Upplev franska köksträdgårdar

Publicerad: 2019-09-18 15.00 | Senast ändrad: 2020-02-18 16.04

Upplev franska köksträdgårdar

La Chassagnette

Mitt ute i floddeltaområdet Camargue i södra Frankrike hittar vi köksträdgården och michelinbelönta restaurangen La Chassagnette.
Det var i början av år 2006 som den franske kocken Armand Arnal återvände till sina hemtrakter i södra Frankrike efter många år i bl.a. USA. Samma år upptäckte Arnal den gamla fårladan med tillhörande mark som han sedan omvandlade med stor omsorg till den köksträdgård och restaurang det är idag.
Trädgården omfattar ca 2 hektar och där odlas ca 200 olika sorters grönsaker, frukt och kryddor ekologiskt utan kemikalier eller bekämpningsmedel.Kurser-med-SKKF

Klicka på bilden för att se aktuella utbildningar för Tekniska Förvaltningar


 

1 2

Konceptidén är enkel men väl genomtänkt. Tanken är att det är restaurangen följer trädgården och alla rätter anpassas efter det som odlas. Menyn byts ut varje vecka och följer ett säsongsbaserat schema.
Varje morgon innan restaurangen öppnar så handplockas de grönsaker, frukter och kryddor som ska användas under dagen. Färskare kan det inte bli!
Här odlas bl.a. tomater, zucchini, lök, lila basilika, granatäpplen, chili m.m. 
Majoriteten av de rätter som serveras är helt vegetariska, i de fall som kött/fågel/fisk används är det inköpt från lokala producerare.

När jag besöker franska trädgårdar förväntar jag mig generellt att se symmetri, struktur och få en känsla av formalitet. La Chassagnette har vissa drag av den typiska franska trädgården men samtidigt får jag en känsla av lantlig frihet när jag följer de stenbelagda gångarna mellan odlingarna. Det finns nästan lite ”hemma”-känsla över platsen. Så mycket kärlek och omsorg har investerats i den här trädgården, och det känns.
Även om allt växer under kontrollerade former så upplever jag att det finns en större frihet hos växterna här. Och jag gillar det. Jag gillar att det bryter mönstret och att det var något annat än jag hade förväntat mig.

Det är en mycket vacker trädgård som också fyller ett fantastiskt syfte (som dessutom ligger helt rätt i tiden).
Både trädgården och restaurangen är väl värda ett besök.
http://www.chassagnette.fr/fr/
 

3 4 5 6

 

Chateau Val Joanis

En timme öster om Arles ligger vinslottet och köksträdgården Val Joanis i staden Pertuis.
År 1978 ritar landskapsarkitekten Tobie Loup de Viane en trädgård inspirerad av trädgårdar från 1700-talet. Den skulle vara både dekorativ men praktisk och självförsörjande med grönsaker och frukter.
Trädgården växte fram i form av tre terrasser; den första är köksträdgården, den andra blomsterträdgården och den tredje är den s.k. dekorativa trädgården.

 

7 8

Trädgårdens tre delar följer en tydlig och kontrollerad struktur. Träd, buskar och häckar klipps enligt traditionellt 1700-tal. Köksträdgården är uppdelad upp i rektanglar, där varje rektangel måste inkludera minst tre olika element; ett träd/fruktträd, en blomma och en grönsaksplanta.

I köksträdgården odlas bl.a. röd och grön mangold, fänkål, pumpa, zucchini, sallad, kål, tomater, potatis och olika kryddväxter som salvia och timjan.

Val Joanis är för mig en mer typisk fransk trädgård, med formklippta buskar/träd och tydliga raka linjer. Den andas formalitet, historia och kontroll. Här kan man tydligt se hur noga utplacerad varje växt är för att passa in i trädgårdens helhet. Jag kan inte låta bli att tänka på hur enormt tids-och arbetskrävande en trädgård som denna är. När varje liten del måste ses över med jämna mellanrum för att helheten ska hållas intakt.
Man kan inte annat än beundra denna vackra trädgård för sin estetik och höga skötselstandard.

Val Joanis trädgård är väl värt ett besök om man befinner sig i Provence. En bonus är att slottet producerar egna viner som man kan provsmaka och köpa med sig under sitt besök.
https://www.val-joanis.com/
 

9 10 11 12

Maria Malmberg, Kurs-och konferensansvarig, Acama AB

Denna artikel

Skriv ut artikeln

Fakta

Om du är intresserad av att läsa mer om och hämta inspiration ifrån andra franska trädgårdar så rekommenderar vi följade artiklar: 

Upplev franska konstnärsträdgårdar:
https://gronatrender.se/article.php?id=394

Designträdgården La Louve 
https://gronatrender.se/article.php?id=416

Senaste artiklar

26 maj 2020

Ta vara på solen med eget mikroklimat

Du ska inte tro det blir sommar ifall du inte själv sätter fart. Ja, du kan i alla fall skynda på den genom att bygga en plats där vårsolen fångas och fördriver vintern.

Läs mer »

26 maj 2020

Varför ska kunden köpa gravskötseln?

I del två i denna gravskötselserie diskuterar anlendingar till varför kunden bör köpa skötseln av förvaltningen? Vad gör vi för våra befintliga kunder och vad kan vi göra för att få tillbaka före detta kunder?

Läs mer »

22 maj 2020

Renovera gräsytor med enkla medel

Många bruksgräsmartor är både gamla och slitna. Det är dyrt att anlägga nytt men det går att renovera till en billig peng

Läs mer »

19 maj 2020

Hur får häckarna mer växtkraft?

För att hjälpa svagare partier av häckar, träd och buskar med växtnäringstillförseln har vi tagit fram gödselstaven GrönVäx, långtidsverkande näring som på ett enkelt och smidigt sätt vitaliserar häckarna.

Läs mer »

Bli prenumerant!

Registrera dig för vårt nyhetsbrev här!

Namn:
E-post:
Kategori:

Gilla oss på Facebook!

Inspiration

Kyrkogård

Entreprenad