Upplev franska köksträdgårdar

Publicerad: 2019-09-18 15.00 | Senast ändrad: 2020-02-18 16.04

Upplev franska köksträdgårdar

La Chassagnette

Mitt ute i floddeltaområdet Camargue i södra Frankrike hittar vi köksträdgården och michelinbelönta restaurangen La Chassagnette.
Det var i början av år 2006 som den franske kocken Armand Arnal återvände till sina hemtrakter i södra Frankrike efter många år i bl.a. USA. Samma år upptäckte Arnal den gamla fårladan med tillhörande mark som han sedan omvandlade med stor omsorg till den köksträdgård och restaurang det är idag.
Trädgården omfattar ca 2 hektar och där odlas ca 200 olika sorters grönsaker, frukt och kryddor ekologiskt utan kemikalier eller bekämpningsmedel.Kurser-med-SKKF

Aktuella Kurser för Tekniska Förvaltningar


image host image host

 

Konceptidén är enkel men väl genomtänkt. Tanken är att det är restaurangen följer trädgården och alla rätter anpassas efter det som odlas. Menyn byts ut varje vecka och följer ett säsongsbaserat schema.
Varje morgon innan restaurangen öppnar så handplockas de grönsaker, frukter och kryddor som ska användas under dagen. Färskare kan det inte bli!
Här odlas bl.a. tomater, zucchini, lök, lila basilika, granatäpplen, chili m.m. 
Majoriteten av de rätter som serveras är helt vegetariska, i de fall som kött/fågel/fisk används är det inköpt från lokala producerare.

När jag besöker franska trädgårdar förväntar jag mig generellt att se symmetri, struktur och få en känsla av formalitet. La Chassagnette har vissa drag av den typiska franska trädgården men samtidigt får jag en känsla av lantlig frihet när jag följer de stenbelagda gångarna mellan odlingarna. Det finns nästan lite ”hemma”-känsla över platsen. Så mycket kärlek och omsorg har investerats i den här trädgården, och det känns.
Även om allt växer under kontrollerade former så upplever jag att det finns en större frihet hos växterna här. Och jag gillar det. Jag gillar att det bryter mönstret och att det var något annat än jag hade förväntat mig.

Det är en mycket vacker trädgård som också fyller ett fantastiskt syfte (som dessutom ligger helt rätt i tiden).
Både trädgården och restaurangen är väl värda ett besök.
http://www.chassagnette.fr/fr/
 

image host image host image host image host

 

Chateau Val Joanis

En timme öster om Arles ligger vinslottet och köksträdgården Val Joanis i staden Pertuis.
År 1978 ritar landskapsarkitekten Tobie Loup de Viane en trädgård inspirerad av trädgårdar från 1700-talet. Den skulle vara både dekorativ men praktisk och självförsörjande med grönsaker och frukter.
Trädgården växte fram i form av tre terrasser; den första är köksträdgården, den andra blomsterträdgården och den tredje är den s.k. dekorativa trädgården.

image host image host

Trädgårdens tre delar följer en tydlig och kontrollerad struktur. Träd, buskar och häckar klipps enligt traditionellt 1700-tal. Köksträdgården är uppdelad upp i rektanglar, där varje rektangel måste inkludera minst tre olika element; ett träd/fruktträd, en blomma och en grönsaksplanta.

I köksträdgården odlas bl.a. röd och grön mangold, fänkål, pumpa, zucchini, sallad, kål, tomater, potatis och olika kryddväxter som salvia och timjan.

Val Joanis är för mig en mer typisk fransk trädgård, med formklippta buskar/träd och tydliga raka linjer. Den andas formalitet, historia och kontroll. Här kan man tydligt se hur noga utplacerad varje växt är för att passa in i trädgårdens helhet. Jag kan inte låta bli att tänka på hur enormt tids-och arbetskrävande en trädgård som denna är. När varje liten del måste ses över med jämna mellanrum för att helheten ska hållas intakt.
Man kan inte annat än beundra denna vackra trädgård för sin estetik och höga skötselstandard.

Val Joanis trädgård är väl värt ett besök om man befinner sig i Provence. En bonus är att slottet producerar egna viner som man kan provsmaka och köpa med sig under sitt besök.
https://www.val-joanis.com/
 

image host image host image host image host

Maria Malmberg, Kurs-och konferensansvarig, Acama AB

Denna artikel

Skriv ut artikeln

Fakta

Om du är intresserad av att läsa mer om och hämta inspiration ifrån andra franska trädgårdar så rekommenderar vi följade artiklar: 

Upplev franska konstnärsträdgårdar:
https://gronatrender.se/article.php?id=394

Designträdgården La Louve 
https://gronatrender.se/article.php?id=416

Senaste artiklar

29 mars 2020

Hur ställer vi om till extensiv parkskötsel?

Hur går vi över till extensiv parkskötsel? Börja med gräset.

En fjärdedel av parkens kostnader brukar gå till att sköta bruksgräset. Och det har blivit allt fler intensivt skötta ytor i kommunerna. Hur kan man effektivisera, förbilliga eller sänka ambitionerna?

Läs mer »

26 mars 2020

Livesänd webbkurs i säker gravgrävning

Hur mycket belastning tål marken närmast schaktet? Behöver vi veta mer om markens egenskaper, till exempel genom att göra en geoteknisk undersökning? Gravgrävning är det farligaste arbetsmomentet i kyrkogårdsarbetet och innehåller många förhöjda arbetsrisker.

Då vårens kurser har tvingats ställas in pga det härjande corona-viruset  erbjuder Acama i samarbete med SKKF, möjlighet att deltaga i två komprimerade kurstillfällen via livesända webbkurser.

 

Läs mer »

25 mars 2020

Webbkurs - åtgärda okända pengahål i kommuntekniken

Gemensamma kostnader, anläggning, förråd, verkstad och tunga transporter.
Jobba hemma och utbilda dig. LIVE-sänd webbkurs på nätet!
Utbildningen ges via videolänk och motsvarar två lärarledda halvdagar där deltagarna kommer ha möjlighet att samverka och ställa frågor direkt till kursledaren.

Läs mer »

25 mars 2020

Webbkurs - bemanna och prioritera samhällsviktig kommunteknik

Produktionsplanering av vad, när, hur och var, identifiera och kvantifiera samhällskritiska arbeten, fastställ lägsta godtagbara standard, identifiera och säkerställ kompetenser och resursförsörjning.

Jobba hemma och utbilda dig. LIVE-sänd webbkurs på nätet!   

Läs mer »

Bli prenumerant!

Registrera dig för vårt nyhetsbrev här!

Namn:
E-post:
Kategori:

Gilla oss på Facebook!

Inspiration

Kyrkogård

Entreprenad