begravningslagen. Totalt finns det 23 kyrkogårdar i pastoratet.

https://www.svenskakyrkan.se/norrkoping/kyrkovarvet

Senaste artiklar

26 maj 2020

Ta vara på solen med eget mikroklimat

Du ska inte tro det blir sommar ifall du inte själv sätter fart. Ja, du kan i alla fall skynda på den genom att bygga en plats där vårsolen fångas och fördriver vintern.

Läs mer »

26 maj 2020

Varför ska kunden köpa gravskötseln?

I del två i denna gravskötselserie diskuterar anlendingar till varför kunden bör köpa skötseln av förvaltningen? Vad gör vi för våra befintliga kunder och vad kan vi göra för att få tillbaka före detta kunder?

Läs mer »

22 maj 2020

Renovera gräsytor med enkla medel

Många bruksgräsmartor är både gamla och slitna. Det är dyrt att anlägga nytt men det går att renovera till en billig peng

Läs mer »

19 maj 2020

Hur får häckarna mer växtkraft?

För att hjälpa svagare partier av häckar, träd och buskar med växtnäringstillförseln har vi tagit fram gödselstaven GrönVäx, långtidsverkande näring som på ett enkelt och smidigt sätt vitaliserar häckarna.

Läs mer »

Bli prenumerant!

Registrera dig för vårt nyhetsbrev här!

Namn:
E-post:
Kategori:

Gilla oss på Facebook!

Inspiration

Kyrkogård

Entreprenad