Intryck från franska köksträdgårdar

Publicerad: 2019-09-18 15.00

Intryck från franska köksträdgårdar

La Chassagnette

Mitt ute i floddeltaområdet Camargue i södra Frankrike hittar vi köksträdgården och michelinbelönta restaurangen La Chassagnette.
Det var i början av år 2006 som den franske kocken Armand Arnal återvände till sina hemtrakter i södra Frankrike efter många år i bl.a. USA. Samma år upptäckte Arnal den gamla fårladan med tillhörande mark som han sedan omvandlade med stor omsorg till den köksträdgård och restaurang det är idag.
Trädgården omfattar ca 2 hektar och där odlas ca 200 olika sorters grönsaker, frukt och kryddor ekologiskt utan kemikalier eller bekämpningsmedel.

image host image host

Konceptidén är enkel men väl genomtänkt. Tanken är att det är restaurangen följer trädgården och alla rätter anpassas efter det som odlas. Menyn byts ut varje vecka och följer ett säsongsbaserat schema.
Varje morgon innan restaurangen öppnar så handplockas de grönsaker, frukter och kryddor som ska användas under dagen. Färskare kan det inte bli!
Här odlas bl.a. tomater, zucchini, lök, lila basilika, granatäpplen, chili m.m. 
Majoriteten av de rätter som serveras är helt vegetariska, i de fall som kött/fågel/fisk används är det inköpt från lokala producerare.

När jag besöker franska trädgårdar förväntar jag mig generellt att se symmetri, struktur och få en känsla av formalitet. La Chassagnette har vissa drag av den typiska franska trädgården men samtidigt får jag en känsla av lantlig frihet när jag följer de stenbelagda gångarna mellan odlingarna. Det finns nästan lite ”hemma”-känsla över platsen. Så mycket kärlek och omsorg har investerats i den här trädgården, och det känns.
Även om allt växer under kontrollerade former så upplever jag att det finns en större frihet hos växterna här. Och jag gillar det. Jag gillar att det bryter mönstret och att det var något annat än jag hade förväntat mig.

Det är en mycket vacker trädgård som också fyller ett fantastiskt syfte (som dessutom ligger helt rätt i tiden).
Både trädgården och restaurangen är väl värda ett besök.
http://www.chassagnette.fr/fr/
 

image host image host image host image host

 

Chateau Val Joanis

En timme öster om Arles ligger vinslottet och köksträdgården Val Joanis i staden Pertuis.
År 1978 ritar landskapsarkitekten Tobie Loup de Viane en trädgård inspirerad av trädgårdar från 1700-talet. Den skulle vara både dekorativ men praktisk och självförsörjande med grönsaker och frukter.
Trädgården växte fram i form av tre terrasser; den första är köksträdgården, den andra blomsterträdgården och den tredje är den s.k. dekorativa trädgården.

image host image host

Trädgårdens tre delar följer en tydlig och kontrollerad struktur. Träd, buskar och häckar klipps enligt traditionellt 1700-tal. Köksträdgården är uppdelad upp i rektanglar, där varje rektangel måste inkludera minst tre olika element; ett träd/fruktträd, en blomma och en grönsaksplanta.

I köksträdgården odlas bl.a. röd och grön mangold, fänkål, pumpa, zucchini, sallad, kål, tomater, potatis och olika kryddväxter som salvia och timjan.

Val Joanis är för mig en mer typisk fransk trädgård, med formklippta buskar/träd och tydliga raka linjer. Den andas formalitet, historia och kontroll. Här kan man tydligt se hur noga utplacerad varje växt är för att passa in i trädgårdens helhet. Jag kan inte låta bli att tänka på hur enormt tids-och arbetskrävande en trädgård som denna är. När varje liten del måste ses över med jämna mellanrum för att helheten ska hållas intakt.
Man kan inte annat än beundra denna vackra trädgård för sin estetik och höga skötselstandard.

Val Joanis trädgård är väl värt ett besök om man befinner sig i Provence. En bonus är att slottet producerar egna viner som man kan provsmaka och köpa med sig under sitt besök.
https://www.val-joanis.com/
 

image host image host image host image host

Maria Malmberg, Kurs-och konferensansvarig, Acama AB

Denna artikel

Skriv ut artikeln

Fakta

Välkommen till höstens Acama-kurser:

Kurs i Jord och Växtnäring, Huddinge 9/10
Kursen syftar till att ge fältpersonalen en grundlig genomgång inom mark och växtnäringsfrågor. Efter kursen skall deltagarna känna till och förstå aspekter som påverkar driften av planteringar och andra grönmiljöer.
Läs mer här: https://www.gronatrender.se/article.php?id=296

Kalkylkurs Huddinge 16-17/10
Behöver du också lära dig mer om kalkylering och prissättning av entreprenad- och intraprenadarbeten?
Då är detta rätt kurs för dig!
Läs mer här: https://www.gronatrender.se/article.php?id=102

Vinterväghållningsdagarna 2019, Järfälla 23-24/10
Arrangeras för fjärde året i rad. Intressanta föreläsare, praktiska maskinvisningar, nätverkande och gemensam konferensmiddag.
Läs mer här: https://www.gronatrender.se/article.php?id=108

Anmälan görs till vår kurs- och konferensansvariga Maria Malmberg, maria@acama.se  eller via vårt kursanmälningsformulär:
http://www.gronatrender.se/kursanmalan.php

 

Senaste artiklar

15 oktober 2019

Halkbekämpning – Högre krav & flexiblare metoder

Framtidens halkbekämpning med töande medel innehåller så mycket mer än bara vanligt vägsalt. Specialsalter och formiater är skonsamma mot miljön och samtidigt effektiva.

Läs mer »

15 oktober 2019

Nya trender i drift och underhåll

Denna artikel bygger på mitt föredrag på trafik- och gatudagarna hos Sveriges Kommuner och Landsting måndagen den 14 oktober. Vad är det som händer i branschen inom DoU och vad behöver utförare och beställare tänka på?

Läs mer »

13 oktober 2019

Vinterväghållningsdagarna 2019

ACAMA inbjuder för fjärde året i rad till två innehållsrika fortbildningsdagar kring vinterväghållning, den 23-24 oktober 2019.   Som deltagare får du: 

Kunskap och inspiration från välkända föreläsare i branschen

Nätverkande med kollegor från hela landet på konferensmiddagen den 23/10

Fördjupande dialog med våra utställare under fortbildningsdagarna

Läs mer »

13 oktober 2019

När vinterkostnaderna drabbar gatuunderhållet

Stoppa inte i huvudet i sanden genom att underbudgetera vintern. 
Ta istället fram en tydlig regleringsmodell och visa hur verkligheten ser ut. 

Läs mer »

Bli prenumerant!

Registrera dig för vårt nyhetsbrev här!

Namn:
E-post:
Kategori:

Gilla oss på Facebook!

Gata och park

Fastighet

Kyrkogård

Entreprenad